Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Neta gošća norveškog finala. Ukrajina planira povratak za narednu godinu

Bliži se kraju sezona nacionalnih izbora, te samim tim vam u novom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo informaciju o tome koju evrovizijsku zvezdu je Norveška dovela za gosta tradicionalnog Melodi Grand Prixa, da li Ukrajina namerava da se takmiči 2020, informacije o prodaji ulaznica i aktivnostima ovogodišnjih izaslanika Francuske, Rumunije i Italije.

🇳🇴 🇮🇱 Neta gošća norveškog finala

Izraelka Neta Barzilai je privukla pažnju celog evropskog kontinenta nakon prošlogodišnje evrovizijske pobede, te nije ni čudo što je ove sezone obišla već tri nacionalna izbora održana u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rumuniji. Na listu svojih gostovanja će ove sezone upisati i Norvešku, gde će nastupiti u revijalnom delu Melodi Grand Prixa 2. marta.

Pored nje će se u tom programskom segmentu pojaviti i još jedan nekadašnji evrovizijski pobednik iz zemlje domaćina izbornog festivala — Aleksander Ribak, koji će na taj način obeležiti deceniju od istorijskog trijumfa.

🇺🇦 Ukrajinci planiraju da se nadmeću i naredne godine — ako Rusi ne pobede

Nakon povlačenja sa ovogodišnje Evrovizije zbog „više sile“, ukrajinski javni emiter NSTU je objavio da planiraju da učestvuju i naredne godine, ali samo u slučaju da politički protivnici Rusi ne odnesu ove godine pobedu; u suprotnom bi preskočili Evrosong.

Metod odabira predstavnika bi u tom slučaju bio isti kao u poslednje četiri sezone — nacionalni izbor Izbor koji NSTU zajedno sa privatnim emiterom STB ima obavezu da organizuje do 2021. godine.

🇫🇷 Francuski predstavnik posetio Izrael

Uprkos tome što je izraelska televizija napravila seriju kojom se karikira lik francuskog predstavnika Bilala Hasanija, dotični je ovih dana posetio Izrael kako bi snimio svoju razglednicu koja će biti puštana pred njegov nastup u finalu 18. maja.

Tim povodom je francuska ambasada u Tel Avivu na svojoj Tviter stranici objavila slike Bilalovog dolaska na aerodrom Ben Gurion u pratnji svoje majke i delegacije.

https://twitter.com/ambfranceisrael/status/1100362320428105728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1100362320428105728&ref_url=https%3A%2F%2Feurovoix.com%2F2019%2F02%2F26%2Ffrance-bilal-visits-israel-to-film-eurovision-postcard%2F

🇮🇹 Italijanski predstavnik ponosan na uspeh prodaje evrovizijske numere

Ovogodišnji italijanski predstavnik Mahmud može da bude i te kako ponosan na uspeh koji je postigla njegova evrovizijska numera Soldi. Pesma je prodata u platinastom tiražu koji iznosi 50.000 primeraka, čime je nastavio uspehe koje su postigli prethodnih dvoje italijanskih predstavnika Frančesko Gabani (2017) i Ermal Meta i Fabricio Moro (2018).

Takođe, vredi spomenuti i da je na Jutjubu ova numera zabeležila 30 miliona pregleda, a na Spotifaju 20 miliona slušanja.

🇷🇴 Rumunska predstavnica radi na spotu

Rumunska predstavnica Ester Peoni ovih dana u drevnoj kući „Monteoru“ u Bukurešti snima spot za svoju evrovizijsku numeru On a Sunday. Za režiju spota se pobrinuo Petre Nastase i u njemu će ona biti zatvorena u napuštenoj kući. Premijera spota se očekuje za deset dana.

🇮🇱 Prvi set evrovizijskih ulaznica rasprodat

Evropska radiodifuzna unija (EBU) i nacionalni emiter Izraela KAN oglasili su poslednjeg dana u februaru će konačno početi onlajn prodaju ulaznica za ovogodišnje takmičenje u Tel Avivu — na opšte iznenađenje fanova, i bez najave, budući da se na to čeka jako dugo.

Podsetimo da su neki domaćini puštali u prodaju karte za Evrosong znatno ranije, u novembru ili decembru, no Tel Aviv je praktično dočekao mart.

Onlajn prodaja je pokrenuta u 19 časova i uprkos izrazito visokim cenama, prvi set je rasprodat za manje od dva sata!

U ponudi su bili različiti paketi ulaznica, lokacija sedišta, a zanimljivo je da se prvi put ove godine prodaju i tzv. „grin-rum“ ulaznice za mesta u VIP loži, gde će biti smešteni takmičari nakon svog nastupa. Grin-rum će ove godine biti dislociran od same dvorane, u Paviljonu 1, ali je u sklopu istog sajamsko-kongresnog kompleksa.

Najjeftinija karta staje 73 evra.