Balkan, Balkan! Pogledi

Dora 2019: Spoj iskustva i mladosti (I DEO)

Ovu priču treba započeti stihom jednog od hitova koje je za života ostavio legendarni pevač narodne muzike Milan Babić: „Hajde generacijo, mi smo pravo društvo, hajde nek’ se spoje mladost i iskustvo“. Zaista bi uz ovu numeru mogli da se vesele i učesnici Dore, uzimajući u obzir koliko je naša muzika, poznata kod njih pod imenom „cajke“, popularna i na njihovim prostorima. A s druge strane, ovi stihovi su uzeti i zbog toga što povratničko izdanje ovog prestižnog hrvatskog festivala po imenima predstavlja upravo spoj mladosti i iskustva.

U odnosu na Beoviziju, na kojoj se nalaze i neka imena za koje će publika tek, čuti poput izvesnog Mr. Doo i isto tako izvesne Ane Popović, na Dori su svih 16 odabranih imena bukvalno poznati publici od ranije. Dobar deo tih izvođača je tamošnja publika poslednjih godina imala prilike da vidi u takmičenjima za mlade talente poput „Najljepšeg glasa Hrvatske“, „Supertalenta“ i „RTL zvezda“, a s druge strane, tu su i učesnici ponikli iz Idola i Story SuperNova Music Talentsa tokom sredine 2000-ih i početka 2010-ih godina.

Međutim, Dora nikako ne bi bila zanimljiva bez onih iskusnih imena koja su afirmaciju stekla „prirodnim putem“ — bez ikakvog muzičkog rijalitija. Oni čine drugu polovinu ovogodišnje generacije učesnika. Stoga bi ovu analizu trebalo započeti upravo sa njima.

Prvi afirmisano ime sa liste je atraktivan Splićanin koga dame obožavaju sa jednakim žarom kao što su ludele za njim tokom prvih dana njegove karijere. Na Dori se tokom prvog ciklusa njenog održavanja takmičio tri puta. U pitanju je ni manje ni više nego Luka Nižetić.

Prvo pojavljivanje na tom festivalu je imao 2003. godine s dens-rok numerom Robot i stigao je do finala u kom je bio deseti u konkurenciji od 12 učesnika. Drugo pojavljivanje je imao 2005. godine, kada se predstavio s numerom modernog dalmatinskog popa sa klapskim primesama Proljeće, gde je učešće završio kao šestoplasirani, dok je dve godine kasnije s prosečnom baladom s primesama tanga Pusti me u san završio kao jedanaesti u finalu.

Iako su sve tri numere stilski bile potpuno različite, Luka se poslednjih godina okrenuo ka modernom pop zvuku, o čemu govore i neke od njegovih poslednjih singlova iz nedavnih godina: Voli me kao kiša, Lagano i Radim što želim na kojima je radio sa Branimirom Mihaljevićem (kompozitor evrovizijskih pesama Lako je sve iz 2010. i Crazy iz 2018), koji potpisuje muziku i aranžman za pesmu Amorero Brutalero, a sa kojom će četvrti put pokušati da se domogne evrovizijske scene.

Luka je svoju pesmu opisao kao onu koja nema pravi prevod, tako da će ljudima biti dopušteno da je dožive na način na koji je čuju. Za tekst numere se pobrinuo Mario Mihaljević, Branimirov otac i autor teksta legendarne jugoslovenske evrovizijske kompozicije iz 1983. godine Džuli, a Luka je u istoj toj izjavi za lokalne medije o tekstu rekao da se Mario vrlo inteligentno pobrinuo asocijacijama i rečima za koje misliš da razumeš, a zapravo su izmišljene i ne pripadaju nijednom jeziku.

Sa numerom na izmišljenom jeziku se na evrovizijskoj sceni jedino predstavljala Belgija — i to dva puta: 2003. i 2008. godine. Iz svega ovoga mogu da očekujem veselu i šaljivu kompoziciju s kojom će Luka privući pažnju publike. A kakav bih aranžman zamislio? Pa, voleo bih da aranžman bude nešto nalik na grčku numeru iz 2014. Alcohol is free jer mi to prvo pada na pamet sudeći po opisu numere.

