Evrovizija 2019

Portugalija 2019: Čekajući predstavnika

Došao je red i na prošlogodišnjeg domaćina da izabere svog predstavinka na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije. Nakon što su prošle godine završili poslednji na svom terenu, ostaje da vidimo da li će interesovanje Portugalije za Evroviziju amplitudno skočiti ili opasti.

Kako je sve počelo?

Ova zemlja svoju evrovizijsku priču počela je davne 1964. godine, a najbolji nastup, izuzev pobede pre dve godine, ostvarili su tek 1996. godine. Lusija Moniz je s pesmom O meu coração não tem cor zauzela 6. mesto.

Na pobedu su Portugalci strpljivo čekali, dakle, 53 godine, s tim da su nekoliko puta pravili i pauzu.

Portugalija  predstavnika za najprestižnije muzičko takmičenje bira putem „Festivala pesama“ (Festival da Canção). Ovo će biti njegovo 53. izdanje, a podrazumeva dve polufinalne emisije, te naravno, veliko finale. To je jedan od najstarijih formata nacionalne selekcije u Evropi.

Na „Festivalu pesama“ ove godine takmičilo se 16 kompozitora  (profesionalaca i amatera) koji su birali izvođače za svoje kompozicije. Oni su izabrani na tri načina: 14 ih je dobilo direktan poziv od organizatora, jedan je izabran s javnog konkursa, a jedan preko emisije Master Class na radiju „Antena 1“.

U svakom polufinalu nastupalo je po osmoro, a četvoro se plasiralo u finale glasovima žirija i publike, tako da u subotu 2. marta slušamo osam najboljih kompozicija, a pobednika će birati regionalnii žiri i publika, u odnosu snaga 50/50.

Polufinala su se održala u studiju RTP (Radio-televizija Portugalije), dok su se za finale organizatori „otvorili“ za Arenu Portimao, u istoimenom gradu. Iz te Arene kroz šou će nas voditi Filomena Kautela, iskusna voditeljka Festival da Canção i Evrovizije 2018, zajedno sa Vaskom Palmeirimom, popularnim voditeljem radio-emisija.

Šou će početi sa emitovanjem u 22 časa po našem vremenu. Možete ga pratiti klikom na RTPplay.pt >>

Nastupaju:

  1. duo „Calema“ | A dois
  2. Marijana Bragada | Mar doce
  3. Mataj | Perfeito
  4. Surma | Pugna
  5. NBC | Igual a ti
  6. grupa „Madrepaz“ | Mundo a mudar
  7. Konan Oziris | Telemóveis
  8. Ana Klaudija | Inércia

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Iako ima već odavno utvrđenu formula nacionalne selekcije, Portugal jako retko prolazi na Evroviziji, čak i do finala. Trijumf 2018. godine dokaz je da u doba savremene Evrovizije nije potrebno biti država sa jakom dijasporom da bi se pobedilo, već je potrebna originalnost i autentičnost.

Hajde da bacimo pogled koliko su ovi umetnički kvaliteti zastupljeni ove godine…

NBC | Igual a ti

NBC ima fantastičnu boju vokala i aranžerski ovo je dobro urađeno, ali za tip festivala kao što je Evrovizija, fali mi samo trunka nečega da nas kao slušaoce „drmne“. Ali, obzirom šta se sve nudi na drugim nacionalnim finalima, nije loše.

Surma | Pugna

Veoma artistički, neobično, apstraktno, konceptualno, teatralno i nadasve pomalo bizarno. Ovakav tip eksperimentalne muzike retko viđamo na nacionalnim finalima, a savremeni new age nije se još oprobao na Evroviziji. Daleko je ovo od nove Aminate, ali mislim da je izuzetno autentično i ubija me radoznalost da vidim kako bi ovo izgledalo na Evroviziji. Ako ništa drugo, imali bi jednu predvidivu baladu manje.

grupa „Madrepaz“ | Mundo a mudar

Meni ovo deluje kao hipi verzija letonske pesme The war is not over iz 2005. godine, samo na portugalskom. Ko voli…

Marijana Bragada | Mar doce

Okej, sa gledišta najprosečnijeg slušaoca/gledaoca, ovo doista previše podseća na O jardim. Ja zaista ne bih slao kompoziciju koja podseća na prošlogodišnju, ne zbog potencijalnih komentara o repeticiji, već zato što je ta originalna pesma završila poslednja.

Ana Klaudija | Inércia

Teško je ne primetiti da je autor u ovu kompoziciju satkao elemente bar pet različitih pesama. I, reklo bi se da se baš nije štedeo jer se u ova tri minuta prepliću više stilova pevanja, tipova aranžmana, žanrova, ritmova, ali njihova fuzija zvuči relativno prirodno ovog puta (sorry EyeCue i Agnete!). Malo se ne zna „gde je glava a gde rep“ ovoj pesmi jedino.

duo „Calema“ | A dois

Ovo nije ništa novo niti spektakularno, ali nekako zvuči najevropskije i prijatno je za slušanje. Malo Rock and bluesa nikad nije na odmet, pogotovo na portugalskom jeziku.

Konan Oziris | Telemóveis

Oh, a ja sam se baš pitao ovih dana da li ćemo uskoro videti death drop na Evroviziji. Elem, što se pesme tiče, ovo je nešto tradicionalniji tip interpretacije koliko mogu da razaznam, implementiran brazilskim ritmom, što u suštini funkcioniše. Vrlo pamtljiv nastup dodaje na originalnosti, no sama kompoziciaj po sebi, što bi trenutno aktuelni mim rekao: They had as at the first half. Dobro je, ali kako minuti prolaze „voz nije napustio stanicu“. Ovde je moralo biti nekih artističkih amplitude u samoj kompoziciji. Šteta, jer je većina drugih stvari zaista posebna.

Mataj | Perfeito

Htedoh da kažem Meh, ali ova interpretacija ne sme da prođe bez pohvale. Jedino mi se čini da je ovakva kompozicija malo preozbiljna za Evroviziju. Ali hej, postoji samo jedan način da saznamo to.

Predviteti pobednika? Ma nema šanse! Pesme su prilično različite kad se međusobno uporede i okvirno sve su na nekom sličnom nivou kvaliteta. Personalno bih voleo da vidim Surmu ili Konana Ozirisa na Evroviziji, čisto da bi se dobilo na kreativnosti, kao i da ove kompozicije dobiju ful nastup i eventualno blagu kompozicijsku doradu, a i bilo bi veoma neočekivano od Portugalije da pošalje tako nešto.

Objektivno, mislim da NBC može da pobedi — nije da je oduvao, ali kod njega zaista nema ništa specijalno da se zameri, te kad se sve sabere i oduzme, čini mi se da bi on mogao biti predstavnik. Naravno, sve zavisi i od fan baze u Portugaliji, ali ta tema nam je malo nepoznata i dalje.

Oznake