Evrovizija 2019

Očekivana odluka — Ukrajina se povlači sa Evrovizije 2019

Ukrajina se neće takmiči na 64. Pesmi Evrovizije u Tel Avivu, saopštila je javna nacionalna televizija te zemlje UA: PBC (NSTU).

Odluka o povlačenju usledila je nakon velike bure koja se podigla u javnosti nakon nacionalnog takmičenja Izbor 2019 na kojem je pobedila pevačica Maruv s pesmom Siren song. Srž problema je u odrednici ugovora koji nalaže izvođačima da sve svoje promotivne aktivnosti na teritoriji „agresorske države“ — Rusije — otkažu, na šta je Maruv pristala, ali je ujedno otkrila i sve druge sporne strane ugovora na koji nije želela da pristane. Ona je to protumačila rečima da nacionalni emiter od nje želi da napravi propagandnu političku mašinu, sa čim se nije složila, jer, kako je rekla, ona je muzičar, a ne „šišmiš u političkoj areni“.

Čelnici UA: PBC su izdali više zvaničnih saopštenja, nazvavši celu situaciju „kriznom“, zbog opasnosti od eskalacije rascepa ukrajnskog društva, što je suprotno zadatku javnog servisa.

Oni su pokušali da s drugim učesnicima nacionalne selekcije sklope ugovor, ali su najpre drugoplasirani sa Izbora, grupa „Freedom Jazz“, odbili ponudu, a zatim su isto učinili i sastav „Kazka“ i grupa „Brunettes Shoot Blondes“.

U zvaničnom saopštenju državne nacionalne televizije, povodom ovog slučaja, ističe se:

Pesma Evrovizije je prilika za svaku zemlju da se predstavi na međunarodnoj sceni i da svaki izvođač nastupi kao ambasador svoje zemlje i osvoji pažnju fanova iz celog sveta. Međutim, nacionalni izbor ove godine skrenuo je pažnju na sistemski problem muzičke industrije u Ukrajini, a to je povezanost umetnika sa agresorskom državom s kojom smo u petoj godini vojnog sukoba. Dok je za neke to prihvatljivo, kod drugih izaziva ogorčenje i neprihvatanje. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, i zbog ukrajinskog zakona o javnom emitovanju, kao i prekomernu politizaciju nacionalnog procesa selekcije, UA: PBC je odlučio da se povuče s takmičenja za Pesmu Evrovizije 2019. godine.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) se, s druge strane, nije uplitala u celu problematiku, budući da se ta organizacija drži neutralno, kada je reč o unutrašnjem izboru evrovizijskog predstavnika. Takvog je sadržaja i njihovo najnovije saopštenje, u kojem se kaže:

Svaki emiter koji učestvuje odgovoran je za izbor svog predstavnika, u skladu s pravilima koje je postavila Evropska unija za radiodifuziju. Nažalost, EBU može da potvrdi da je ukrajinski emiter UA: PBC obavestio da su doneli tešku odluku da se povuku s takmičenja za Pesmu Evrovizije 2019. godine. Biće daljih razgovora između EBU i UA: PBC o ovom pitanju, ali se nadamo da ćemo ih ponovo videti 2020. godine. Međutim, za sada, očekujemo ono što se već oblikuje kao fantastičan događaj u Tel Avivu u maju.

U novijoj evrovizijskoj istoriji bilo je nekoliko slučajeva povlačenja s takmičenja nakon što rok za prijavu istekne, što je povlačilo određene kaznene mere za tog emitera, a najčešće finansijske. Slučajevi Srbije i Crne Gore 2006. i Jermenije 2012. imaju zajednički imenilac sa ovim — podriveni su politikom i političkom situacijom.

Ipak, u Ukrajini se ne događaju ovakvi skandali prvi put — izbor Aljoše 2010. i Mike Njuton 2011. pratili su takođe, blago rečeno, cirkuske evrovizijske selekcije, te je pitanje koliko uopšte Evropska radiodifuzna unija treba da bude neutralna.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @ANDREJA:Mozda su imali plan da naprave skandal da bi u startu imali svu paznju ali verovatno im nije uspelo ono sto su planirali…

  • Da ih pitaš šta su to sad izveli ne bi znali da objasne…Napravili nacionalno finale, održali ga, dobili pobednika i na kraju se povukli…ja zaista ne vidim poentu cele ove priče…