Evrovizija 2019

Estonija 2019: Čekajući predstavnika

Na redu je završnica 11. izdanja takmičenja Eesti Laul, nacionalnog finala u Estoniji. Ovaj festival tradicionalno pokušava da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju.

Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici posle odličnog 8. mesta prethodne godine, saznaćemo 16. februara.

Kako je sve počelo?

Nacionalni emiter Estonije ERR raspisao je konkurs u septembru, koji je trajao sve do 6. novembra, za izvođače i tekstopisce. Ove godine je prvi put dozvoljeno i stranim autorima, ali i izvođačima, da samostalno nastupe na Eesti Laulu. Na konkurs je pristiglo 216 prijava, a 15. novembra su objavljena imena 24 učesnika.

Samo takmičenje sastoji se od dva polufinala i finala. Polufinala su održana 31. januara i 2. februara, a iz polufinala u finale se plasiralo po šest najbolje plasiranih takmičara po kombinovanom glasanju publike i žirija; po pet finalista su zajedničkim snagama izabrali stručni žiri i publika 50/50, a još po jednog iz svakog polufinala izabrali su samo telefonski glasovi publike.

Ko je na kraju izabran?

Dvanaestoo finalista Eesti Laula 2019 su:

 1. Sisi | Strong
 2. „Lumevärv“ feat. INGA | Miline päev (izbor publike)
 3. Viktor Krone | Storm
 4. Kerli Kivilan | Cold love
 5. grupa „xtra basic“ i Emili Džej | Hold me close (izbor publike)
 6. Kadija | Believe
 7. Sine Valtri | I’ll do it my way (izbor publike)
 8. Stefan | Without you
 9. grupa „The Swingers“ | High heels in the neighboorhood
 10. Uku Suviste | Pretty little liar
 11. Inger | Coming home
 12. Sandra Nurmsalu | Soovide puu (izbor publike)

Ovih 12 izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti Laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni, mada se prethodne godine mnogo truda i sredstava uložilo u predstavničku pesmu. Rezultat nije izostao, ali je estonska javnost verovatno očekivala malo više. Ipak, estonska javnost uvek nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival. Treba istaći da ponovo na Evroviziju žele da odu tri dobro poznate ličnosti evrovizijskoj publici: Birgit (Estonija 2013) i Tanja (Estonija 2014), sada obe kao deo grupe „The Swingers“ i Sandra Nurmsalu (Estonija 2009, kada je bila deo grupe „Urban Symphony“) .

U Areni „Saku“ u Talinu pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i međunarodnog žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Ovogodišnja ponuda estonskih numera je više nego zadovoljavajuća i što se mene lično tiče, ovo je već sada jedan od najboljih ovogodišnjih nacionalnih izbora.

E sad, uvek postoji izvesna zamerka, a ovoga puta je to u vezi s manjkom alternativnih numera i poprilične komercijalizacije samog takmičenja. Međutim, ponovo imamo pesme na estonskom, a i gotovo sve numere koje će se takmičiti u finalu spadaju u kvalitetne produkte mejnstrim pop muzike. Ne znam ko bi mogao da pobedi, niti kolike su šanse bilo koje od ovih pesama da nešto urade na samom takmičenju, ali ću istaći pesme koje su meni interesantne, a ima ih nekoliko.

Numera Coming home koju izvodi Inger je jedna nenametljiva simpatična pop pesmičica koje smo čuli milion puta, ali je istovremeno i vrlo šarmantna i opuštajuća. Sandru Nurmsalu smo već upoznali kao izvanrednog izvođača koji spaja moderno i alternativno, a ovog puta se predstavlja pesmom Soovide puu, koja zvuči bajkovito i gotovo filmski; plus je i tekst na estonskom jeziku.

Stefan i moderna pop balada srednjeg tempa Without you zvuče kao da je u pitanju veliki hit neke svetske pop zvezde, odnosno u pitanju je zaista odlično isproducirana numera. Grupa „The Swingers“ i pesma High heels in the neighboorhood su mi veoma interesantne zbog svog gotovo kabaretskog potencijala i elemenata džeza.

Takođe bih izdvojila i još jednu modernu pop baladu koja moćno zvuči a to je pesma Ukua Suvistea Pretty little liar koja zaista ima potencijal za dobar nastup i na samoj evrovizijskoj pozornici.

Kako da pratite izbor?

Specijalni gosti finala će biti bivši izaslanici ove baltičke države: Elina Nečajeva (2018), Geter Jani (2011) i Ivo Lina (pevao u duetu sa Marjom Lis-Ilus 1996. godine).

Voditelji programa će biti Piret Krum i Ot Sep, a šou možete pratiti od 18 časova na sledećoj adresi: ETV.err.ee >>

Oznake