Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Gruzijanci i drugi put pevaju na maternjem. Francuski predstavnik objavio spot

Prethodni vikend je ostao upamćen po tome što smo dobili čak pet novih evrovizijskih učesnika. Poslednje izabrani evrovizijski adut dolazi iz Rumunije, a to je Ester Peoni, o kojoj više možete čitati u našem izdvojenom tekstu:

Od autsajdera do pobednika – Ester Peoni predstavlja Rumune

U ovom potpuriju su mesto našle informacije o pripremama za prestojeća takmičenja i prezentacije u Gruziji, Ukrajini, Nemačkoj, Hrvatskoj, Španiji i Francuskoj.

🇬🇪 Gruzijanci ponovo pevaju na maternjem jeziku

U osmoj epizodi gruzijskog Idola emitovanoj 16. februara je jedna od članica žirija Tinatin Berzednišvili, inače pomoćnik generalnog direktora Prvog kanala javnog servisa GPB, otkrila pojedinosti o pesmi koja će zastupati ovu kavkavsku državu na Evrosongu. Ona je tim povodom izjavila da će u velikom finalu, koje je zakazano za 2. mart, svih četvoro kandidata otpevati numere isključivo otpevane na gruzijskom jeziku. Ovakvu odluku je obrazložila rečima da Evrovizija poslednjih godina nastoji da se čuje što više numera na maternjem jeziku.

Trenutno sedmočlana selekciona komisija u kojoj se nalazi i jedan od nekadašnjih gruzijskih evrovizijskih aduta Nodiko Tatišvili (2013. u duetu sa Sofo Gelovani) vrši odabir idealnih kompozicija koje će izvesti po jedan od četvoro finalista gruzijske verzije ovog planetarno popularnog takmičenja. Izbor idealnih numera se odvija u tri kruga: najpre je od 200 numera u drugi krug ušlo njih 50, a potom je od 50 za poslednji krug selektovano 12 numera koje će ući u uži izbor. Od tih 12 biće izabrano četiri numere koje će biti izvedene u velikom finalu koje je na programu 2. marta.

Za 23. februar je zakazana poslednja eliminaciona emisija. U trci je ostalo još šestoro kandidata, od kojih će SMS i Mesindžer glasovima publike dvoje kandidata biti eliminisano.

🇺🇦 Određen redosled nastupanja za ukrajinsko finale

Ukrajinski emiteri — javni servis NSTU i privatni emiter STB — odredili su redosled nastupanja za finalno veče nacionalnog izbora Izbor koje je na programu 23. februara.

Šestoro finalista će se publici predstaviti po ovom redosledu:

 1. grupa „Freedom Jazz“ | Cupidon
 2. grupa „Yuko“ | Galina je hodala (Галина гуляла)
 3. Maruv | Siren song
 4. grupa „Brunettes Shoot Blondes“ | Houston
 5. grupa „Kazka“ | Apart
 6. Ana Marija | My road

Odluku o pobedniku će donositi glasovi tročlanog žirija i publike u omeru 50/50.

🇭🇷 Nastup ostaje isti uz malo unapređenja

Nakon pobede na povratničkom izdanju hrvatske Dore, pobednik Roko Blažević je izjavio da mu se najzad ostvario san. Međutim, mišljenja na društvenim mrežama oko njegove pobede su bila podeljena — dok su neki ponosni na to što je Roko pobedio zbog ogromnog glasačkog tela koje je imao iza sebe, oni drugi su barem smatrali da bi Lorena Bućan, Luka Nižetić ili grupa „Manntra“ bili bolji izbor.

S druge strane je u centru pažnje te večeri bila i Lidija Bačić koja je ostala upamćena po izjavi da bi volela da se Dora ponovo održava svake godine.

No, predmet ovog teksta su Roko Blažević i njegov mentor i autor numere The dream Žak Houdek. Nakon što se utisci o pobedi slegli, Žak je za specijalizovani portal Eurosong.hr izjavio da će nastup u Tel Avivu u suštini biti isti onakav kakav je bio na Dori, ali da će se težiti jačem i upečatljivijem efektu na pozornici. Isto tako je Žak dodao da ove godine ciljaju na TOP 3 plasman.

🇩🇪 Nemačka kompletirala spisak učesnika revijalnog dela

Nemci su za predstojeće nacionalno finale Unser Lied für Israel, koje je na programu 22. februara, spremili ozbiljan revijalni program. Napokon je i lista učesnika ovog dela kompletirana zahvaljujući tome što je Andreas Burami potvrdio učešće u revijalnom delu programa. On će zajedno sa Udom Linderbergom izvesti njihovu kolaborativnu numeru Radio song.

Pored njih dvojice će u revijalnom delu nastupiti i grupa „Revolverhead“, kao i dvoje bivših aduta ove alpske države: Lena Mejer-Landrut (2010, 2011) i Mihael Šulte (2018).

🇪🇸 Bogate promotivne aktivnosti i nastup za pamćenje u Španiji

Španski predstavnik Miki je izuzetno vredan što se tiče osmišljavanja promotivnih aktivnosti i osmišljavanja nastupa na finalnoj večeri u Tel Avivu 18. maja. Sve ovo treba početi činjenicom da je ovih dana u Barseloni snimio spot za svoju numeru La venda, kao i da je potvrdio datume svoje promotivne evrovizijske turneje.

Što se tiče promotivne turneje, nju će započeti 8. marta u Švedskoj na žurci koju organizuje lokalni OGAE klub povodom finala Melodifestivalena; naredne njegove destinacije su Amsterdam (nastup na promotivnom koncetu Eurovision in Concert 6. aprila) i Madrid (19. i 20. april na koncertu Eurovision Pre-party).

Takođe, objavljeno je da će za njegov nastup biti zadužen Grk Fokas Evangelinos, koji je osmislio i pobedničke nastupe Elene Paparizu i Dime Bilana iz 2005. i 2008. godine, kao i još nekoliko evrovizijskih nastupa za pamćenje: Ukrajina 2008, Azerbejdžan 2013, Rusija 2016…

🇫🇷 Francuski predstavnik objavio spot

Bilal Hasani iz Francuske nije nimalo lenčario, te je ovih dana objavio spot za svoju takmičarsku numeru Roi. On je ujedno postao i prvi ovogodišnji predstavnik koji je uradio promotivni spot.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Juli,
  Zato što je to Sanremo i zato što su svi učesnici Sanrema već imali objavljene spotove.
  Ovde se misli na promo-spotove nakon pobede na nacionalnom takmičenju.
  I Bilal je imao nezvanični spot pre takmičenja.

 • Kako je Bilal prvi koji je izbacio spot, kad je Mahmood-ov spot već danima na yt-u i broji milionske preglede?