Balkan, Balkan! Beovizija

Pravilnik glasanja na Beoviziji 2019

Radio-televizija Srbije objavila je pravilnik o glasanju na izbornom takmičenju za Pesmu Evrovizije — Beovizija 2019.

Predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu ovog maja izabraće TV gledaoci i stručni žiri u jednakom odnosu 50/50. Na isti način biće izabrano 12 finalista — po šest iz svakog polufinala.

U slučaju jednakog broja poena kod dve ili više pesama, prednost dobija ona koja je dobila veći broj poena od publike. Ovo pravilo važi i za izbor finalista, ali i za imenovanje pobednika i predstavnika Srbije.

Glasanje žirija

Žiri broji pet članova, a uslov je da nisu bili deo selekcione komisije koja je delegirala kompozicije za takmičenje.

Sistem glasanja zasniva se na evrovizijskom principu koji je važio do 2013. godine. To znači da će žiri izabrati 10 od 12 pesama (bilo u nekom od polufinala, bilo u finalu), i rangirati ih prema tradicionalnim evrovizijskim bodovima 1—8, 10 i 12.

Žiri glasa ili na generalnim probama polufinala i finala, ili direktno tokom prenosa, u pauzi takmičenja, u dogovoru sa organizatorom.

Ukoliko jedna ili više pesama budu dobile isti broj poena kod žirija, bolje plasirana će biti ona koja je dobila veći broj većih ocena.

Glasanje publike

Kada je reč o glasanju TV gledalaca, ono će trajati 15 minuta, i u polufinalima, i u finalu. S jednog broja telefona se može glasati najviše 20 puta.

Pesma koja bude dobila najviše glasova, dobija 12 poena.

Ako jedna ili više pesama budu dobile isti broj SMS glasova, prednost dobija ona koja je u desetominutnom, odn. petominutnom preseku imala veći broj pristiglih SMS-ova.

U slučaju tehničkih problema kod nekog od mobilnih operatera u Srbiji, u obzir se uzimaju glasovi pristigli do tog momenta. Ako pak u potpunosti bude onemogućeno glasanje putem telefona, bez obzira na mobilnog operatera, zbog koje je nemoguće dobiti „glas publike“, u obzir se uzimaju samo glasovi žirija.

Žreb za finale

Na obe polufinalne večeri javnosti se nasumično saopštavaju imena finalista, bez objave rezultata glasanja. Oni će biti objavljeni tek po završetku finala, na zvaničnom sajtu RTS-a i na sajtu Evrovizija.rs.

Redosled izvođenja kompozicija u finalu određuje se žrebom, izvlačenjem rednih brojeva samih izvođača.

Podsetimo, polufinalna takmičenja održavaju se 27. i 28. februara, a finale 3. marta.

Pročitajte Pravilnik o glasanju na Beoviziji 2019 >>

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iako nije ništa novo ni neočekivano, mogućnost da se 20 puta glasa sa jednog broja je loša iz više razloga, a iznad svega nepravedna. A pogađanje članova žirija jeste zabavan sport 🙂

 • Beobožavatelj

  Nesto slicno je radila HRT na Dorama od 2003 zakljcno sa 2005. Tako su u finalima redosled bio 1, 2 po redu nastupa bili poslednji plasirani iz polufinala, a poslednja dva u finalu pobednici polufinala.

 • Pretpostavljam da ce ziri u finalu da bude
  1. Mari Mari
  2. Bilja Krstic
  3.Rade Radivojevic ili neko iz Legendi
  4.Nikola Cuturilo Cutura
  5.Milan Nikolic (sto je isao sa Konom na ESC 2009).
  Nazalost RTS ima cesto staromodan ziri i komisiju koja bira pesme tj forsiraju staromodne pop ili etno balade.
  Svi znamo da pobedjuje Dzenan sa maksimalnih 24p (dobra ali staromodna pesma koja vise ne prolazi na ESC) .
  Na ESC velika sansa da ne odemo u finale, ako odemo plasman od 16 do 19 mesta, oper u poslednjih 5 kod zirija od 2 do 30 tak poena, a u televotu od jedno 60 do 100 poena

 • Da li moze komplikovanije objasnjenje? Ovi pisu doktorat na temu glasanja na Beoviziji. Inace, je l’ postoji spisak ljudi koji su bili u selekcionoj komisiji?

 • Koga jos to interesuje kad je RTS vec odlucio ko ce nas predstavljati u Izraelu.
  Njihovu odluku saznacemo 3. marta.
  Oni koji imaju viska novca neka salju sms poruke.
  Ja cak i apelujem da to urade.

 • Trebalo bi da se objave rezultati glasanja sa polufinala, pa tako da se napravi raspored nastupa izvođača, od one izvođače sa najmanji broj glasova do onih izvođača sa najveći broj glasova. Tako bi finale bi bilo po zanimljivo pored užasnih kompozicija.