Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Ukrajinska politička saga se nastavlja. Predstavljanje belgijske pesme 28. februara

Kao što je očekivano, najviše informacija i dalje stiže iz Ukrajine koja će do daljeg očito biti bez predstavnika. Ali, naravno, i ostali pokušavaju da zaokupe pažnju evrovizijske publike, svakako na mnogo lepši i adekvatniji način nego Ukrajinci.

🇧🇪 Prezentacija belgijske numere 28. februara u jutarnjim satima

Pesma koja će predstavljati Belgiju na ovogodišnjoj Evroviziji će biti predstavljena 28. februara u 8 časova ujutru. Elio i pesma Wake up će se prvi put predstaviti evrovizijskoj publici u jutarnjem radio šouu čiji će voditelj biti evrovizijski komentator Peter van der Ver.

U međuvremenu je Elio objavio i isečak svoje evrovizijske numere na Instagram profilu šoua The Voice Belgique u formi popularnog Insta-storija, koji će biti dostupan samo 24 časa za preslušavanje.

🇵🇹 Obavljen žreb za portugalsko finale

U subotu 2. marta bi trebalo da saznamo i ime predstavnika Portugala. Zato je ovom prilikom portugalska nacionalna televizija konačno objavila i redosled nastupa na izbornom festivalu Festival da Canção:

 1. duo „Calema“ | A dois
 2. Marijana Bragada | Mar doce
 3. Mataj | Perfeito
 4. Surma | Pugna
 5. NBC | Igual a ti
 6. Madrepaz | Mundo a mudar
 7. Konan Oziris | Telemóveis
 8. Ana Klaudija | Inércia

🇺🇦 Ukrajinska politička saga se nastavlja

Saga u Ukrajini se i dalje nastavlja i kraj joj se ne nazire. Nakon objave da Maruv ipak neće predstavljati Ukrajinu na Evroviziji, počela je priča o politizovanosti ovogodišnjeg ukrajinskog izbora Izbor. Maruv je u javnost iznela detalje ugovora koji je trebalo da potpiše, a za koje je izjavila da uopšte nisu u redu; čelnici nacionalnog ukrajinskog izbora su izjavili da su iste takve ugovore potpisivali i raniji ukrajinski predstavnici.

Tom prilikom, čelnici nacionalnog izbora su izjavili da je sporna bila Maruvina odluka da ne otkaže svoje nastupe u Rusiji. Naravno, sve ovo je bilo pravdano rečima da ukrajinski predstavnik na Evroviziji treba da predstavlja opšti stav ukrajinskog naroda.

Oleksandra Kolcova, član odbora nacionalne televizije NSTU (UA:PBC), izjavila je da će nacionalni emiter Ukrajine morati da održi satanak sa čelnicima EBU. Na dnevnom redu će biti efekat politizacije nacionalnog izbora na potencijalno učešće u Tel Avivu, kao i razgovor sa advokatom i razmatranje toga da li NSTU i dalje želi da učestvuje na takmičenju u svojstvu emitera. Kolcova je izjavila da će tek tada biti kontaktirani menadžeri izvođača i doneta odluka.

U međuvremenu je i drugoplasirani izvođač sa Izbora, grupa „Freedom Jazz“, odbila ponudu da predstavlja Ukrajinu na predstojećem Evrosongu. Ovom prilikom bend je izjavio da želi da se posveti narednim projektima i da će možda nekada ponovo učestvovati na nacionalnom takmičenju. Isto je učinio i sastav „Kazka“, ali po izgovorom da žele svojom muzikom da ujedinjuju narode, a ne da prave razdor.

Oleksandra Kolcova je čitavu situaciju nazvala „krizom“ za koju trenutno ne postoji jasan odgovor jer je čitavo društvo podeljeno.

Kako će se čitava ova ukrajinska priča završiti, niko ne zna, ali bi za njih posle svega možda bilo najbolje da odustanu od ovogodišnje Evrovizije.

🇬🇪 Poznati nazivi gruzijskih pesama

Gruzijski javni servis GPB je objavio nazive tri kompozicije koje će otpevati četvoro finalista tamošnje verzije popularnog muzičkog rijalitija Idol 2. marta. Kao što je ranije najavljeno, sve numere će biti kompletno ispevane na gruzijskom jeziku, a odluku o pobedniku će donositi SMS i Mesindžer glasovi publike. Autori takmičarskih kompozicija su Levan Bašaruli, Roma Giorgadze i Tamar Babilua.

