Balkan, Balkan! Srbija

Vi ste rekli: Ova pesma treba da nas predstavlja u Tel Avivu

Beovizija 2019. ima 24 takmičara, koja su izabrana s javnog konkursa Radio-televizije Srbije. Sve pesme objavljene su istovremeno — 11. februara, i od tada je svaki evrovizijski fan već sigurno definisao svog favorita i izgradio svoje mišljenje o ovogodišnjoj ponudi.

Redakcija našeg sajta je, već ustaljeno, omogućila čitaocima da javno kažu šta misle. Ovog puta, organizovali smo javnu anketu u okviru koje su čitoaci ocenama od 1 do 5, po školskom principu, ocenjivali beovizijske kompozicije.

Počev od 18. februara, svakog dana u 18 časova objavili smo po tri ankete i pesme, uz bografije naših kandidata. Da bismo sprečili zloupotrebe i da bismo svim pesmama dali jednak tretman, ograničili smo glasanje — u ovom slučaju ocenjivanje, i to tako što je s jedne IP adrese bilo moguće glasati samo jednom. Takođe, ocenjivanje jedne numere je trajalo 24 časa od njene objave.

Neke pesme dobile su mnogo, nego neobično malo ocena, što pre svega govori o atraktivnosti izvođača, njihovih fanova, o njihovoj aktivnosti na društvenim mrežama i slično, a ne o pesmama. To je naravno očekivano, ali ne i pohvalno, kada je reč o čitaocima, tj. publici.

Stoga, iskreno verujemo i nadamo se da će svi oni koji budu pratili Beoviziju 2019. pre svega glasati za pesmu, a ne za izvođača, jer je ovo nadasve takmičenje kompozicija.

Kako bismo dobili prosečnu ocenu za određenu pesmu, sabirali smo sve pristigle jedinice, dvojke, trojke, četvorke i petice i taj zbir delili s brojem pristiglih glasova. Na kraju smo izveli i prosečnu ocenu čitavog takmičenja.

Tako, ovogodišnja Beovizija bi se mogla oceniti slabašnom trojkom, s prosečnom ocenom 2,89.

Kada je reč o pesmama, nijedna se, nažalost, ne može oceniti kao „odličan 5“, a samo pet numera s „vrlo dobar 4“. Jedanaest pesama ima prosečnu ocenu „dobar 3“, osam prelaznu „dovoljan 2“. Srećom, niko od takmičara nije „poslat na popravni“ sa ocenom „nedovoljan 1“.

I konačno, najbolja pesma, prema ocenama naših čitalaca je…

Moja bol koju izvodi Ivana Vladović i kvartet „Wonder Strings“!

Čestitamo!

Na 2. mestu završila je pesma Da li čuješ moj glas u izvođenju Saške Janks, s prosečnom ocenom 4,27. Na 3. mestu našla se Nevena Božović koje se takmič s pesmom Kruna.

Ujedno, te tri pesme su dobile ocenu veću od 4,00.

Ističemo i da su drugoplasirana i trećeplasirana pesma jedine koje su dobile više od 100 ocena.

Detaljan pregled možete pogledati u priloženoj foto-tabeli, a vama, čitaocima, zahvaljujemo se na učešću u ovom glasanju i želimo da se malo nervirate, a više uživate u najavljenom šouu.

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Prema ovoj anketi pobednik je Saska. Ona je dobila ubedljivo najvise ocena, ubedljivo najvise petica. Ubedljivo najvise paznje.

  Ocenjivati nesto od 1 do 5 nije vise u upotrebi. Prosek ne donosi uspeh nego paznja, broj pregleda i broj pozitivnih ocena.

  A kako bih to dokazao ima gomila primera:
  Recimo Dzastin Biber sa svojom pesmom Baby. Sta god mi mislili o toj pesmi, ta pesma mu je donela ogromnu popularnost, uspeh i novac. Bila je broj 1 po pregledima dugo vremena. Prosecna ocena te pesme je bila daleko ispod 50% ali opet je imala vise pozitivnih ocena nego 95% ostalih pesama.
  Poznati sajt za ocenjivanje filmova Rotten Tomatoes se isto bazira na broju kritika i pozitivnih ocena a tek u drugi plan dolazi nekakva prosecna ocena. Sada cete vi meni reci da je recimo film A koji je dobio 5 kritika i svih 5 pozitivnih ocena (dakle 100%) uspesniji od filma B koji je dobio 500 kritika od kojih je 400 pozitivnih ocena (80%). Naravno da nije. Film A je zaradio svega neki dolar a film B je ogromno bogastvo, slavu i uspeh.
  Cak i jedan profesor u mojoj skoli je koristio drugaciji sistem. Uceniku koji je imao ocene 5, 3, 5 (prosek 4.33) je zakljucivao 4. Taj ucenik nije bio aktivan na casu, samo je dobijao ocene iz kontrolnih i usmenih. Drugi ucenik je imao ocene 5, 3, 5, 3, 5, 4, 5 (4.28). Zakljucio mu je 5 jer se taj stalno javljao da govori, i kada se ocenjivalo i kada se nije ocenjivalo, privukao mnogo vecu paznju i zainteresovanost kod profesora nego onaj prvi.

 • Iznenađen sam, prijatno, da su u moru treša ljudi prepoznali kvalitet. Napokon nešto što izgleda i zvuči kao Srbija u trendu. Bravo!

 • Najbolji predstavnik za ovu godinu će definitivno biti isključivo pesma “Moja bol”. Nijedna druga nema tu energiju koja je potrebna za Evroviziju!

 • Veoma me je obradovao rezultat ovogodišnjeg ocenjivanja. U isto vreme meni brine jer retko pobednici naših anketa na ovom sajtu trijumfuju i u realnosti na festivalima, ali stvarno mislim da je vreme da se izuzetak u tome napravi jer ova pesma jedina istinaki zaslužuje da pod zastavom Srbije ode u Tel Aviv. Finale Beovizije joj je neupitno ali sam iskreno sumnjičav u konačnu pobedu iako svim srcem i celim mozgom navijam za Ivanu i čudesne strune. Zato pamet u glavu srpska publiko da se dostojno predstavimo u Izraelu. Ivana do pobede!

 • Može da se kaže da ocenivanje je pogodilo da prava kompozicija je Moja bol za Evroviziju jer je jedina po nekom evroviziskom standardu. Ali drugoplasirana je dobila najviše ocene i glasova i to više pozitivnih od negatvnih. I normalno bi bilo da bude pobednik. Malo sam iznenađen za donji deo tabele jer neki učesnici imaju više negativnih ocena od izvođača koji su na dno. Ipak ocenivanje gore-dole je realno i otkrilo je da imamo veliku konkurenciju za dno nego za vrh tabele.

 • Pa naravno šaljite anonimuse pa se onda žalite zašto vam je mala gledanost Eurosonga. Dženan il Saška !