Balkan, Balkan! Evrovizija 2019

Slovenija 2019: Čekajući predstavnika

Tradicionalno nacionalno takmičenje Evrovizijska melodija (EMA) će se i ove godine održati u Ljubljani, gde će ujedno biti odabran predstavnik Slovenije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Tel Avivu. Deset je uzdanika, deset je pažljivo probranih kompozicija, ali ko će otići saznajemo sutra uveče!

Ovako je počelo…

Čelnici slovenačke radio-televizije su odlučili da šestu godinu zaredom održe renomirano takmičenje pod već tradicionalnim nazivom Evrovizijska melodija, poznatije pod skraćenicom EMA. Konkurs za prijavljivanje pesama trajao je od 9. novembra do 14. decembra prošle godine. Primljeno je ukupno 103 kompozicije, što je za pohvalu u odnosu na zemlje iz regiona. Stručna komisija je odabrala 10 najboljih, a potom ih je radio-televizija Slovenije (RTVSLO) objavila 27. decembra prošle godine.

Velike ili male promene?

Organizatori EME su ove godine odlučili da vrate stari format. Naime, biće održano samo jedno takmičarsko veče od 10 finalista i dva kruga glasanja. U prvom krugu glasaće samo stručni žiri, ocenjujući svaku numeru ocenom od 1 do 5. Dve pesme sa najvećim brojem poena žirija idu u superfinale, gde će isključivo glasovi slovenačke publike (SMS glasova) odlučiti.

U slučaju nerešenog rezultata u prvom krugu, prednost će se dati pesmi koja je osvojila više većih ocena. Takođe, u slučaju tehničkih problema i sličnog prilikom drugog kruga, konačnu odluku doneće stručni žiri sličnim sistemom bodovanja kao u prvom krugu.

Podsetimo, prethodne dve godine format slovenačke EME bio je dosta drugačiji. Godine 2017. održana su dva polufinala i finale, a prošle godine polufinale i finale. Ovaj put je ponovo vraćen način odabira kao 2016, 2015. i 2014. godine.

„Deset veličanstvenih“

Takmičari ovogodišnje EME su:

 1. Kim | Rhythm back to you
 2. Renata Mohorič | Three bridges
 3. Rene | Ne poveš
 4. grupa „Fed Horses“ | Ti ne poznaš konjev
 5. Ula Ložar | Fridays
 6. grupa „Lumberjack“ | Lepote dna
 7. duo „Okustični“ | Metulji plešejo
 8. grupa „Inmate“ | Atma
 9. Zala Kralj i Gašpel Šantl | Oprosti
 10. Rejven | Kaos

Isečke takmičarskih pesama možete poslušati ovde:

Na ovogodišnjoj EMI imamo nekoliko povratnika. Sedamnaestogodišnja Ula Ložar je prva predstavnica Slovenije na Dečjoj pesmi Evrovizije 2014. godine. Rejven se treći put vraća u trku, takođe.

Voditeljka i domaćin sutrašnje večeri biće mlada slovenačka glumica Ajda Smrekar. Ovogodišnji slovenački izbor za Pesmu Evrovizije možete pratiti uživo od 20.00 h na sledećem linku: RTVSLO.si >>

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Ne mogu, a da ne zapazim činjenicu koliko se ovi ljudi bore za ovaj fantastičan izbor! Format, odabir izvođača, miks izuzetnih žanrova, pa scenografija, a tek nastupi… Sudeći po probama — jedva čekam! Slovenačku EMU bih izdvojio kao jedno od najkvalitetnijih takmičenja ove godine, rame uz rame sa francuskom „Evrovizijskom destinacijom“.

Preporučujem ovaj izbor ljudima koji zaista cene i vole da čuje različite muzičke žanrove. Slovenačka EMA nam nudi jedan kvalitetan pop „banger“, atmosferičnu minimalističku muziku, jednu klasik evrovizijsku baladu, eksperimentalni trep, dobar rok, pa čak i moderni kabare! Sutrašnje veče zaista obećava!

Igrom slučaja uspeo sam ranije da čujem pesme ovogodišnjeg takmičenja. Dugo se većalo, ali evo moja tri favorita Evrovizijske melodije 2019:

Rejven | Kaos

Normalno! Rejven se po treći put vraća na scenu EME i ponovo „kida“. Sara Briški Cirman (aka Rejven) je izuzetna umetnica, a samo takvi umeju da se „bace u nepoznato“ i izvuku najbolje iz istog. Kaos je taj eksperimentalni trep kog sam ranije pomenuo. Ova mlada slovenačka harfistkinja nije poznata samo po izvanrednoj muzici, već i po izuzetno ekscentričnom izgledu. Ima više pesama ovogodišnje EME koje mogu biti baš primećene u Tel Avivu, ali ova je izuzetak nad izuzecima. U kompoziciji je važno da tekst i instrumental prate jedno drugo, a ovde je to savršeno odrađeno. Fantastične su zloslutne sirene pred svaki refren, potom refren koji zaista verno opisuje naslov pesme, pa rep deo na kraju sa visokim ispevavanjima… Haotično, moćno, renesansno i pobednički!

Zala Kralj i Gašper Šantl | Sebe

Još jedno divno otkriće. Ovde je dosta elemenata intrigantno. Prvenstveno, čitava melodija pesme pretočena je u magični ženski vokal, a muzička podloga je prilično „siromašna“ — bitovi koji se ponavljaju i, čini mi se, „stidljivi“ zvuk sintisajzera. Potom, nisam znao da slovenački jezik ume da zvuči ovako misteriozno i emotivno… Numeru Sebe bih opisao kao minimalističku baladu, koja uzgred zvuči kao da će u trenutku da „pukne“ od emocija koje su u nju utkane. Nešto nalik opusu američke umetnice Lane del Rej. Pazite, ovo može da iznenadi sutradan.

Kim | Rhythm back to you

Rekao bih da je ova devojka najbolji vokalista među ponuđenima. Njenu pesmu potpisuje dvojac „Maraaya“ i još tri švedska kompozitora, što je vrlo dobar izbor. Ovaj agresivni soul-fank vokal je uvek preporučljiv kada je evrovizijski žiri u pitanju i moram priznati da je upravo on „zvezda večeri“ u ovoj numeri. Ceo paket uopšte nije loš, ali osećam da pesmi treba još nekog faktora „X“ da bi ostvarila dobar rezultat. Možda je to baš nastup? Nisam siguran, proverićemo sutra.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Apsolutno Kaos ali aposlutno Kaos…nadamo se da će Slovenci biti pametni i shvatiti da je to nešto genijalno i do sada neviđeno na Eurosongu i da bi se sa tom pesmom visoko kotirali zasigurno..