Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Austrija predstavlja pesmu 8. marta, Slovenija i Hrvatska objavile rezultate

Novi evrovizijski potpuri donosi slobodan tip informacija u kojima preovladavaju diskvalifikacije, rezultati gledanosti, rezultati glasanja, prezentacije pesama, moguća odustajanja, procesi odabira pesama, kao i najave promotivnih aktivnosti. Glavni akteri u celoj toj priči su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Estonija, Rumunija, Francuska, Izrael, Ukrajina i Litvanija.

🇦🇹 Austrijska pesma Limits izlazi na Dan žena

Najveći evrovizijski poklon za Dan žena, odnosno 8. mart, biće prezentacija austrijske evrovizijske numere Limits, koju će izvoditi Paenda. Upravo taj datum je javni servis ÖRF tempirao za održavanje konferencije za pripadnike sedme sile na kojoj će biti prezentovani pesma i spot. Pored toga će pesma biti javno puštena i u jutarnjem programu Radija Ö3, a sve to će se odvijati tokom prepodneva, tačnije u 10 časova.

Kao što je ranije najavljeno, numera Limits će biti elektro-pop balada „nabijena“ atmosferom.

🇮🇱 Kobi Marimi peva Home

Izraelski mediji su javili da su u uži izbor za odabir idealne numere koju će ovogodišnji adut zemlje domaćina Kobi Merimi otpevati pred svojom publikom u finalu 18. maja ušle tri numere. On je snimio demo-verzije sve tri numere i na kraju se šestočlana selekciona komisija opredelila za najbolju — u pitanju je numera Home koju su napisali Ohar Šargai i Inbar Vajcman. Stilski je opisana kao dirljiva balada koja se savršeno slaže uz Kobijev moćni glas.

Zanimljivo je da na konkurs svoj rad nisu poslali autori prošlogodišnje pobedničke numere Toy Doron Medali i Stav Beger.

Pesma Home će premijerno biti predstavljena 10. marta zajedno sa spotom tokom svečane ceremonije dodele nagrada Nacionalne televizijske akademije.

🇪🇪 Estonija objavila rezultate gledanosti

Estonci mogu da se pohvale činjenicom da je finale nacionalnog izbora Eesti Laul emitovano 16. februara bio najgledaniji televizijski program u protekloj sedmici sa 239.000 gledalaca. Najveći interes gledalaca, gledajući delove ovog šoua, bio je u drugom delu emisije, kada su bili objavljeni rezultati — tada je šou pratilo 279.000 gledalaca.

Sve u svemu, emisija je imala tržišni udeo od 19,9%, što je za 4,4 procenta više od bilo koje druge televizijske emisije iz prethodne nedelje. Konkurentski program je pratilo 52.000 gledalaca više nego na bilo kojoj drugoj televiziji.

🇷🇴 I Rumuni objavili rezultate gledanosti

Rumuni su svog evrovizijskog aduta izabrali 17. februara. Finalno veče šoua Selecția Națională je pratilo 340.000 gledalaca, što ju je načinilo osmom gledanom emisijom tog dana u Rumuniji. Posebno je istaknuta gledanost među ciljnom grupacijom 18—49 godina; u toj populaciji je šou pratilo 40.000 gledalaca, što je bilo 10 puta manje u odnosu na gledanost emisija sa konkurentskih televizijskih kanala.

🇭🇷 Kako je glasala publika u Hrvatskoj?

Finalno veče povratničkog izdanja nacionalnog izbora Dora je privuklo pola miliona gledalaca u Hrvatskoj, a HRT je pet dana posle održavanja finalne večeri objavio kompletne rezultate televouting i SMS glasova publike sa tog festivala.

Tokom finalne večeri je bilo saopšteno samo deset numera koje su dobile najviše telefonskih i SMS glasova gledalaca. Radi se o sledećim numerama:

