ESC-potpourri

Kipar objavio segment numere „Replay“. Novo saopštenje ukrajinske predstavnice

Kako zvuči deo zvanične verzije ovogodišnje kiparske numere Replay? Kakvo je saopštenje dala ukrajinska predstavnica Maruv povodom ugovora koji je potpisala sa ukrajinskim javnim servisom? Kako će izgledati Serhatov promotivni spot? Sa kim se susrela Albanka Jonida povodom prikupljanja pomoći za odlazak u Tel Aviv? Kada Azerbejdžan objavljuje izaslanika i pesmu? O svemu ovome vas izveštavamo u novom „evrovizijskom potpuriju“.

🇨🇾 Kipar objavio segment zvanične verzije numere Replay

Procurela demo-verzija ovogodišnje kiparske numere Replay koju će izvesti Tamta je uticala na čelnike javnog servisa CyBC da objavi isečak zvanične verzije ove numere. Posle objavljivanja dela numere usledeli su brojni komentari na društvenim mrežama poput onih da im se numera dopada, preko komentara da ima malo sličnosti s prošlogodišnjom kompozicijom Fuego, pa sve do toga da i nije baš sigurno da li će kopija ponoviti uspeh originala.

🇺🇦 Maruv se oglasila novim saopštenjem u kom traži podršku

Maruv je na ukrajinskom izboru pobedila zahvaljujući glasovima publike i visokim poenima žirija, a nakon stava da mora otkaže sve planirane nastupe po Rusiji, oglasila se saopštenjem na Fejsbuk stranici u kom je iznela da je u poslednja 24 časa dobila ponudu od tri različite države da ih zastupa na Evroviziji, ali da je sve te ponude odbila jer želi da peva samo za svoju Ukrajinu.

U prvom delu saopštenja je dodala i da je dala odgovore na sva pitanja koje su joj uputili čelnici državne televizije NSTU; pored ostalog, da Krim nije posetila od 2014. godine, niti da je kršila ukrajinske zakone, te da je spremna da otkaže sve planirane nastupe u Rusiji i da preuzme sve troškove po pitanju evrovizijskog učešća.

Međutim, otkrila je i detalje iz ugovora sa državnim emiterom, u kojem se, između ostalog, navodi:

  • zabranjeno je da improvizuje na sceni bilo šta bez odobrenja javnog servisa;
  • direktan prenos autorskih prava na pesmu koje pripada Warner Music Grupi;
  • udovoljavanje svim zahtevima i uputstvima javnog servisa NSTU, što praktično znači da od izvođača može da se traži i da igra na privatnoj rođendanskoj zabavi nekog potpredsednika vlade;
  • zabrana komuniciranja sa novinarima bez pristanka javnog servisa.

Bilo je još spornih detalja iz ugovora koje nije želela da otkrije, ali je dodala da će u slučaju kršenja bilo koje od ovih tačaka biti novčano kažnjena u iznosu od dva miliona grivni.

Zauzvrat, Maruv navodi da od javnog servisa ne dobija apsolutno ništa: ni novčanu pomoć, niti pomoć u organizovanju putnika, i posebno, međunarodnu promotivnu podršku. Čak mora i sama da se nosi sa vizom. Može a povede sa sobom 10 ljudi o svom trošku, i da se pridržava uslova datim u ugovoru.

Samo saopštenje je završila rečima da oseća pritisak, te da traži podršku od fanova, medija i nezavisnih novinara koji nisu spremni da ispune nečiji nalog.

Na sve to je javni servis NSTU rekao da se ovakav ugovor koristio i ranijih godina, te da se klauzule ove godine nisu promenile.

🇸🇲 Dve lepotice u društvu Serhata

Kako smo vas ranije izvestili, novi-stari izaslanik San Marina, Turčin Serhat, svoju evrovizijsku numeru će sa spotom predstaviti 7. marta, a ovih dana je u jednom televizijskom studiju u Istanbulu završio snimanje, te su stoga otkriveni i detalji o spotu.

Pored njega, u spotu će se pojaviti manekenke Lea Stefličkova iz Češke i Femke Brinksma iz Holandije. Prvospomenuta 20-godišnjakinja je prošle godine proglašena za Mis Češke, te je za sanmarinežansku televiziju izjavila da je Serhat veoma očaravajući čovek i da joj je bilo zadovoljstvo da snima spot sa njim.

Femke Brinksma ima 21 godinu i pre nego što je postala model, radila je kao frizer.

Time se postavlja pitanje — da li će i pesma biti onoliko zanimljiva koliko spot?

🇦🇱 Albanska predstavnica u poseti ministru turizma

Albanska predstavnica Jonida Malići je nastavila da održava sastanke sa visokim državnim zvaničnicima u vezi sa pružanjem finansijske pomoći za njeno evrovizijsko pojavljivanje. Naredni visoki zvaničnik koji joj je obećao pomoć je bio Bledi Klosi, ministar turizma i zaštite životne sredine, koji se složio sa tim da će ministarstvo pružiti podršku njenom učešću.

Prethodno je posetila gradonačelnika Tirane koji joj je obećao da će organizovati veliki dobrotvorni koncert na Trgu Skenderbeg, kako bi se skupile pare za odlazak u Izrael.

🇦🇿 Azerbejdžan objavljuje pesmu i izaslanika između 7. i 10. marta

Kako navodi azerbejdžanski ogranak fan kluba INFE, predstavnik ove kavkaske države i njegova pesma će biti objavljeni između 7. i 10. marta.

U uži izbor je ušlo četvoro kandidata: Samira Efendi, Čingiz Mustafejev, Tofik Hadžijev i Leman. Kako je INFE Azerbejdžan takođe naveo, svih četvoro je snimilo demo-verzije potencijalnih evrovizijskih numera koje su dostavljene selekcionoj komisiji, i javni emiter Idžtimai će odlučiti koji izvođač i koja pesma će zastupati jednu od najslavnijih evrovizijskih nacija u poslednje vreme.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • E ovo je više nego dovoljno za izbacivanje sa Evrovizije. Da primoraš nekoga da se otkaže od turneju u Rusiji i još da mu ne daš nikakvu nadoknadu za put i smeštaj i još da ga kazniš za prekršaj ugovora, ovde ne treba da reaguje samo EBU. Gde su osnovna radnička prava ? Ukrajina treba da bude izbačena odmah.