Balkan, Balkan! Beovizija

Saška Janks | Da li čuješ moj glas

Poznato lice i višestruka učesnica srpskih takmičenja za Evrosong Saška Janks ove godine će ponovo, četvrti put, pokušati da se kao solista domogne velike evrovizijske scene. Takmiči se s numerom Da li čuješ moj glas koju će izvesti u 1. polufinalu 27. februara, pod rednim brojem 6.

Saška Janks (Aleksandra Saška Janković) rođena je 1988. godine u Smederevu. U istom gradu završila je nižu i srednju muzičku školu, te pohađala Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Od malih nogu učestvuje i osvaja nagrade na brojnim dečjim festivalima širom zemlje. Sa 12 godina, kao frontmen dečje grupe „Džingl bels“ koncertno je nastupala na turneji širom Srbije po izlasku albuma istoimene grupe. Na festivalu „PANmusic“ 2008. osvaja nagradu za najboljeg debitanta, a 2009. godine bila je finalista Beovizije sa pesmom Nauči me.

Godine 2013. osvaja 3. mesto na Beosongu sa pesmom Duga u tvojim očima, a na festivalu „Stari grad“ (Novi Pazar, 2014) osvaja prvo mesto i nagradu za najbolji tekst. Na Beoviziji 2018. godine osvaja visoko 2. mesto sa numerom Pesma za tebe.

Kao prateći vokal i plesač nastupila je čak tri puta za Srbiju na Pesmi Evrovizije, i to 2010. u Oslu, 2011. u Diseldorfu i 2015. godine u Beču. Sa jednim od najpoznatijih gitarista u Austriji, gospodinom Harijem Stojkom, nastupila je u maju 2017. godine na čuvenom otvaranju „Bečkih nedelja kulture“ pevajući Đelem, đelem, a potom i u oktobru na njegovoj turneji širom Austrije. Godinama piše muziku i tekstove kako za sebe, tako i za mnoga druga imena sa naše estrade.

Marko Nikolić je rođen u Nišu 1977. godine gde je završio srednju muzičku školu — teoretski odsek. Diplomirao je na odseku za džez i solo pevanje na akademiji u Gracu, Austrija. Od ranog detinjstva se bavi komponovanjem i u duetu „Marmaja“ sa sestrom Majom osvaja razne nagrade na dečjim festivalima širom bivše Jugoslavije. Kao prateći vokal učestvovao je na Evroviziji 2015. godine u Beču, kao i 2017. godine u Kijevu. Snimio je i izdao dva solo albuma. Od 2000. godine je aktivan kao kompozitor, tekstopisac i producent u svom studiju u Beču, a sarađivao je sa mnogim poznatim imenima sa domaće i inostrane scene. Trenutno završava svoj album na engleskom jeziku za strano tržište.

Naziv pesme: Da li čuješ moj glas
Muzika: Saška Janks, Marko Nikolić
Tekst: Saška Janks

DA LI ČUJEŠ MOJ GLAS

Ponovo sviće dan,
pitam se, da li znam
ko sam ja ako me strah
ubedi da gubim dah?

Za tebe babo, za tebe babo,
za tebe babo,
Za tebe mamo, za tebe mamo…

O da li čuješ moj eho, moj glas?
I kada dišem – ja pevam za vas.
Da l’ u dobru, il’ da li u zlu,
jedino Bog zna i uvek je tu.

Verujem da sve je laž
osim ljubavi, i kol’ko je daš.
A svi smo ista duša, isti kod,
ja razumem te iako nismo rod.


Oznake

13 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Evo ga i favorit broj 2, uz Nevenu Božović. 😀 Saški će konačno da se isplati upornost i otići će na ESC. I to definitivno nije bez osnova, jer ona ima izuzetan vokal. A u ovoj pesmi se oseća emocija, štoje zaista bitna stvar kod pesme, generalno.
  Ovo je pesma koja ima tekst koji osećamo svi, bukvalno. Samo da se kasnije poradi na kulminaciji u refrenu i ova pesma biće tip-top za ESC. 🙂

 • Tekst nosi najemotivniju poruku do sada. Muzika i taj ritam je tu da isprati savremene trendove. Dosta je balada, ne prolaze kao nekada. Ovo je pobednica.

