Evrovizija 2019

Finska 2019: Čekajući pesmu

Jedna od država koja će u sklopu „super subotnjeg“ 2. marta održati svoj nacionalni izbor je Finska. I drugu godinu zaredom se osmo izdanje televizijskog takmičenja Uuden Musiikin Kilpailu održava u formi „jedan izvođač — tri pesme“. Ova skandinavska država je glavnu ulogu u ovakvoj izbornoj metodi ove godine odlučila da poveri svetski poznatom di-džeju Derudu (eng. Darude) i njegovom gostu Sebastijanu Rejmanu.

U pripreme za ovu sezonu su Finci ušli još krajem juna i početkom jula prethodne godine, kada je javni servis YLE raspisao pozivni konkurs za zainteresovane autore, izvođače, producente i diskografske kuće koje su delegaciji dostavljale svoje ideje za celokupnu realizaciju projekta. Već u septembru je finska državna televizija odlučila da primeni prošlosezonski metod izbora po kom će internim putem biti izabran izvođač čiji će zadatak biti da u večernjem šouu otpeva tri pesme različitih autora, odbacivši na taj način prvobitnu ideju nacionalnog izbora sa više izvođača i pesama. Isto tako je objavljen i datum nacionalnog finala — 2. mart tekuće godine.

Posle toga je vladalo zatišje sve do 29. januara, kada je YLE objavio da će poznati svetski DJ Darude i njegov poslovni drug Sebastijan Rejman braniti plavo-bele boje ove skandinavske države na Evrosongu u Tel Avivu. U periodu od 7. do 21. februara sa početkom od 23 sata po našem vremenu (po finskom vremenu od 8. do 22. februara u ponoć) su zajedno sa pratećim video-spotovima predstavili sve tri kompozicije između kojih će na velikom finalu u Turkuu 2. marta internacionalni žiri i publika u omeru 50/50 izabrati onu najbolju za Izrael.

Princip izbora u kom je selekciona komisija odabrala izvođača, a pesmu narod između više ponuđenih, nije ništa novo za evrovizijski svet. Često je bio u upotrebi tokom poslednje četiri decenije u prošlom veku, a gledajući period od 2004. godine do danas, i izuzimajući Fince koji su i prošle godine koristili ovakav metod, tako su odabrane evrovizijske numere za grčke predstavnike iz 2005, 2006, 2009. i 2017. godine, pa su je koristile i Bosna i Hercegovina i Makedonija 2004, Kipar 2005. i 2012, te Holandija 2007, 2009, 2010. i 2011, Španija 2012. i 2013, Izrael 2004, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2014, Nemačka 2011, Belgija 2012. i 2013. godine…

Dakle, Finci će i ove godine ostati usamljeni rendžeri u korišćenju metode izbora „jedan izvođač — više pesama“.

Pobedničku pesmu će izabrati publika i osmočlani međunarodni žiri, u kojem će sedeti predstavnici Španije, Irske, Velike Britanije, Izraela, Norveške, Švedske, Danske i Češke Republike. Publika može da glasa SMS-om i posredstvom specijalizovane aplikacije.

I četvrtu godinu zaredom će šou voditi veoma primećena finska učesnica iz 2013. godine i uvek zanimljiva i duhovita Krista Sikfrids. Njoj će društvo praviti Miko Silvenoinen i Kristofer Strandberg.

Specijalna gošća šoua će biti evrovizijska pobednica iz 2013, Dankinja Emeli de Forest.

Šou će početi sa emitovanjem u 19 časova po našem vremenu i planiran je da traje dva i po sata. Možete ga pratiti na adresi: Areena.YLE.fi >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Derud i Sebastijan Rejman će na nacionalnom finalu izvesti tri potencijalne evrovizijske kompozicije:

  • Release me
  • Superman
  • Look away

„Tresla se gora, rodio se miš“ — ovakvim rečima mogu da okarakterišem Derudovu ponudu potencijalne tri pesme za Evroviziju. Pre nego što sam se bacio u preslušavanje tri ponuđene pesme, preslušao sam ono što je snimao posle numera SandstormFeel the beat, koje su mu donele svetsku slavu, i uvideo sam da je s godinama i dolaskom novih tendencija u elektronskom muzičkom žanru menjao svoj muzički stil. I to drastično.

