Evrovizija 2019

Mađarska 2019: Čekajući predstavnika

Jedno od propraćenijih nacionalnih finala privodi se kraju; došao je red da se pozabavimo i izborom kompozicija na ovom sve popularnijem prestižnom mađarskom takmičarskom festivalu – A Dal.

Da se prisetimo — Mađarska se takmiči na Pesmi Evrovizije od 1994. godine, kada je i ostvarila svoj najbolji plasman do sada, završivši na 4. mestu sa kompozicijom Kinek mondjam el vétkeimet u izvođenju Friderike Bajer. Od tada, ova država je imala česte pauze — od 1999. do 2004. godine, a posle i 2006. i 2010.

Od tada, Mađarska je imala solidne rezultate, uključujući i jedno visoko 5. mesto 2014. sa pesmom Running koju je izveo Kalai Saunders Andraš. Pre dve godine uspeli su da upadnu ponovo u TOP 10, zahvaljujući kompoziciji Origo u izvođenju Papai Jocija.

Kako je počelo?

Festival A Dal ima već ustaljenu tradiciju, budući da se održava od 2012. godine, te ovog puta imaćemo osmog predstavnika Mađarske izabranog na ovaj način. Da je ovaj metod selekcije uspešan govori da od kreiranja A Dala Mađarska nije propustila nijedno finale, a tri puta imala je i top 10 rezultat (2013, 2014. i 2017).

U novu sezonu su Mađari odlučili da uđu s novim logotipom festivala; dosadašnja ljubičasto-roze-bela kombinacija je zamenjena plavo-zlatnom kombinacijom, a logo je u obliku trzalice za gitaru.

Struktura festivala nešto je složenija od standardnog modela nacionalne selekcije koji podrazumeva eventualno polufinale i finale. Naime, nakon prijavljivanja pesama (koje je trajalo od oktobra do novembra) stručna komisija odabrala je 30 kompozicija, koje su podeljene u tri preselekciona šoua pod nazivom „Zagrevanje“. Oni su se održali 19. januara, 26. januara i 3. februara. U svakom „Zagrevanju“ nastupilo je po 10 takmičara, od kojih je glasovima publike i žirija izabrano po pet iz svakog koji su nastavili dalji proces takmičenja. Takođe, u svakoj emisiji je po jedan takmičar dobio dodatnu šansu da prođe dalje na osnovu glasova publike, tako da se svako „Zagrevanje“ završilo sa po šest polufinalista.

Sve kompozicije koje su prošle dalje iz te faze podeljene su u dva polufinala od po devet pesama. Slično kao i do tada, iz svakog polufinala glasovi žirija i publike određivali su po troje finalista, dok je četvrtog birala isključivo publika.

Šta i koga očekujemo u finalu?

Tako sada imamo cifru od osam takmičara koji će nastupiti u velikom finalu ove subote, kada će predstavnik Mađarske biti poznat javnosti.

Naši finalisti su:

 • grupa „Fatal Error“ | Kulcs (izbor publike)
 • Nađ Bogi | Holnap
 • Papai Joci | Az én apám
 • Seker Gerge | Madár, repülj!
 • grupa „Acoustic Planet“ | Nyári zápor
 • grupa „The Middletonz“ | Roses (izbor publike)
 • Vavra Bence | Szótlanság
 • Olah Gerge | Hozzád bújnék

Ipak, jedan od osmoro prvobitno izabranih finalista diskvalifikovan je zbog navodnog plagijata. U pitanju je Petruška, koji se takmičio sa numerom Help me out of here, a prema mišljenju stručne komisije iz produkcije, ona ima izvesne sličnosti s pesmom White sky grupe „Vampire Weekend“. Njega je u finalu zamenio Olah Gerge s numerom Hozzád bújnék.

Pobednička pesma biće izabrana odlukom publike i žirija, i to tako što će najpre žiri bodovanjem 4-6-8-10 izabrati četvoro za drugu rundu, a potom će publika svojim glasanjem dati konačnu reč.

Evo ko čini ovogodišnji žiri A Dala:

 • Nađ Fero, pevač i frontmen grupe „Beatrice“;
 • Vince Lila, pevačica benda „Napoleon Boulevard“ i član mađarskog žirija na Evroviziji 2018;
 • Meze Miši, frontmen i gitarista benda „Magna Cum Laude“;
 • Bot Mikloš, kompozitor, izvođač i dvostruki dobitnik nagrade Fonogram.

Mađarski predstavnik iz 2016. godine Fredi drugu godinu zaredom vodi ovaj popularni TV format, ali mu društvo ovaj put pravi jedna od mladih nada tamošnje muzičke scene Daloš Bogi, koja se na A Dalu kao izvođač takmičila tri puta uzastopno, od 2013. do 2015. godine.

Finale možete pratiti onlajn od 19.30 h na sajtu TV Duna >>

Iz mog ugla (Strahinja Malić – Katanić):

Grupa „Acoustic Planet“ | Nyári zápor

Prilično dosadno, naročito imajući u vidu da ovo treba da ide ni manje ni više na Evroviziju. Možda previše akustično za ovakav tip festivala.

Olah Gerge | Hozzád bújnék

Kompozicijski vrlo svedeno, veoma je dopadljiv stil scenskog nastupa, a ovi zemljani koloriti i animacije bi verovatno zasijali još više na evrovizijskoj sceni. Nije loše.