Naredna koja će biti priložena iz tabora afirmisanih je takođe iz dalmatinske prestonice. Zove se Lea Mijatović, ali, da li vam to ime i prezime nešto znače? Naravno da ne. Ali, kada vam spomenemo rok sastav „Teška Industrija“ i njihov popersko-rokerski prepev folk hita Halida Bešlića U meni jesen je, hoće li vam nešto značiti? Pa, naravno da hoće, jer upravo ona je kao tadašnji glavni vokal tog sastava prepevala ovaj legendarni hit. Upravo tu verziju pesme uzimaju mnoge devojke koje se pojave na sceni „Zvezda Granda“ ili „Pinkovih zvezda“ u nameri da se dokažu. Ali, niko tu numeru ne može da otpeva kao Lea. U stvari, retko ko je uspeo da njenu emociju donese na pravi način.

Gorespomenuta numera se našla na albumu obrada „Bili smo raja“ iz 2011. godine na kojoj su se našli i prepevi još devet numera legendarnih sarajevskih umetnika kao što su Ti si mi u krvi Jedina Zdravka Čolića, Tugo nesrećo od „Crvene jabuke“, Nije htjela Kemala Montena i A i ti me iznevjeri „Bijelog dugmeta“. Ni bez adaptacija ovih priloženih numera ne može da se zamisli neko muzičko takmičenje u regionu.

Lea je glavni vokal u „Teškoj industriji“ bila u periodu 2009-2016. godine, nakon čega se odlučila za solo karijeru. I kao solista je ostala verna pop-rok izražaju, a od tada je objavila singlove Ti me jedini znaš, Ljubi me, Između oprosta i kajanja, Sanjam te i aktuelan duet sa umetnikom zvanim NoA Pogled kao plamen.

S obzirom na to da je prve četiri spomenute numere sa spiska i potencijalnu evrovizijsku kompoziciju Tebi pripadam radio autorski tandem Igor Ivanović — Marko Vojvodić, ne znam šta bih očekivao od Lee. Njeni dosadašnji singlovi nisu loši, ali su previše ravni i manje emotivni u odnosu na ono što je pevala u „Teškoj industriji“. Što se tiče kompozicije koju nudi za Doru, mogu pretpostaviti da će po naslovu numere to biti čistokrvna pop balada sa jakim emotivnim nabojem. Do tog opisa sam došao i zbog njene izjave da pesma nosi jaku poruku. Ko zna, možda bude i poneki motiv kako bi ova balada ponela epitet „balkanske“.

Operska pevačica Danijela Pintarić je još jedno ime koje je opatijska scena ranije upamtila. Na Dori se takmičila tri puta uzastopce: od 2007. do 2009. godine, a najupečatljiviji nastup je bio onaj prvi, kada je s bajkovitom poperskom numerom u irsko-dalmatinskom maniru Moj svijet bila treća u finalu. U to vreme hrvatski fanovi nisu mogli da prežale njen neodlazak na Evroviziju zato što bi, po njihovim rečima, ona zabeležila toliko priželjkivan TOP 10 plasman.

Njoj će ovaj put društvo praviti pobednik šoua „Hrvatska traži zvijezdu“ iz 2009. godine, pop-rok pevač Bojan Jambrošić, koga su po svojevremeno po boji glasa poredili sa Tošetom Proeskim. Međutim, iako je nastavio da snima singlove i albume i posle učešća u tom šouu, od kojih najviše pregleda na Jutjubu ima pesma Ne govori da me znaš iz te davne 2009. godine, ubrzo je karijera počela da mu stagnira. To je sve trajalo do 2017. godine, kada je pobedio u hrvatskoj verziji šoua „Tvoje lice zvuči poznato“ i od tog trenutka su obožavateljke ponovo krenule da lude za njim.

Šta se može očekivati od njihove duetske numere Vrijeme predaje? Pa, iz naslova numere se može zaključiti da će ovo biti drugi najozbiljniji pokušaj Danijele Pintarić da se domogne Evrovizije. A kakav bi stil očekivao? Recimo, nešto u maniru italijanske numere iz 2015. Grande amore zato bi suludo zvučalo kada bih rekao da će ličiti na poslednju estonsku numeru La forza kad nikako neće.

