Balkan, Balkan! Evrovizija 2019

Crna Gora 2019: Čekajući predstavnika

Red je došao da i naše južne komšije odaberu ovogodišnjeg izaslanika za Tel Aviv. Naslednika Vanje Radovanovića i novog predstavnika Crne Gore na Evroviziji odabraće isključivo publika putem SMS glasova.

Ovako je sve počelo…

Crnogorska radio-televizija (RTCG) je, kao i prošle godine, raspisala javni konkurs. Isti je trajao od 28. oktobra do 28. novembra prošle godine, što i nije baš dovoljno dug period poredeći ga sa konkursima drugih evropskih zemalja. I ove godine je dozvoljen „pristup“ internacionalnim autorima, a pravila takođe nalažu da pesme mogu biti otpevane na jednom od zvaničnih jezika Crne Gore ili na engleskom.

Na konkurs je primljeno čitavih 27 kompozicija, što nije veliki pomak u odnosu na prošlu godinu, kada je primljeno četiri numere više. Petočlani žiri je ocenjivao svaku pesmu, gde je svaku mogao da oceni sa maksimum 50 poena (do 30 poena za tekst i do 20 poena za produkcioni potencijal pesme). Ovaj žiri činili su sledeći stručnjaci:

 • Slaven Knezović, kompozitor;
 • Vladimir Maraš, pevač;
 • Aleksandra Vojvodić Jovović, učitelj muzike i pevanja;
 • Slobodan Bučevac, kompozitor;
 • Mihailo Radonjić, producent, kompozitor i aranžer.

Koga su odabrali?

Petoro finalista Montevizije 2019 objavljeno je 18. decembra prošle godine. Odabrani su:

 1. grupa „D-moll“ | Heaven (muzika i aranžman: Dejan Božović, tekst: Adis Eminić)
 2. Andrea Demirović | Ja sam ti san (muzika i tekst su izvođačevih ruku delo, a aranžman potpisuju Majkl Džejms Daun i Primož Poglajen)
 3. Monika Knezović | Nepogrješivo (muzika: Vladimir Graić, tekst: Snežana Vukomanović, aranžman: Ivan Branisavljević)
 4. Ivana Popović-Martinović | Nevinost (za tekst pesme se pobrinuo izvođač, kompozitor je Slavko Milovanović, a aranžeri su Vladan Popović Pop i Marko Milatović)
 5. Nina Petković | Uzmi ili ostavi (za tekst pesme se pobrinuo izvođač, muziku i aranžman potpisuju Bojan Momčilović i Zoran Radonjić)

Ova kratka lista takmičara broji čak tri povratnika: prošlogodišnje učesnice Montevizije Ivanu Popović-Martinović i Ninu Petković, kao i Andreu Demirović, crnogorsku predstavnicu sa Pesme Evrovizije 2009. godine u Moskvi. Demirovićeva se te godine sa evro-pop hitom Just get out of my life „za dlaku“ plasirala u finale, završivši takmičenje na 11. mestu u prvom polufinalu.

Debitanti na Monteviziji 2019 su muško-ženski sekstet pod nazivom „D-moll“ i Monika Knezović, bivša učesnica prvog X Factora Adria.

Kako će pobednik biti odabran?

Ovogodišnja Montevizija će se znatno razlikovati od prošlogodišnje. Naime, glasanje će se održati u dva kruga. U prvom krugu će glasovima publike biti pridruženi glasovi stručnog žirija. Ovogodišnji „stručni panel“ čine tri grupe:

 • predstavnici crnogorskih radio-stanica;
 • međunarodni žiri;
 • crnogorski stručni žiri.

Članovi međunarodnog žirija biće:

 • Ruslana (predstavnica Ukrajine i pobednik Evrovizije 2004);
 • Eldar Gasimov (predstavnik Azerbejdžana i pobednik Evrovizije 2011);
 • Lea Sirk (prošlogodišnja predstavnica Slovenije);
 • Kalaj-Saunders Andraš (predstavnik Mađarske 2014. godine);
 • Ira Losko (predstavnica Malte 2002. i 2016. godine);
 • Jovan Radomir (švedski novinar srpskog porekla).

Glasovi svake grupe žirija će se računati kao 25%, kao i glasovi publike. To znači da će u prvom krugu glasanja samo 25% glasova publike biti uključeno.