 1. mesto – Roko Blažević | The dream – 11.524 glasova publike
 2. mesto – Luka Nižetić | Brutalero – 6.838 glasova publike
 3. mesto – Lorena Bućan | Tower of Babylon – 5.585 glasova publike
 4. mesto – grupa „Manntra” | In the shadows – 3.921 glasova publike
 5. mesto – Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić | Vrijeme predaje – 2.185 glasova publike
 6. mesto – Jure Brkljača | Ne postojim kad nisi tu – 2.169 glasova publike
 7. mesto – Ema Gagro | Redemption – 1.970 glasova publike
 8. mesto – Bernarda Bruno | I believe in true love – 1.855 glasova publike
 9. mesto – Beta Sudar | Don’t give up – 1.815 glasova publike
 10. mesto – Lidija Bačić Lille | Tek je počelo – 1.509 glasova publike
 11. mesto – Domenika | Indigo – 1.394 glasova publike
 12. mesto – Elis Lovrić | All I Really Want – 1.194 glasova publike
 13. mesto – grupa „Gelato sisters” | Back to that swing – 1.165 glasova publike
 14. mesto – Jelena Bosančić | Tell me – 947 glasova publike
 15. mesto – Lea Mijatović | Tebi pripadam – 836 glasova publike
 16. mesto – Kim Verson | Nisam to što žele – 343 glasova publike

Na kraju svega toga treba dodati da je 18. februara diskografska kuća Croatia Records objavila kompilacijski kompakt-disk sa ovogodišnjim takmičarskim numerama, te da će drugoplasirana Lorena Bućan braniti boje ove jadranske države na alternativnom evrovizijskom takmičenju u organizaciji OGAE klubova Second Chance Contest koji ove godine organizuje udruženje iz Italije.

🇸🇮 I Slovenci objavili rezultate glasova

I nacionalni emiter Slovenije RTV SLO objavio je rezultate glasova sa nacionalnog izbora Evrovizijska melodija, koje je bilo održano istog dana kad i hrvatska Dora od susednih takmičenja.

Odluka o pobedniku se donosila kroz dva kruga glasanja: prvo je žiri selektovao dvoje najboljih kandidata od 10 finalista, a potom je publika odredila pobednika superfinalnog duela.

Prva dva mesta kod žirija su zauzeli Rajven i Zala Kralj i Gasper Šantl, dok su 3. i 4. mesto zauzeli grupa „Fed horses” i Ula Ložar. Ovako su poređani učesnici od 5. do 10. mesta:

5. mesto – grupa „Okustični”
6. mesto – grupa „Lumberjack”
7. mesto – grupa „Inmate”
8. mesto – Kim
9. mesto – Renata Mohorič
10. mesto – Rene

U superfinalnom duelu su Zala Kralj i Gasper Šantl imali 4666 glasova, odn. 72,89% glasova publike, dok je poražena Rejven imala 1735 glasova publike, odn. 27,11% glasova.

Takmičenje je pratilo 223.990 gledalaca, odn. 28% opšte populacije, uz tržišni udeo od 11%. Bila je to ujedno i najgledanija emisija emitovana tokom vremena.

Takođe, vredi napomenuti da su pobednici ovogodišnjeg izdanja Zala i Gašper potpisali ugovor za hrvatski ogranak Universal Music Grupe, te da su objavili spot za svoju pobedničku numeru Sebi.

🇱🇹 Povlačenje i moguća diskvalifikacija u Litvaniji

Finale litvanskog nacionalnog izbora za Evrosong je na programu 23. februara, a javni servis LRT bi mogao da se suoči sa povlačenjem jedne od numera iz finala i sa diskvalifikacijom jednog od učesnika.

Naime, jedina koja je u finalu trebala da se nadmeće sa dve numere, Monika Marija, odlučila je da jednu od njih povuče sa izbora; u pitanju je pesma Criminal za koju je pred održavanje drugog polufinala apelovalana fanove da ne glasaju za tu drugu kompoziciju. Informacija je zvanično potrvrđena 21. februara, kada je objavljeno da će se Monika Marija u finalu nadmetati samo sa pesmom Light on, a da će upražnjeno osmo mesto popuniti Alen Kiko s numerom Your cure. Zbog povlačenja druge pesme sa izbora, Monika Marija je novčano kažnjena u iznosu od 2000 evra.

Što se tiče najave moguće diskvalifikacije, moglo bi da se dogodi da jedan finalista bude isključen iz daljeg toka takmičenja, a to se odnosi na Jurijusa i njegovu numeru Run with the lions zato što krši pravilo „1. septembar“ jer ju je na društvenoj mreži „SoundCloud“ objavila autorka numere Ešli Hiklin marta prošle godine pod nazivom Hit:my:heart:songs. Šef delegacije Audrijus Giržadas je tim povodom izjavio da mora prvo da se utvrdi koliko ljudi je čulo alternativnu verziju te numere pre javnog objavljivanja, pa će se tek onda razmišljati o tome da li će Jurijus biti diskvalifikovan.