 • Definitivno najbolji moguc predstavnik i pesma u ovom odabiru. Veoma pevljiva i pesma koja ima neku gradaciju i sa ogromnim potencijalom da dobar scenski nastup. On je itetako bitniji faktor od same pesme(nazalost) i imali smo dosta puta da vidimo to u prethodnim godinama na ESC-u. Sve druge pesme (Moja bol,Kruna,Nema suza – koje iole vrede) bi prosle kao da nisu ni pevane.

 • @Vanja Svaka čast na komentaru! Potpuno isto mišljenje imamo, samo si ti to lepo sročila i efikasno objasnila. Potpisujem svaku reč.

 • Ovu pesmu bih poslala na ECS samo iz jednog razloga. Da Sasku Jankovic skinemo s grbace, kad je u pitanju Evrovizija.
  Ispunimo joj zelju.
  Medjutim, nista to nece promeniti u njenoj karijeri. Nikada prateci vokal nije postao znacajniji solo pevac.
  Zagovornicima ove pesme, prijatno uz baklave, sutlijas i ostale arapske djakonije.
  Njima smetaju melizmi u Dzenanovij pesmi, a povraca im se od Bele, Ivana Kurtica. ali zato im obilje orijentalnih trilera u Saskinij pesmi ne smeta.
  FOLIRANTI.
  Tipicno za nas.
  Vazda nam je bilo sladje tudje g…. od hleba.

 • Pesma i nije toliko loša koliko je tekst loš i kvari sve. Ništa novo, ništa spektakularno, sve u svemu 2.3/5

 • Ova pesma nije ni za takmicenje pecaroskih pevaca u Malom Visknjevcu… Kamo li za evroviziju

 • Iskreno, ova Beovizija nije ništa specijalno, ali je bolja od prošlogodišnje definitivno. Mogu da izdvojim četiri pesme koje su vredne da se pošalju na ESC. Odabrane kompozicije drugih država ove godine takođe nisu ništa posebno, tako da imamo šanse za finale.
  Sofija Perić – Pesma je moderna, slušljiva i uz dobar nastup i Sofijine vokalne mogućnosti mislim da pesma može da prođe veoma dobro. 9/10
  Ivana Vladović & Wonder Strings – Ne znam da li i ostale, ali mene muzika sa početka pesme podseća na uvodnu špicu “Game of Thrones-a” što mi se definitivno sviđa. Ovo je standardna pesma za ESC koja može da postigne dobar rezultat. 9/10
  Nevena Božović – Nisam očekivao ništa manje od Nevene, njen glas je očaravajuć, volim jake balade, a mislim da bi se i Evropi svidela baš ova. Prelaz na engleski jezik je sasvim primeran, nije preforsiran. 9.5/10
  Saška Janks – Ova pesma bi nam donela TOP 15 na ovogodišnjoj Evroviziji (nadam se i višem plasmanu). Glavni razlog je to što bi svi zapamtili pesmu i posle prvog slušanja (“Za tebe babo, za tebe babo, za tebe babo, za tebe mamo, za tebe mamo…”). Njen glas je standardno zadivljujuć. Iskreno ne mogu da zamislim nastup, ali znam da će Saška to dobro odraditi. 10/10
  *Jedina pesma koja je među favoritima, ali koja totalno nije za ESC je “Nema suza”. Tekst ima jaku poruku, ali samo toliko…

 • Jedina pesma koja može da se bar nekako izbori na Evroviziji. Ostale su jad i beda. Napred Saška. Do pobede.

 • E ovo je pesma koja po mom mišljenju treba da nas predstavlja na ESC-u. Nadam se da će Saška, napokon otići na ESC kao glavni izvodjač jer je daleko više od pratećeg vokala.