Balkan, Balkan! Beovizija

Jana Šušteršič | Viktorija

Jana Šušteršič je poznato lice i poznati glas srpskoj javnoj sceni, pre svega kao bivšu pevačicu grupe „Neverne bebe“. Ovog puta, publike će je bolje upoznati kao solistu. Na Beoviziji se predstavlja pesmom Viktorija koju će otpevati u 2. polufinalu 28. februara, pod rednim brojem 8.

Jana Šušteršič (1985) odrastala je u Sloveniji, Libiji i Srbiji. Sa samo 17 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti — klavir. Studije nastavlja na prestižnom Univerzitetu Berkli u Bostonu (SAD) gde je imala prilike da sarađuje sa nekim od najčuvenijih svetskih muzičara: Plasidom Domingom, Džonom Oatsom, Džonom Blekvelom, Veleri Simson i dr.

Jana je dugi niz godina nastupala sa grupom „Neverne bebe“, a svoju muzičku karijeru, posle studija u Americi i Španiji, nastavlja u Sloveniji. Tamo osvaja čuveni format „Slovenija ima talenat“ i postaje jedna od najtraženijih pop zvezda. Ljubav prema Beogradu ipak ne jenjava i Jana se nedavno vratila na našu scenu sa izuzetnim duetom sa Sergejem Ćetkovićem Bar da odeš. Tokom 2019. godine očekuje se i prvi samostalni maksi-singl višestruko talentovane i muzikalne Jane Šušteršič.

Njenu pesmu napisali Vladimir Graić, Željko Hubač i Ivan Branisavljević.

Vladimir Graić je rođen 1968. godine u Beogradu. Pohađao je muzičku školu „Josif Marinković“, a potom „Mokranjac“, klavirski odsek. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1996. bio je zaposlen u Radio-televiziji Srbije, u prvo vreme u Zabavnoj redakciji (na poslovima muzičkog urednika), a od 2000. godine u Produkciji gramofonskih ploča RTS, na mestu glavnog i odgovornog urednika programa do kraja 2008. godine. Do jula 2017. godine bio je u statusu slobodnog umetnika, a potom postaje Direktor PGP RTS-a, gde se i sada nalazi. Član je SOKOJ-a, a četiri godine (2007—2011) i nemačkog udruženja autora GEMA.

Njegove kompozicije su osvojile veliki broj festivalskih nagrada (više od 20 prvih), uključujući i pobedu na najprestižnijem evropskom muzičkom takmičenju Pesmi Evrovizije 2007. godine (Molitva). Kao autor muzike i aranžmana učestvovao je na Pesmi Evrovizije 2012. godine predstavljajući Sloveniju i 2015. godine predstavljajući Srbiju. Kao autor muzike i aranžmana učestvovao je na Dečjoj pesmi Evrovizije 2016. godine za Srbiju, kao autor aranžmana 2009. takođe za Srbiju i 2015. za Crnu Goru.

Željko Hubač je dramski pisac. Rođen je 1967. godine u Tuzli, a odrastao je u Zenici i Leskovcu gde je istovremeno završio klasičnu i muzičku školu. Njegovi dramski komadi do sada su premijerno izvedeni više od 40 puta u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rusiji i Japanu a reprizirani su više od 1000 puta. Njegove drame prevedene su na engleski, nemački, ruski, bugarski, poljski i japanski jezik i nagrađivane kako u zemlji tako i u inostranstvu. Profesionalno se bavi i pozorišnom režijom.

Devedesetih godina prošlog veka bavio se komponovanjem i pisanjem tekstova za pop i rok muziku. Kao kompozitor i tekstopisac učestvovao je na poslednjoj Jugoviziji 1992. godine, zatim na „Pjesmi Mediterana“ 1994, „Sunčanim skalama“ 1995, a iste godine je dobio i nagradu za najbolji tekst na festivalu „Beogradski šlager“. U periodu od 1995. do 2000. godine kao tekstopisac intenzivnije je sarađivao sa kompozitorom Vladimirom Graićem, a rad na pesmi Viktorija je nastavak te saradnje nakon pauze od skoro dve decenije.

Ivan Branisavljević je rođen u Beogradu 1986. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2008. godine bio je angažovan kao tonac i menadžer u poznatom beogradskom klubu, a u tom periodu kao ton majstor sarađivao je sa 150 domaćih i regionalnih bendova. Takođe je radio na preko deset stranih filmova u periodu od 2010. do 2014. godine kao mikroman i asistent snimatelja zvuka. Od svoje osamnaeste godine kao gitarista nastupao je sa popularnim beogradskim bendom „Ful haus“ u klubovima i na koncertima u Srbiji i regionu. Od 2014. godine počinje da se bavi radom u studiju, najpre kao snimatelj, a kasnije kao kompozitor i aranžer.

Naziv pesme: Viktorija
Muzika: Vladimir Graić
Tekst: Željko Hubač

VIKTORIJA

Ti, ti možeš sve
Sve sa tobom dobro je
Dan suzama ne počinje.

San sad stvarnost je
i jako, jače sanjaj ga
Da podignem te daj, i nasmejem.

Smeh rastera tužne ptice
Smeh naslika lepo lice
Pruži ruke, ja sam s’ tobom
Daj, ustani sad!

Čim kreneš pusti glas,
Jer snaga vene u tišini
Ti postojiš dok govoriš.

Smeh rastera tužne ptice
Smeh naslika lepo lice
Pruži ruke, ja sam s’ tobom
Daj, ustani sad, ustani sad!

Viktorija, da putokaz da
Toj zemlji od sna što svet naziva
Utopija

Tvoj novi početak stiže,
Sve daleko biće bliže,
Pruži ruke, ja sam s’ tobom
Daj, ustani sad…


Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Od Jane sam očekivao da će dobiti baladu, koja je vrh. Ali, nažalost, to se nije desilo. Jana je izuzetan vokal, ali taj vokal u ovoj pesmi nije došao do izražaja. Tu sam mišljenja da je Graja podbacio, i to mnogo.
    Svakako je ova pesma jedno od mojih najvećih razočarenja što se tiče Beovizije 2019.