Na probitnoj listi učesnika se našao i vokalni sastav „Četiri tenora“ koji je trebalo da se nadmeće sa numerom Brod bez imena. Međutim, pošto je ova četvorka, u kojoj se donedavno nalazio i jedan od članova „Klape s mora“ iz 2013. godine Marko Škugor, odustala od učešća zbog ranije isplaniranih obaveza, na njihovo mesto je upala druga rezervna učesnica, dvadesetpetogodišnja Kim Verson, jer je i prva rezerva Antonija Matković-Šerić zvana Tonka odustala od nadmetanja s numerom Don’t say you love me.

Kim Verson je isto kao i Bojan Jambrošić karijeru započela učešćem u šouu „Hrvatska traži zvijezdu“ u čijoj je drugoj sezoni emitovanoj 2010. godine i pobedila. Ubrzo nakon toga je izdala i prvi album sa kog su se izdvojile numere Ponovo rođena i Nevidljivo blago. Na početku karijere je izvodila numere drugih autora da bi najveći zaokret u autorskom stvaralaštvu preuzela 2015. godine, kada je uzela kontrolu nad komponovanjem i pisanjem tekstova za svoje numere.

Prošle godine je izdala tek drugi album u svojoj karijeri nazvan „Vrati mi moj svijet“ na kojem su se našli singlovi iz poslednjih nekoliko godina, a od deset numera, za šest je napisala muziku i tekstove. Od kantautorskih radova se ističu numere Vrati mi moj svijet, Krila ljubavna Ne posustani koje su bile među slušanim radijskim hitovima. Još jedna njena poveznica sa Bojanom Jambrošićem je i njihova duetska kompozicija Nismo uzalud ovom cestom hodali koja je izdata prošle godine, a koja je takođe njeno autorsko delo.

I numera Nisam to što žele je njena kantautorska, ali mislim da neće ciljati na pobedu, već da će doći zarad samopromocije. Videli smo na primeru Dade Topića kako neubedljiv pop-rok prolazi na Evroviziji. Možda neće ponuditi numeru u stilu Dadine Vjerujem u ljubav, ali bih je pre zamislio u stilu balade Ne posustani. Može se očekivati od nje na osnovu naziva numere da ponudi autobiografsku priču, ali ponavljam, predosećam da će numera više biti za lokalnu upotrebu.

Da će ova Dora biti stilski raznovrsna, govori i činjenica da će se zahvaljujući grupi „Manntra“ i pesmi In the shadows na sceni hale „Marino Cvetković“ čuti i tvrđi rokerski zvuk. Ova grupa je osnovana u Umagu 2011. godine, a svoj zvuk opisuju kao „Balkan industrial folk metal“ iz razloga što kombinuju hevi-metal, elektroniku i klapsko pevanje. Pažnju na sebe su skrenuli 2012. godine prvim singlom Kiša, a od tada pa do danas su izdali tri albuma. Može se očekivati od njih da neće odstupati od uobičajenog stila, te da ako odu na Evroviziju, biće jednako primečeni kao „Lordi“ iz Finske ili AWS iz Mađarske.

Ova Dora nikako ne može proći bez bračnog para Huljić koji će se nadmetati sa dve kompozicije. Jednu od njih pod nazivom Indigo je otpevala njihova nova štićenica, prelepa Domenika Žuvela. Ona je najpre saradnju sa ovom slavnom splitskom porodicom započela pevajući prateće vokale Tončijevoj grupi „Madre Badessa“, a pevala je i demo-snimke za njihove pevačke produkte. Godine 2017. je odlučila da se otisne u samostalnu karijeru, izdavši prvi singl Kad sam s tobom, a nakon toga su usledele i numere Vidi se iz avionaLjubavna limunada, duet sa Damirom Kedžom Mi protiv nas i još uvek aktuelni singl Baš baš. Sve te numere su bile među slušanima na tamošnjim radio-stanicama.

Oni koji su slušali nju i njene dosadašnje singlove su došli do zaključka da njene pesme dosta podsećaju na ono što Tončijev „Magazin“ stvarao dok je Jelena Rozga bila glavni vokal ovog kultnog pop sastava, te i od numere Indigo ništa specijalno ne očekujem, niti mislim da Domenika uopšte cilja na pobedu. Ali, svakako će ostaviti dobar utisak na gledaoce kraj malih ekrana i u opatijskoj hali.