🇺🇦 Ukrajinski predstavnik će se promovisati i u Rusiji

Izbili su i novi problemi u vezi sa predstojećom finalnom večeri ukrajinskog nacionalnog izbora zakazanom za 23. februar. Naime, pričalo se o tome da će pojedini finalisti biti diskvalifikovani poput Maruv, koja će nastupiti u jednom klubu u Sankt Peterburgu veče pred finale, i jedna od članica grupe „Yuko“ Julije Jurine, koja je ruski državljanin i dobila je nedavno prebivalište u susednoj državi posle sedmogodišnjeg boravka u njoj.

Međutim, urednica projekta Natalija Frančuk je izjavila da pojedini učesnici koji nastupaju i po Rusiji neće biti diskvalifikovani, te da poštuju finaliste i da svakom od njih želi pobedu, te da će dozvoliti pobedniku da nastupi i na promotivnom koncertu u Moskvi 24. aprila.

Zamenik ukrajinskog premijera Vjačeslav Kirilenko i ministar kulture Jevgen Niščuk se uopšte nisu složili sa tom tvrdnjom i smatraju da bi bilo neprihvatljivo da budući ukrajinski predstavnik putuje u Rusiju na promotivnu turneju.

🇮🇹 Detalji o dorađivanju italijanske pesme

Italijanski predstavnik Mahmud je gostujući za Radio Italiju otkrio nove detalje o novoj verziji svoje takmičarske numere Soldi. Otkrio je da će numera sadržati neke nove elemente u dorađenoj verziji, te da će i nastup biti izmenjen u odnosu na onaj sa Sanrema.

Istakao je i da se raduje Evroviziji i iskustvu koji će dobiti zahvaljujući njoj.

🇫🇷 Francuska preti povlačenjem

Francuski nacionalni emiter France Televisions je razmatrao mogućnost da bojkotuje finalno veče Evrovizije u Tel Avivu. Razlog je trodelny crnohumorny TV serija „Douze Points“, koju ovogodišnji domaćin, javni servis KAN, namerava da prikaže u sedmici pred Evrosong, a u kojoj je poseban akcenat stavljen na izmišljenog francuskog pevača muslimanskog porekla Ti Džeja koji je pripadnik LGBT populacije i čiji prijatelji iz detinjstva, koji su članovi ISIS-a, vrše pritisak na njega da postane deo njihove terorističke organizacije; zauzvrat će mu pomoći da osvoji nacionalno finale i da dovuče jednog od terorista da prisustvuje finalnoj večeri Evrosonga.

Uprava francuske televizije je opis ove serije poistovetila sa ismevanjem ovogodišnjeg predstavnika Bilala Hasanija, koji je takođe muslimanskog porekla i pripadnik LGBT populacije, i, kako se spominjalo u izraelskim medijima, francuska televizija će bojkotovati Evroviziju ako domaći javni servis KAN ne obustavi prikazivanje serije.

Ubrzo je stigao odgovor francuske televizije koja je izjavila da su još prošle nedelje saznali za taj projekat, da trenutno ne razmišljaju o povlačenju, ali da ovih dana vode razgovore sa Evropskom radiodifuznom unijom o za njima štetnim posledicama te serije.

EBU je u saopštenju naveo da je svestan da se u Izraelu proizvodi serija koja se bavi događajem sličnim Evroviziji, ali da uprava EBU daje odlučujući izgled slobodi izražavanja i ugledu Evrovizije, dodavši da se trenutno vode pregovori sa izraelskim nacionalnim emiterom u nameri da naprave kompromisno rešenje koje će zadovoljiti interese domaćina i interese Francuske.

Vredi napomenuti da je serija počela da se priprema još prošle godine, pre nego što su Francuzi održali drugo izdanje nacionalnog izbora Destination Eurovision.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Rusiju je 2009 predstavljala Ukrajinka. Politička histerija u Ukrajini je došla do vrhunca gde i izvođači se smatraju za izdajice, a oni idu da zarade novac. Ukrajina je 2016 zapretila da neće učestvovati ukoliko Rusija pobedi, a brzo se pokazalo kakav je domaćin zbog politike.