Kao ljubitelj elektronske muzike postavio bih sledeća pitanja — imaju li Finci nekog mlađeg di-džeja/producenta koji je izuzetno tražen na tamošnjoj muzičkoj sceni u poslednje vreme, čak i više nego aktuelni finski predstavnik? Zašto nisu angažovali tog producenta, već nekog ko naspram aktuelnih, svetski poznatih di-džejeva/producenata po sadašnjoj popularnosti izgleda kao ispušena muštikla?

Mogu reći da u poslednje vreme živi najviše od stare slave stečene spomenutim numerama Sandstorm i Feel the beat koje su u prethodnih deset godina vaskrsle međ’ mlađom publikom i na svakoj žurci dovedu atmosferu do usijanja, te na ova dva pitanja mogu da odgovorim da je Derud veće i poznatije ime od aktuelnih finskih di-džejeva (ako uopšte postoji neko mlad na tom polju), te je delegacija imala dva razloga da ga angažuje — prvi je da preko njega poveća interes tamošnjih medija za Evrovizijom, a drugi razlog se krije u činjenici da je delegacija zaključila da on još uvek ima snage da nešto pruži.

Kreativni naboj ga i dalje ne napušta, što je neosporno, ali, opet ću se pozvati na misaonu rečenicu „Tresla se gora, rodio se miš“, koja realno oslikava ponudu ovogodišnjih finskih kompozicija, i to zato što je Derud u obraćanju javnosti prilikom svog predstavljanja kao „keca u rukavu“ najavio da će pesme odisati modernim klupskim zvukom. I, upravo to obećanje je i ispunio.

Time se dolazi do celokupnog utiska ove nacionalne selekcije — ponuda je slaba, mlaka, solidna, ali pristojna. Međutim, Finci teško da će ove godine doći do finala sa numerama koje zvuče kao da su sklepane za tri dana, a ne za tri meseca.

Bilo bi bolje da je ponudio neku throwback kompoziciju u maniru Sandstorm ili Feel the beat kao četvrtu bonus pesmu, jer bi sa takvom numerom imao više šansi za finale i vratio trans zvuk na velika vrata. S druge strane, smatram da njegov gost-pevač može i bolju pesmu da otpeva — u ovim ponuđenim numerama je pokazao samo da ima lep glas i ništa više.

Pošto moram da izdvojim bar neku omiljenu kompoziciju, prvo bih napisao svoj lični TOP 3:

  1. favorit | Superman
  2. favorit | Look away
  3. favorit | Release me

Supermena sam stavio na prvo mesto zato što je to jedina kompozicija u kojoj je Derud dao svoj lični pečat u drugom delu numere, ubacivši „lupove“ kakve je svojevremeno patentirao u kompoziciji Sandstorm. Da nije to upotrebio, bila bi bezlična i neupečatljiva numera. Ovako je Superman po meni jedina zanimljiva pesma sa ovogodišnjeg izbornog mini-festivala.

Ostale dve numere su u modernom eurodens maniru, potpuno bezlične, neupečatljive i bez ikakvih šansi za veliko finale. Ako kojim slučajem neka od ove tri numere pobedi, trebalo bi njih dvojica dosta da porade na nastupu jer samo atraktivan nastup može do finala da ih dovede. Ali, najveću prednost dajem numeri Superman.

Prošle godine su Finci izabrali aktuelnog izvođača, ove godine jednog producenta čija je karijera na zalasku, te ih savetujem da se iduće godine drže principa da biraju samo aktuelne zvezde.Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Jel ste vi pijani? Znači imate lapsuse u svakom mogućem članku..u prošlom ste napisali da je Portugal pobedio 2018. godine (a pobedio je 2017 al ajde) al dal ste realni da napišete: Ako pak kojim sluačem neka od ove 3 numere pobedi..(Pa čekaj jel ima 4vrte ili šta) , naravno da će pobediti neka od jedine 3 u opticaju..