Evrovizija 2019

Etno-sastav „Tulia“ izbor Poljske za Evrosong

Četvoročlana vokalna grupa „Tulia“ predstavljaće Poljsku na Evrosongu u Izraelu ovog maja, saopštila je nacionalna Telewizja Polska (TVP). Takmičarska pesma biće naknadno objavljena.

„Tulia“ je mlada ženska grupa oformljena početkom 2018. godine, ali je za kratko vreme okupirala pažnju muzičke i stručne javnosti. Sastav čine Patricija Novicka, Dominika Sjepka, Joana Sinkjevič i Tulija Bičak, a njihova muzika se karakteriše tradicionalnim, karakterističnim narodnim stilom pevanja (tzv. grleno pevanje) koje kombinuju sa savremenim zvukom.

Grupa je u maju 2018. objavila prvi album, a dobila je tri najvažnije nagrade na najstarijem i prestižnom muzičkom festivalu Opole. Devojke su nastupale i na brojnim letnjim festivalima, a zanimljivo je da im je prva turneja bila rasprodata.

Interni odabir izvođača

Posle internog odabira predstavnika za Dečju pesmu Evrovizije, koji je kasnije i pobedio u Minsku, poljska nacionalna televizija TVP odlučila je da na isti način izabere i predstavnika za Tel Aviv, ali uz javni konkurs.

Naime, poziv je bio otvoren svim autorima i izvođačima, neovisno o nacionalnosti i bez jezičkih ograničenja, a konkurs je trajao do 5. februara. Stručni panel evaluirao je sve pristigle kompozicije te internom metodom izabrao najboljeg kandidata za nastupajući Evrosong.

Zanimljivo je da je ovakav model TVP poslednji put primenila 2005. godine, kada je u Kijevu bez finala „za malo“ ostao Ivan i sastav „Delfin“. Ipak, izvesno je da TVP želi da ove godine sredstva i pažnju usmeri na organizaciju dečjeg Evrosonga za koji su već dobili odobrenje Evropske radiodifuzne unije, pa je nacionalna selekcija svedena na interni odabir putem otvorenog konkursa.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ne znam da li se i vama cini ali koga god da Poljska odabere on postane favorit evrovizijskih fanova i okupira sve moguce ankete bez ikakvog pokrica, nezavisno od izvodjaca i numere…Videcemo da li to moze i etno sastav da ucini mada cisto sumnjam…