Evrovizija 2019

Litvanija 2019: Čekajući predstavnika

„Skraćeni“ litvanski maraton se i ove godine bliži kraju. Finale litvanskog izbora Eurovizijos nacionalinė atranka (Evrovizijski nacionalni izbor) biće održano 23. februara. Pobednika i 20. predstavnika najveće baltičke zemlje će, tradicionalno, odabrati stručni žiri i publika.

Od 49 do 8

Kao po običaju, Litvanci su i ove godine uspeli da naprave „muzički rijaliti-šou“. Prvenstvena lista konkurenata objavljena je 14. decembra, prošle godine. Međutim, kako je takmičenje teklo, dodato je još nekoliko takmičara, što je samo jedan od razloga zašto bi ovu „farsu“ od takmičenja trebalo izmeniti. Konačna lista završila se na broju 49.

Organizatori su odlučili da ove godine skrate takmičenje, tako da je umesto devet takmičarskih večeri održano sedam (sa finalom). Svih 49 takmičara raspoređeno je u četiri polufinala, gde se iz svakog po šest konkurenata kvalifikovalo za polufinale. Potom su održane dve polufinalne večeri, gde su po četiri kandidata dobila kartu za veliko finale. Čitav izbor traje od 5. januara, a velika završnica odigraće se na sutrašnje veče — 23. februara.

Svakog finalistu su zajedničkim snagama odabrali stručni žiri i litvanska publika (glasanje putem SMS poruka). U finalu neće biti ništa drugačije. Stručni žiri će ocenjivati pesme po evrovizijskom principu (poenima od 1 do 12, bez 9 i 11), kao i publika, čiji će glasovi biti pretvoreni u poene. Zbir poena stručnog žirija i litvanske publike daće nam naslednika Jeve Zasimauskaite i 20. litvanskog predstavnika na Pesmi Evrovizije.

Ko su litvanski aduti za Izrael?

Finalisti ovogodišnjeg nacionalnog izbora u Litvaniji su:

  1. Alen Čiko | Your cure
  2. Henri i Tomi Modric | Neverpart
  3. Justina Budaite — Juna | Strength of a woman
  4. Monika Marija | Light on
  5. Jurgis Bruzga | CTRL ALT DELETE
  6. grupa „Antikvariniai Kašpirovskio Dantys“ | Mažulė
  7. Jurijus | Run with the lions
  8. Jurgis DID i Erika Dženings | Sing!

Na ovoj plejlisti možete poslušati sve finaliste ovogodišnjeg izbora:

Prvenstvena lista finalista nije izgledala ovako. Naime, kandidatkinja Monika Marija je odlučila da povuče numeru Criminal, jer joj je druga pesma Light on draža i jer želi da se fokusira na samo jedan nastup. Monika je ovu odluku donela zajedno sa producentom izbora Gediminasom Jaunijusom. Takođe, mlada pevačica će zbog povlačenja pesme morati da plati novčanu kaznu od 2000 evra.

Njenu pesmu Criminal zamenila je sledeća najbolje plasirana numera iz oba polufinala — pesma pod nazivom Your cure Alena Čika.

Sutrašnje finale nacionalnog izbora u Litvaniji možete pratiti od 20 h klikom na sledeći link: LRT.LT >>

Domaćini finalne večeri biće radijski i televizijski voditelji Gabrijele Martirosijanaite i Gijedrijus Masalskis.

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Baš veseo izbor kod Litvanaca ove godine — skoro sve same durske pesme. Ali, generalno gledano, ovde je izbor pesama znatno slabiji u odnosu na prethodne dve godine. Plašim se da imaju velike šanse za ostanak u polufinalu, ukoliko izaberu bilo koga osim Monike Marije. Mada, finale na Pesmi Evrovizije je upitno čak i ako nju izaberu. Veoma loš i čudan izbor, mada Litvanci su maheri za to.

Organizacija litvanskog nacionalnog izbora će ostati jedna od nerešenih misterija univerzuma. Ne razumem odakle bilo kome pravo da „dopunjava“ listu takmičara kako se njemu prohte. Takođe, predložio bih da ubuduće ne prihataju duple prijave. To se odnosi na Moniku Mariju, koja je, po svemu sudeći, glavna zvezda ovogodišnjeg izbora. Obe njene takmičarske pesme su dobre, ali izabrati pesmu Light on namesto pesme Criminal je ravno upravo kriminalu. Iako znam da je Monika emotivno vezana za numeru Light on, ne mogu da ne kažem da bi numera Criminal bila dosta zapaženija na evrovizijskoj sceni. Velika šteta i ogromna greška.

No, nakon preslušavanja svih osam takmičarskih kompozicija mišljenja sam da će Litvancima ove godine trebati čudo za finale u Tel Avivu. Ovakav cirkus se retko viđa, mada nisam posebno ni iznenađen. Ne zaboravimo da su Litvanci 2017. godine poslali duo „Fusedmarc“ u Kijev umesto Aiste Pilvelite.

„Pravila“ nalažu da treba da odvojim svoje favorite ovog nacionalnog izbora. Pa, evo ih:

Monika Marija | Light on

Jedina svetla tačka ovog izbora. Neću joj oprostiti povlačenje pesme Criminal, ali objektivno gledano — nije ni ovo loš komad. Ova naizgled „simpatična“ pesma ima veoma tužnu pozadinu. Naime, Monika je nedavno preležala vrlo ozbiljnu bolest, a ova pesma joj je „podsetnik“ na to kako je pobedila užasnu bolest. Light on ima elemente gospela, ali je u suštini klasična zapadnjačka pop balada. Monika je odličan vokal i pevanje joj neće biti problem. Bivša je učesnica litvanske verzije takmičenja The Voice (Glas). Opasnost je ta što se pesme ovog tipa lako utapaju u masu, tako da će joj trebati dosta truda da je podigne na viši nivo. Kad se sve sabere i oduzme, dao bih joj vrlo dobru ocenu i šansu za finale na Pesmi Evrovizije.

Alen Čiko | Your cure

Na stranu ova groteskna pojava — pesma ima šanse za dobar plasman. Sviđa mi se što Alen nije na sceni samo da bi zabavio, već ima šta i da pokaže. Ako izuzmemo pokušaje vokalne improvizacije na kraju ovog izvođenja, mogu reći da gdin Čiko poseduje lep, komercijalan vokal i to je dodatni plus na kvalitet numere. Pesma ima zanimljivu dinamiku i, kao što bi trebalo, refren ima glavnu ulogu. Upravo prilikom refrena se na sceni odvija najzanimljiviji deo — ples. Na trenutke avangardno, na trenutke jeftino, ali u principu nije loše.

Oznake