U drugi krug (superfinale) prolaze dve pesme sa najvećim brojem bodova u prvom krugu. U tom konačnom „superduelu“ isključivo publika odlučuje o pobedniku. Ovaj način glasanja već je ranije oproban na nacionalnim izborima poput norveškog Melodi Grand Prixa i slovenačke EME.

Finale crnogorskog nacionalnog izbora možete pratiti klikom na sajt RTCG.me sutra uveče sa početkom u 21.00 h.

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Lošiji izbor od prošle godine i mislim da je za to jedan od glavnih „krivaca“ kratak period za prijavljivanje pesama. Nećemo pominjati nedovoljnu zainteresovanost izvođača, što se da čuti i u njihovim pesmama. Ipak, odlučio sam da izdvojim čak tri pesme, ali od kojih mislim da samo jedna jedina ima potencijala za veliko finale u Tel Avivu.

Andrea Demirović | Ja sam ti san

I to je ova pesma. Jedan od najlepših vokala Crne Gore se vraća na velika vrata, i to u društvu inostranih kompozitora. Njenu mračnu elektro-numeru radio je poznati „evrovizijski“ tim: Majkl Džejms Daun, Primož Poglajen, Adam Federstoun, Vil Tejlor i sama Andrea. Ne mogu reći da je u rangu sa Just get out of my life, ali žanr obe numere svakako jeste pop. Ovaj „darkpop“ hit hvata na prvu i oseća se kosmopolitizam u pesmi. Jedino što mi se baš ne dopada jeste jeftini „beat“ sa početka pesme, koji je tako iz prošlog veka. Uočljivo je i da će se Andrea mnogo više vokalno „dati“ nego što je to uradila u Moskvi 2009. godine. Red bi bio da konačno pokaže svoje veliko vokalno umeće, a red bi bio i da zastavu Crne Gore konačno zavijori žena!

Monika Knezović | Nepogrješivo

Veliki potencijal bačen uzalud — tako vidim ovu pesmu. Tim gore što ju je radio Vladimir Graić, od kog se uvek mnogo očekuje. Nepogrješivo zvuči kao pop pesmica odbačena sa regionalnih festivala poput „Sunčanih skala“ i slično. Ono što valja u pesmi jeste elektronski instrumental pred poslednji refren. Ne znam da li je Graji nedostajalo inspiracije ili je jednostavno „uvalio“ pesmu devojci, ali ovo je kao loš demo koji treba doradu.

Ivana Popović-Martinović | Nevinost

Još jedna pesma mi je privukla pažnju. Ova polubalkanska balada ima divan refren, ali mislim da zvuči previše lokalno i festivalski, kao i prethodna pesma. Na to ću dodati da je ovakav tip pesama davno prevaziđen na Evroviziji, što Crnogorci očigledno nisu shvatali prošlogodišnjim ispadanjem Vanje Radovanovića. Uzgred, pohvale za Ivanin divan vokal.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Voleo bih da Andrea bude izabrana, ali sam sve vise ubedjen da ce D-Moll ici u Tel Aviv…

 • D-moll definitivno pobedjuje jer ima najkvalitetniju pesmu…Moderna brža pop balada po mom misljenju vise evropska i prava evrovizijska sa veoma dobrim vokalima, gospel pratecim vokalima i koja ima pocetak i kraj.Ostale pesme su za Monteviziju 2009 godine, klasicne balkanske balade koje vise ni kod nas ne prolaze a kamoli na Evroviziji 2019 godine…

 • Nisam verovao da će doći dan kad ću se u potpunosti složiti sa ljudima koji stoje iza ovog sajta 😀 Delovalo je to kao poprilično nemoguće, al eto..
  I ja mislim da je ovogodisnji crnogorski izbor ponovo veoma slab i tunjav, te 3 pesme kao eventualno “dobre” bi izdvojio i ja, sa tim akcentom na Andrei Demirovic mada mi ni ta pesma nije nešto Bog zna šta, nekako mi ni ne zvuči evrovizijski, al opet od svih 5 ponuđenih ima eventualno nešto što je izdvaja od drugih..takodje se slazem i za “Nepogresivo” , neiskorišćen potencijal, dobar izvodjac a kao da joj je uvaljen neki pesmuljak radi reda..takodje i za “Nevinost” se slazem, okej to sve zvuci al i ja mislim da su takve pesme davno prevaziđene na Evroviziji…