Evrovizija 2019

Letonija 2019: Čekajući predstavnika

Ove subote Letonci će obradovati eurofanove biranjem ovogodišnjeg predstavnika na takmičenju za Pesmu Evrovizije u petoj ediciji popularne selekcione emisije Supernova.

Iako je Letonija zemlja koja je već iz trećeg puta uspela da pobedi na Evroviziji, ne može se reći da je protekle dekade bila preterano uspešna. Selekcioni metod ove zemlje menjao je formate i nazive: od Evrodziesma, koji je kasnije reformatiran u Dziezma zbog ne baš velike uspešnosti izabranih predstavnika. Dve godine nakon toga letonska televizija LTV odlučila je da ponovo osveži sam proces selekcije, i od tada Letonija ostvaruje zapaženije rezultate na takmičenju.

Kako je sve počelo?

Supernova je selekcioni proces koji se sastoji od dve polufinalne večeri i jedne finalne, u koju se plasiraju najbolje rangirani takmičari iz prethodne dve emisije. Ove godine na konkurs su poslate 83 pesme, od kojih je LTV skratila izbor na 33 i predstavila ih javnosti onlajn, da bi „opipala teren“ koje kompozicije će biti najbolje primljene u javnosti. U decembru je postalo zvanično poznata lista svih 16 kandidata koji su prošli selekciju i koji će se takmičiti za titulu predstavnika na Evroviziji 2019. u Tel Avivu.

U polufinalima nastupalo je po osam izvođača, a četvoro najbolje rangiranih došlo je do finala, gde sutra sledi konačni okršaj.

Finalisti su:

  1. Markus Riva | You make me so crazy
  2. Edgars Kreilis | Cherry absinthe
  3. Aivo Oskis | Somebody’s got my lover
  4. grupa „Double Faced Eels“ | Fire
  5. Dzili Violets feat. Kozmens | Tautas dziesma (Folk song)
  6. grupa „Laime Pilnīga“ | Awe
  7. Samanta Tina | Cutting the wire
  8. grupa „Carousel“ | That night
Foto: Lauris Viksne

Predstavnik će se birati pomoću glasova žirija i glasova publike, u srazmeri 50/50. U žiriju su poznati muzički urednik na letonskom radiju DJ Rudd, iskusni muzičari Linda Lin i Ralfs Eilands (bivši letonski predstavnik i član sastava „PeR“), kao i radijski producent i muzičar Artis Dvarionas.

Publici su za glasanje na raspolaganju telefonski pozivi, SMS, oficijelni sajt Supernove, a zanimljivo je da je treću godinu zaredom u sistem glasanja uključena i popularna muzička platforma „Spotifaj (Spotify)”.

LTV i Supernova su i ove sezone nastavile saradnju sa Universal Music Groupom na globalnoj promociji projekta.

Voditeljke takmičenja su Dagmar Legant i Ketija Šoenberg. U revijalnom delu nastupiće Patriša i hip-hop izvođač HIS.

Finalno veče možete pratiti od 20.25 h posredstvom lajv-striminga na sajtu LTV.LSM.lv >>

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Kao neko ko je do sada analitički ispratio više Supernova, ovaj festival mi je posebno drag jer svake godine uspe da zadrži svežinu i određenu vrstu nepredvidivosti, koliko u tipu selektovanih kompozicija, toliko i u samim rezultatima galsanja nekada. Već vidim dva izuzetno poznata imena sa ovog takmičenja: Markus Riva i Samanta Tina, koji svoju šansu čekaju već dugo, te ću se truditi da budem maksimalno nepristrasan.

Markus Riva | You make me so crazy

Veoma dobro pripremljena elektro-pop kompozicija bez tona kompjuterskih efekata, vrlo specifičnog ritma. Drugačije je od onoga što se inače može čuti po nacionalnim finalima, a vrlo je laka za slušanje. Vizuelna reprezentacija fantastično prati muziku. Baš kao što rekoh malopre i za sam festival, vrlo je „sveža”“ i mislim da bi našla svoje mesto među evrovizijskim fanovima, ako bi bila izabrana. Potencijalni predstavnik — oh yes!

grupa „Double Faced Eels“ | Fire

Pesma blago jačeg zvuka, veoma dinamična. Poigravanje sa naizmeničnim menjanjem iz low fi aranžmana u nešto klasičniji su ono što daje specifičnost ovoj kompoziciji. Pohvale za smisao za scenski nastup takođe.

grupa „Carousel“ | That night

Vizuelna prezentacija pesme zaista je prekrasna. Crno beli filter, specifična rezolucija, menjanje atmosfere samo daškom boje i svetla, namerni krupni i sečeni plan, sve to u prenosu uživo je ono što ovu pesmu definitivno čini pamtljivom. Kada bi kompozicijski deo bio samo malo jači, bio bi ovo nešto ozbiljniji kandidat za predstavnika.

Dzili Violets feat. Kozmens | Tautas dziesma (Folk song)

Interesantna ideja za jezički pluralizam, ali sve u vezi sa ovom pesmom i nastupom mi je malo awkward. Nisam siguran šta je tačno bila ideja ove pesme, niti u kom pravcu je trebalo da se razvije. Ako je to to, onda ništa.

Samanta Tina | Cutting the wire

Hmmm, imala je ona i boljih momenata ovde. Produkcijski, ovo je dobro odrađeno i mora se priznati, stvarno zvuči svetski. Jedna od najproblematičnijih stvari ovde je ovaj „I don’t give a ***“ stav, naglašen dva puta, za koji nisam najsigurniji kako bi se primio na Evroviziji. Takođe, teško je ne primetiti mnogo „hood“ elemenata iz crnačke supkulture u koreografiji, kao i gospel elemenata u pratnji pratećih vokala, što mi nekako ostavlja razloga da sumnjam da je pesma data Samanti Tini više zbog njene popularnosti nego što je pisana za nju. Potencijalno TOP 3, ali ne vidim je kao izabranog predstavnika.

Aivo Oskis | Somebody’s got my lover

Dosadna replika radio-hitova Džastina Bibera od pre par godina, koji se iz nekog razloga još vrte u radnjama po šoping-molovima. Ovu pesmu takva sudbina definitivno ne čeka, preskočiti mirne duše.

Edgars Kreilis | Cherry absinthe

Vrlo simpatično, naslov pamtljiv, priča interesantna, aranžmanski zadovoljavajuće. Nije loše, ali recimo da fali još stvari da bi bilo i dobro.

grupa „Laime Pilnīga“ | Awe

Meeeeeh. Malo patimo u ljubavi i zavijamo usput uz semiakustični aranžman, u suštini ništa novo. Žao mi je, ali ako ovo bude izabrano, Supernovi će spasti rejt kvalifikacije u finale na svega 25%.

Pesme su generalno zadovoljavajuće i sve uglavnom modernog tipa, a opet ima raznovrsnosti. Nakon preslušavanja selekcije, čini mi se da objektivno najveću šansu imaju Cherry absinthe (da,da) ili Markus Riva. Ostaje da sačekamo subotu da vidimo u kojoj meri će se letonski žiri i publika složiti sa ovim predikcijama.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Sve pesme ovogodisnje Supernove su teški Pesmuljci….Jedina koja može da izvuče stvar je “Cutting the Wire” od Samante TIne…Ostalo sve vec vidjeno izlizano isfurano dosadno tunjavo itd…naša Beovizija je Melodifestivalen za ovo i za Litvansko takmicenje…