Naredne učesnice koje su došle na red za predstavljanje su članice ženskog trija „Gelato Sisters“. Jedna od članica tog sastava je i bivša članica grupe „Feminnem“ (BiH 2005. i Hrvatska 2010) Neda Parmać. Pored nje, u ovoj grupi je od samih početaka i njena sestra Sanja, dok je treća članica najpre bila Jana Fabijanić, a sada je to Romana Pavliša.

A kakav muzički stil neguju? Pa, radi se o izvornoj sving muzici kakve su negovale sestre Andrews tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Pored sving standarda kao što su In the mood Boogie woogie bugle boy, u svoj repertoar uvrštavaju i pesme ženskih sastava iz pedesetih i šezdetih godina, kao i moderne svetske i regionalne hitove, koje, naravno, obrađuju u izvorni sving manir. Trenutno su aktuelne sa singlom Ti i ja s kojom su se predstavile na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu.

Klasični sving zvuk je nešto što se danas teško može zamisliti na evrovizijskoj sceni, tako da bi, po mom mišljenju, numera Back to the swing trebala da bude nešto što će koketirati sa modernim zvukom. Tačnije, ja bih voleo da pesma bude u maniru britanske numere iz 2015. Still in love with you u kojoj ima malo elektronskog zvuka. Čisto sumnjam da bi takvu pesmu spremile, ali, možda me i iznenade…

Elis Lovrić je godinama bila poznata kao glumica, ali sada je odlučila da pokaže i drugu stranu svoje ličnosti i predstavi se publici i kao kantautorka. Njene numere su jednostavne, melodične, kroz njih se prepliću samo akustična gitara, klavir i njen glas. Prošle godine je posetila i Brazil gde je održala turneju, a ujedno i prepevala nekoliko svojih numera na portugalski. Inače ona izvodi numere na labinjskom čakavskom dijalektu, a najzapaženije numere su joj Merika Sretno ti bilo. Ovaj put će se predstaviti numerom na engleskom All I really want.

Ni od nje ne očekujem da će odstupiti od svog fazona. Ne mislim da će ona ciljati na pobedu, ali će biti jedna od onih koja će sa razlogom opravdati festivalsku raznovrsnost i sasvim zasluženo biti primećena kod publike.

Priču o iskusnim i afirmisanim imenima treba zaokružiti sa jednom damom iz Splita koja ima i glas i stas. Nju je afirmisalo učešće u hrvatskom Idolu 2005. godine gde je završila kao drugoplasirana u finalu, a poslednjih godina se po popularnosti približila svojim sunarodnicama Jeleni Rozgi i Severini. Takmičiće se s numerom Tek je počelo, i pričajući o njoj, navela je da će u pesmi njen glas biti iskorišćen onoliko koliko je to potrebno za nivo jedne zarazne numere na Evrosongu, te da sprema nastup sa kojom će ciljati na pobedu ne samo na Dori, već i na Evrosongu. U pitanju je niko drugi do Lidija Bačić.

Lidija poslednjih godina snima numere u pop-folk ritmu sa kojima je zabeležila milionske preglede na Jutjubu kao što su Vozačka dozvolaViskiGlupačo moja, Solo, 100% možda, Adio, Nezamjenljiva, Vino rumeno i druge, a vredi spomenuti i balade Od ljubavi pijana, Ko da živim unazad Neka ljubav nova.

Međutim, postavlja se pitanje — šta očekivati od numere sa kojom će konkurisati za Evrosong? Ona po popularnosti u kojoj trenutno uživa zasluženo važi kao glavni favorit za pobedu, pa se može očekivati da pesma bude totalno atipična u odnosu na njen uobičajeni repertoar. Dakle, jedni bi rekli da Lidija sprema čistokrvnu pop-dens numeru bez ikakvih folk uticaja, a drugi da Lidija hoće da bude hrvatska Eleni Fureira. S obzirom na to da aranžman njene numere potpisuje Boris Đurđević, frontmen dens sastava „Kolonija“ i kompozitor hrvatske pesme Celebrate iz 2011. godine, moglo bi se reći da će biti ova prva solucija. Ali, koliko će to biti ubedljivo za Evrosong…

U drugom delu teksta ćemo se baviti izvođačima koji su ponikli iz takmičenja za mlade talente u poslednjih nekoliko godina, kao i dvema rezervnim učesnicima, pa zato ostanite sa nama…

NAPOMENA: Tekst predstavlja lični stav autora, a nastao je pre objavljivanja delova numera sa Dore 2019

Oznake