Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Izraelci i Rumuni kompletirali listu finalista

U centralnom okviru novog izdanja „evrovizijskog potpurija“ se nalaze vesti iz Rumunije i Izraela, zato što su ove dve države kompletirale listu finalista za svoje nacionalne izbore, a sve ostalo sačinjavaju sporedne vesti iz Rusije, Albanije, Crne Gore, Italije, Kipra i Ujedinjenog Kraljevstva.

🇷🇴 Rumuni kompletirali listu finalista

Završena su i polufinalna nadmetanja rumunskog izbornog festivala Selecția Națională. U drugoj polufinalnoj večeri održanoj u Aradu se nadmetalo 12 kandidata, od čega se šestoro njih kvalifikovalo za veliko finale koje je na programu 17. februara u Bukureštu.

Za finale su se kvalifikovali sledeći izvođači:

 1. Olivije Kaje | Right now
 2. Leticija Mojsesku i grupa „Sensibil Balkan“ | Daina
 3. Laura Bretan | Dear father
 4. Ester Peoni | On a sunday
 5. Linda Teodosiju | Renegades
 6. Aldo Blaga | Jour journey (izbor publike)

Podsetimo, iz prvog polufinala održanog u Jašiju 27. januara su se za finale kvalifikovali sledeći kandidati:

 1. Bela Santjago | Army of love
 2. grupa „Trooper“ | Destin
 3. Teodora Dinu | Skyscraper
 4. Vajda | Underground (izbor publike)
 5. Klaudiju Mirea | We are the ones
 6. Dija i Lučijan Kolareza | Without you (Sin ti)

🇮🇱 Poznati su svi izraelski superfinalisti

Finalne borbe u izraelskom šouu „Sledeća zvezda za Evroviziju“ je započelo dvanaestoro kandidata, od čega se četvoro njih kvalifikovalo za veliko superfinale koje je na programu 12. februara.

Za najboljeg izvođača koji će zastupati zemlju domaćina na finalnoj večeri 18. maja će se boriti:

 • Maja Buskila
 • Ketreja
 • Šefita
 • Kobi Merimi

Prvobitno se među četvoro supefinalista nalazio i sastav „Shalva Band”, ali su na kraju članovi tog sastava odlučili da se povuku sa finalne večeri jer se nisu slagali sa činjenicom da će se probe za veliko finale održavati na verski praznik Šabat, koji se dešava u noći između petka i subote. Zbog toga se preko baražne emisije, emitovane u subotu 9. februara, za superfinale kvalifikovalo dvoje kandidata.

🇲🇪 Kakvi su utisci pobednika?

Nedugo nakon pobede, članovi seksteta „D-Moll“, koji čine polaznici istoimene škole pevanja Danijela Alibabića (SCG 2005. kao član grupe „No Name“), dali su intervjue za lokalne medije u kojima su istakli da će dati sve od sebe da se predstave u što boljem svetlu.

Već su krenula i poređenja sa spomenutim sastavom „No Name“ iz 2005. godine, a na to su odgovorili da im je takođe spomenuti mentor Danijel Alibabić rekao da su u boljoj pevačkoj formi od njih iz tog perioda.

🇨🇾 Kiparska pesma izlazi 5. marta

U Atini je nedavno održana konferencija za štampu na kojoj je upriličena prezentacija Tamte kao kiparske evrovizijske predstavnice za 2019. godinu. Tim povodom je objavljeno da će ona snimati spot za svoju takmičarsku numeru Replay, a da će pesma izaći 5. marta na svim digitalnim platformama.

🇬🇧 Popravila se zainteresovanost gledalaca u Ujedinjenom Kraljevstvu

Gledanost šoua Ujedinjenog Kraljevstva Eurovision: You Decide se u odnosu na prethodnu godinu malo popravila, te je finalno veče emitovano 8. februara na drugom televizijskom kanalu Bi-Bi-Sija pratilo 1.170.000 gledalaca.

Na ovako mršavu gledanost je uticala činjenica da BBC i četvrtu godinu zaredom nacionalno finale ne stavlja na prvi program, a nešto bolja gledanost u odnosu na prošlu sezonu rezultat je učestvovanje poznatijih lica koja su prethodnih godina bila prisutna u brojnim muzičkim rijalitijima, poput Holi Tendi, Majkla Rajsa i Džordana Klarka.  Takođe, neka rado viđena lica bila su i specijalni gosti šoua: prošlogodišnje evrovizijske učesnice Neta i Suri, kao i britanski evrovizijski pobednici iz 1981. i 1997: grupa „Bucks Fizz“ i Katrina Leskanič.

Bilans gledanosti u periodu 2008—2018. godine je varirao u priloženom rasponu:

 • 2008. godine je šou Eurovision: Your Decision pratilo 5.003.000 gledalaca na BBC 1;
 • 2009. godine je finalno veče šoua Eurovision: Your Country Needs You pratilo 5.610.000 gledalaca na BBC 1;
 • 2010. godine je finalno veče šoua koje je nosilo isti naziv kao i prethodne godine pratilo 2.920.000 gledalaca na BBC 1;
 • 2016. godine je prvo izdanje šoua Eurovision: You Decide pratilo samo 680.000 gledalaca na BBC 4;
 • 2017. godine je šou pratilo 1.260.000 gledalaca na BBC 2;
 • 2018. godine je gledanost opala na 920.000 gledalaca na BBC 2.

Ova priča nikako ne može biti potpuna bez činjenice da pobednička kompozicija Bigger than us prvobitno nije bila namenjena za britanski izbor, već je originalno bila pisana za švedski Melodifestivalen. Na Instagramu postoji i video u vezi sa nastankom numere u kojoj se čuju vokali jednog od autora ove kompozicije Jona Lundvika, inače trećeplasiranog sa prošlogodišnjeg najvećeg švedskog festivala.

🇷🇺 Najava promotivnog evrovizijskog koncerta u Moskvi

Došla nam je i informacija o tome kada će biti održana promotivna evrovizijska žurka u Moskvi. Promotivni koncert u Moskvi će biti održan 26. aprila u dvorani „Vegas“, a za sada je potvrđeno pojavljivanje ovogodišnjeg novog-starog evrovizijskog učesnika Sergeja Lazareva.

🇮🇹 Tradicionalno velika gledanost Sanrema

Sanremo se odavno naziva najvećim muzičkim praznikom u Italiji, a i gledanost šoua je poslednjih godina na visokom nivou, čemu je najviše doprineo i povratak Italije na Evrosong. Ukupno 10.622.000 gledalaca je pratilo finalno veče šoua, koje se odvijalo u dva dela.

Prvi deo u vremenskom intervalu između 21.26 i 23.51 je pratilo 12.129.000 gledalaca, dok je drugi deo šoua u kojem je Mahmud proglašen za pobednika festivala pratilo 8.394.000 gledalaca.

🇦🇱 Radi se na doradi numere

Albanska predstavnica Jonida Malići vredno radi na doradi svoje takmičarske kompozicije Ktheju tokës sa kojom će se takmičiti u Tel Avivu. Novi aranžman trenutno piše Enis Mulaj, koji se takmičio na albanskom „Festivalu pesama“ u poslednjih pet godina sa različitim numerama. Deo novog aranžmana je otkrio na svom Fejsbuk profilu.

…coming soon!

Objavljuje Enis Mullaj u Nedjelja, 10. veljače 2019.