Evrovizija 2019

Majkl Rajs predvodi Britance u Tel Avivu

Za 62. britanskog evrovizijskog izaslanika je proglašen Majkl Rajs koji će Ujedinjeno Kraljevstvo u finalnoj večeri u Tel Avivu 18. maja predstavljati s kompozicijom Bigger than us. On je iza sebe u superfinalu ostavio konkurente Keri-An i Džordana Klarka.

Ujedinjeno Kraljevstvo je svog 62. evrovizijskog aduta i četvrtu godinu zaredom izabralo putem TV šoua Eurovision: You Decide. Ovogodišnji program je bio održan u televizijskom studiju u Salfordu, a domaćini su bili Mel Gidrojk i Mons Semerlev.

Za ovu godinu je koncept takmičenja promenjen i svodio se na izvođenje tri različite numere od strane šestoro kandidata. Pobednik se birao kroz dva kruga glasanja: prvo je žiri izabrao najboljeg izvođača za svaku od tri potencijalne evrovizijske kompozicije, a potom je publika u drugom krugu glasanja izabrala najbolju kompoziciju i najboljeg izvođača između troje tzv. superfinalista.

Tročlani žiri koji je imao udela u prvom krugu glasanja je funkcionisao u sledećem sastavu: Rajlan, Marvin Hjums i Moli King. Njihov zadatak je pored biranja najbolje verzije za svaku od tri takmičarske kompozicije posle svakog od tri duela, tzv. sing-off nadmetanja, bio i da komentariše njihova izvođenja i nastupe tokom oba kruga nadmetanja.

U prvom duelu su se predstavile izvođačice numere Sweet lies Keri-An i Anisa.

Drugi duel je bio rezervisan za numeru Freaks sa kojom su se nadmetali Džordan Klark i grupa „Maid“.

Poslednji finalni duel se odnosio na odabir najboljeg izvođača kompozicije Bigger than us između Holi Tendi i Majkla Rajsa.

Žiri je za superfinaliste izabrao Keri-An, Džordana Klarka i Majkla Rajsa. Odmah nakon emitovanja kraćeg priloga o ovogodišnjoj Evroviziji sve troje superfinalista ponovilo je svoja izvođenja i nakon toga je publika dobila 12 minuta raspolaganja da preko telefonskih poziva i SMS poruka glasa za svakog od troje učesnika drugog kruga.

Dok je trajala pauza za glasanje, nastupile su dve prošlogodišnje učesnice Evrosonga: pobednica Neta iz Izraela, koja je, razume se, otpevala Toy i izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva Suri koja je otpevala specijalnu gudačku verziju numere Storm. 

Pred Surin nastup je bio emitovan i specijalni prilog sa britanskim evrovizijskim komentatorom Grejemom Nortonom koji je povodom desetogodišnjice otkako je preuzeo komentatorsku štafetu za finalno veče od pokojnog Terija Vogana govorio o najupečatljivijim momentima sa prethodnih devet finalnih večeri takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Takođe, Mons Selmerlev je pred proglašenje pobednika zapevao mash-up legendarnih britanskih evrovizijskih kompozicija u kom su gostovali i pobednici iz 1981. grupa „Bucks Fizz“ i poslednja britanska evrovizijska pobednica iz 1997. Katrina Leskanič.

Na samom kraju je samo proglašen pobednik, a to je Majkl Rajs s numerom Bigger than us.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Britancima na izboru i želi sreću na takmičenju u Tel Avivu

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!