Četvoro finalista će otpevati sledeće kompozicije:

 • Liza Kalanadze | Tužno more
 • Oto Nemsadze | Napred
 • Giorgi Nakašidze | Napred
 • Giorgi Pruidze | Verujem

🇩🇪 Detalji o nemačkoj pobedničkoj numeri i izvođaču

Iako se izbor za predstavnika Nemačke završio prethodnog vikenda, šef zabavnog programa nemačkog emitera NDR Tomas Šrajber je izneo nešto više podataka o samoj pobedničkoj pesmi Sister, kao i o duu „S!ster“ koje će na predstojećem Evrosongu braniti boje Nemačke. Kao što je ranije obelodanjeno, ova pesma je ranije bila ponuđena švajcarskoj selekcionoj komisiji i stvorena je u junu 2018. u švajcarskom kampu za autore, ali je odbijena. NDR je ipak odlučio da ovu pesmu uvrsti u svoju selekciju.

Članice dueta Šarlota i Laurita Truman su se prijavile za ovogodišnje nemačko takmičenje, ali je NDR odlučio da ih združi, da im dodeli ovu pesmu i „ubaci“ na listu takmičara naknadno, kao vajlkard. One su i prošle godine bile deo nemačkog nacionalnog takmičenja, ali su ovog puta definitivno imale više sreće.

🇷🇺 Ruska pesma se izrađivala tri meseca

Filip Kirkorov, član ruskog evrovizijskog drim-tima, u svojoj izjavi za medije je izjavio da je Sergej Lazarev idealan ruski evrovizijski predstavnik. Ovom prilikom je istakao Sergejevu profesionalnost, kao i njegovu popularnost, dobro poznavanje engleskog jezika, kao i činjenicu da se on ovim svojim nastupom ne sveti nikome zato što prethodni put nije pobedio, već želi da na što bolji način evrovizijskoj publici približi svoju umetničku stranu.

Pesma koju će Lazarev izvesti na velikoj evrovizijskoj bini u Tel Avivu biće balada sa epskim nabojem, koja bi mogla da se izvodi i uz simfonijski orkestar, a na njeno stvaranje potrošeno je čak tri meseca. Kirkorov je izjavio i da je nemoguće da će se ova pesma svima dopasti, ali da će svi imati priliku da čuju kako dobra muzika zvuči.

🇬🇷 Grčka predstavnica otkrila više detalja o svojoj numeri

Gostujući u jednom radijskom jutarnjem programu, ovogodišnja grčka predstavnica Katerina Duska je objavila više detalja o svojoj takmičarskoj numeri Better love. Tu numeru je opisala kao pop numeru umerenog tempa koja ima puls i snagu, dodavši da kada je pesmu snimala u Londonu, prvo je bio snimljen demo koji je selekciona komisija brzo odobrila, te da je na krajnji rezultat veoma ponosna.

Na pitanje na koji način je prihvatila ponudu da peva za Grčku, rekla je da to nije bila nimalo jednostavna odluka, već da zahteva veliku odgovornost i da je cela ta obaveza veoma zahtevna.

Na samom kraju je Katerina rekla da neće biti sama na sceni, zato što se grčki javni servis ERT već bacio u potragu za plesačima i pratećim vokalima.

🇨🇿 Češki predstavnici snimaju novu verziju oficijelnog spota

Češki predstavnici grupa „Lake Malawi“ je započela sa snimanjem novog promotivnog spota za svoju evrovizijsku numeru Friend of a friend . Iako već postoji spot za pomenutu pesmu, u kojem se pojavljuje pevač ovog benda Albert Černi, u novom spotu će se pojaviti i ostali članovi: Jeronim Šubrt, Antonin Hrabal i Pavel Pavat.

🇪🇪 🇬🇧 Salin peva prateće vokale Majklu Rajsu

Šveđanka Salin, koja je davne 2002. godine predstavljala Estoniju osvojivši tada 3. mesto, ovoga puta se na evrovizijsku scenu vraća kao prateći vokal britanskom predstavniku Majklu Rajsu koji će izvesti pesmu Bigger than us na velikoj evrovizijskoj pozornici.

Ona je dala ovom prilikom i nekoliko saveta novom estonskom predstavniku Šveđaninu Viktoru Kroneu koji predstavlja zemlju iz koje ne potiče, baš kao što je i sa njom bio slučaj.

🇭🇺 Fredi u mađarskom komentatorskom timu

Predstavnik Mađarske iz 2016. godine Fredi koji je ove godine bio i voditelj mađarskog nacionalnog takmičenja A Dala i ove godine će biti mađarski komentator Pesme Evrovizije. On je bio komentator i prošlogodišnjeg takmičenja.