Vavra Bence | Szótlanság

Solidna evovizijska pesma, a da je na engleskom, verujem da bi zvučala nešto prosečnije. Poigravanje sa visinskim tonovima daje joj na jačini, a i scenska prezentacija je dosta uverljiva. Mogla bi samo blago da se nadogradi za celokupan bolji utisak, ali vrlo pristojno svakako.

Grupa „The Middletonz“ | Roses

Ovo je fantastično bilo. Obično kada vidimo poznato evrovizijsko lice, malo podignemo očekivanja, ali Roses im je dorasla. Koncept je odličan i razrađen vrlo dobro, a kompozicijski je vizionarski san. Kombinacija regea, repa i elektronskog dropa u svega tri minuta, a da to funkcioniše — e to je izuzetno teško ukomponovati. Vrlo jak kandidat i potencijalni predstavnik! Ovako se to radi!

Seker Gerge | Madár, repülj!

Vrlo lepa kompozicija. Poigravanje sa ritmom je ono što je najviše razlikuje od drugih, a mađarski jezik u tandemu sa ovom polunarodnom melodijom daje joj na bajkovitosti. Baš kako kompozicija na A Dalu i treba da zvuči.

Nađ Bogi | Holnap

Ova pesma prosto odiše nekim „cozy“ i jesenjim osećajima. Za moj ukus, ovo je malo previše „ravno“ za Evroviziju, ali ne može se reći da je loše. U slučaju pobede, scensko rešenje mora pod hitno da se menja jer je previše očigledno odakle inspiracija za nastup.

Papai Joci | Az én apám

Kompozicija melanholičnog karaktera sa dosta elemenata ciganske muzike i pripovedanja, a opet sasvim drugačije i ne podseća nimalo na Origo — to je upravo ono što tražimo od ovog izvođača. Melodično i zapažljivo, naročito u konkurenciji Evrovizije.

Grupa „Fatal Error“ | Kulcs

Na Evroviziji postoji nepisano pravilo da, ako se radi nešto što je već urađeno ili već viđeno, onda morate to da nadmašite višestruko. Bez obzira da li je to crtanje reflektora po haljini, interaktivni LED zid ili izvođač koji se već oprobao na Evroviziji, pravila važe za sve, pa to važi i za ovu situaciju.

Ukoliko se Mađarska prošle godine predstavila sa tvrđim metal zvukom, onda bi trebalo da sledeći predstavnik, ako ima pesmu istog/sličnog žanra, napravi stvarno nezaboravnu stvar, ali to sa ovom definitivno nije slučaj. Verujemo da je AWS zaista teško nadmašiti, ali u poređenju s njima, ova pesma zvuči dosta haotičnije i blaže. A da, definitivno će biti dosta poređenja. Prema tome, ne preporučujem.

Sve u svemu, A Dal ima veoma solidne finalist kao i uvek. Objektivno gledajući, najkompletnija stvar sa ovogodišnje edicije definitivno je Roses i ima mnogo razloga zašto bi baš ona trebalo da predstavlja Mađarsku

Svakako treba ostaviti mesta i za Jocija, jer osim što ima dobru kompoziciju, sveže je poznat domaćoj i internacionalnoj javnosti, te ima i solidan potencijal za pobedu, tim više što će privući deo publike kome se „The Middletonz“ neće dopasti.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Slobodan,
  Naravno da je uložen trud, te bih evo iskoristila priliku i da izuzetno pohvalim ovaj sajt koji je odličan u onom što radi. Ni u kom trenutku nisam osporila njihov trud, već sasvim suprotno, veoma je lepo što postoje i redovno ih čitam.
  Mislim da zaista nema potrebe za ovako ružnim pristupom i odgovorima. Smatram da je veoma neumesno ovako obraćanje samo zato što sam napravila mali propust u čitanju.
  Svakako ne bih više nastavljala ovu raspravu, jer je poslednje što mi treba u životu to da me neki tamo komentator napada.

 • To samo dokazuje koliko su ljudi danas površni.
  Vreme i trud je utrošeno u ove najavne tekstove, a neko pita takvu banalnost.

 • @Slobodan,
  Hvala ti na odgovoru, iako nije bilo potrebno za ‘?!’
  Čitala sam tekst, da nisam čitala tekst očito ne bih ni komenarisala ko su mi favoriti i šta mislim. Eto nekako sam link ispustila iz vida, ne znam kako, ali jesam. Ali svakako ne treba nikome da se pravdam, a ponajmanje nekome kog nit’ znam, nit’ ne poznajem. Zahvaljuem ti se na odgovoru još jednom, ali mislim da ne bi škodilo malo manje ogorčenosti.

 • @Juli,
  Možda da pročitaš tekst?! Link je em bolodvan, em ljubičaste boje da izbija oči, a ti pitaš da li može da se prati online?!

 • Slažem se da bi Joci, The Middletonz ili Szeker Gergo bili idealno rešenje, te se nadam da će neko od njih i pobediti. Mada mislim da žiri neće pustiti pesmu ‘Roses’ u top 4.

  Zna li neko možda da li može da se prati finale online? Na sajtu, na yt-u? Nikako ne pronalazim ništa, izgleda da ne može.

 • Nadam se da, iz meni nepoznatog razloga, jedan od miljenika žirija “Acoustic Planet” neće stići do pobede, jer bi to baš bio pad Mađara u poređenju sa dosadašnjim njihovim pobednicima.
  Ipak, sudeći po dosadašnjem glasanju publike, najveći potencijal za sutrašnju pobedu imaju Papaj Joci, Seker Gerge i The Middletonz , pod uslovom da se u glasanju žirija nađu u superfinalu.