Evrovizija 2019

Maruv ne ide izvesno u Tel Aviv

Stara dobra evrovizijska vremena u Ukrajini se ponovo vraćaju. Mada, možda nisu ni prošla. Skandali, haos i politika ponovo okupiraju nacionalnu selekciju na kojoj je u finalu 23. februara pobedila pevačica Maruv s numerom Siren song.

Podsetimo najpre da je Maruv na takmičenje Izbor 2019 došla kao zamena, pošto se Tajana povukla zbog promocije svog albuma i solističkog koncerta. Maruv je tako dobila ulaznicu od produkcijskog tima. I baš kao u sladunjavim holivudskim filmovima, gde sreća i dobro na kraju pobeđuje, Ukrajina je takav scenario imala priliku da gleda u Palati kulture i Kijevu 23. februara. Maruv je pobedila zahvaljujući glasovima publike ispred drugoplasiranog sastava „Freedom Jazz“.

Ipak, čitavo finalno veče bilo je obojeno politikom i političkim pitanjima zbog odnosa Rusije i Ukrajine, a sve zbog potencijalnih nastupa i koncerata ukrajinskih izvođača u Rusiji. Stav ukrajinske vlade i državnog javnog emitera NSTU, koji finansira ista ta vlada, jeste da „predstavnik Ukrajine ne može biti neko ko je imao koncerte u agresorskoj državi, ko i dalje planira da tamo nastupa i koji ne vidi ništa problematično u tome“.

Zbog toga su muzika i nastupi izvođača u više navrata padali u drugi plan. Članovi žirija, među kojima se posebno isticala bivša evrovizijska pobednica Džamala, ali i voditelj, postavljali su pitanja da li bi, u slučaju pobede, imali promotivne koncerte u Rusiji, ili na primer, šta bi odgovorili novinarima u Tel Avivu da ih pitaju da li je Krim ruski ili ukrajinski. Upravo je to pitanje simulirala Džamala u obraćanju Maruv nakon izvođenja pesme Siren song. Andrij Danilko aka Verka Serdjučka takođe je isticao „da se pitanje politike u ovim vremenima ne može izbegavati“. Posebno je bilo neumesno i pitanje upućeno sastavu „Yuko“ da li bi se odrekli ruskog državljanstva, u slučaju da dobiju ukrajinsko, budući da su iz Rusije. Da ironija bude veća, njihova pesma je bila jedina otpevana na ukrajinskom jeziku!

I zašto je sad upitna Maruv?

Zbog toga što ova devojka ima zakazane koncerte u Rusiji pre Evrovizije, tokom marta i aprila.

Zanimljivo je i sledeće: nacionalni izbor za Evrosong sprovela je komercijalna televizija STB, ali „amin“ na konačni izbor daje državna televizija NSTU — oni mogu da potvrde ili da odbiju ishod, ukoliko je procena da izvođač neće zadovoljiti određene kriterijume i klauzule predviđene ugovorom.

Oleksandra Kolcova, šef zabavnog programa državne televizije, izjavila je posle finala da će u roku od 48 sati doneti odluku, kada obave razgovor s Maruv i kada „analiziraju mišljenje javnosti“, budući da postoje dve struje formirane oko teme — treba li ukrajinski izvođač da nastupa u Rusiji.

— U ugovoru postoje klauzule koje zahtevaju od izvođača da prihvati određene odluke — izjavila je Kolcova, navodeći da žele da čuju odgovore od Maruv u roku do 24 sata, te na osnovu toga donesu konačnu odluku.

Maruv je, pak, nakon proglašenja za pobednicu, novinarima rekla da želi da u predstojećoj sedmici održi konferenciju na kojoj će dati sve odgovore na pomenuta pitanja.

Šta kaže EBU?

Predstavnici Evropske radiodifuzne unije nisu se oglašavali po ovom pitanju, a sve je prilika i da neće, na osnovu dosadašnjeg iskustva. Čak i da daju neko saopštenje, ono će se odnositi na to da je „nacionalna selekcija izvođača i pesme unutrašnja stvar svake članice EBU“, što se već ranije događalo.

Ipak, pitanje je — treba li da se EBU drži neutralno, čak i kad je reč o izborima u njihovim članicama od kojih uzimaju novac? Nije prvi put da se u Ukrajini događaju ovakvi presedani (setimo se haosa 2010, pa 2011…)

Ne treba spominjati da politici nije mesto na događaju koji ujedinjuje i slavi različitosti, ali treba se zapitati — ko će, kad i kako stati na put onome što se poslednjih godina, ali i čitavu deceniju, događa na relaciji Azerbejdžan—Jermenija i Ukrajina—Rusija?

Društvene mreže, posebno Tviter, „gorele“ su zbog „muzičkog“ šoua u finalu ukrajinskog izbora, a možda i najbolji komentar koji je napisan tim povodom, a koji se odnosi na celu ovu sumanutu situaciju, glasi:

Not again this shit!

Maruv i „Siren song“ očekivani izbor Ukrajinaca za Tel Aviv

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Zbog Rusije EBU je već jednom kaznio Ukrajinu. Pa šta žele ovi iz žirija ? Normalno da će ona raditi u Rusiji i pre i posle Evrovizije. Zašto to nisu ranije saopštili da svi izvođači koji imaju koncerte u Rusiji da ne mogu da predstavljaju Ukrajinu ? EBU treba da reaguje oštro i da kazni Ukrajinu tako što će je izbaciti sa Evrovizije, ukoliko pobednik bude ucenjen i prinuđen da bira između koncerte u Rusiji i Evrovizije. Ako to ne uradi, Evrovizija bi izgubila smisla.

  • Nekada imam utisak da Ukrajna namerno pravi skandale ne bi li privukli vise medijske paznje.