Evrovizija 2019

Norveška 2019: Čekajući predstavnika

Muzičko takmičenje Melodi Grand Prix će i ove godine poslužiti kao nacionalni izbor za predstavnika Norveške u Tel Avivu. Pedeset i sedmi Melodi Grand Prix ponovo broji 10 finalista i jedno takmičarsko veče, na kom će pobednik biti odabran, tradicionalno, glasovima publike i stručnog žirija.

Počelo je ovako…

Radio-televizija Norveške (NRK) je 31. januara prošle godine otvorila konkurs za prijavljivanje pesama. Konkurs je trajao sve do 9. septembra. Prihvaćeno je više od 1000 kompozicija, a stručna komisija je odabrala prvo 60, a potom i konačnih 10 pesama za finale. Sve numere su objavljene zvanično na pres-konferenciji 25. januara ove godine.

Producent i vođa ovog projekta Stig Karlsen je posebno istakao kako je ove godine među izvođačima tražio „poznate ličnosti i izvođače koje svi znaju“. Pritom, dodao je da Melodi Grand Prix ima za zadatak da iznedri nove talente, ali i da će isti biti najveći Melodi Grand Prix do sada.

Kako će izgledati?

Norveški nacionalni izbor će biti održan u dvorani „Oslo Spektrum“ u Oslu, norveškoj prestonici. Voditelji ovog televizijskog spektakla biće Hajdi Rud Elingsen i Kore Magnus, već uigrani voditeljski par za prilike poput ove.

Takmičenje će se odigrati u dva kruga. U prvom krugu će svih 10 finalista izvesti svoje numere, nakon čega će glasovi publike i stručnog internacionalnog žirija (omer 50/50) odlučiti o četiri kompozicije će se kvalifikovati u drugi krug takmičenja (tzv. „zlatno finale“). Internacionalni žiri glasa po evrovizijskom principu – poenima od 1 do 8, 10 i 12. I žiri i publika će moći da raspodeli ukupuno 580 poena pesmama. Na primer, ako pesma osvoji 10% glasova publike, to znači da se ti procenti uzimaju od raspoloživih 580, što je 58 poena od publike.

O rezultatima drugog dela večeri odlučuje samo norveška publika. U „zlatnom finalu“ će 4 takmičara biti raspoređena u dva duela. Pobednik duela je, naravno, takmičar sa više glasova gledalaca. Pobednici duela plasiraju se u veliki „zlatni duel“ gde takođe publika bira pobednika. Pobednik poslednjeg „zlatnog duela“ ujedno će biti pobednik Melodi Grand Prixa i 58. predstavnik ove skandinavske države.

Deset zlatnih finalista

Sledeća desetorka će se boriti za naslednika Aleksandra Ribaka u Tel Avivu:

  1. Kris Medina | We try
  2. bend „D’Sound“ | Mr. Unicorn
  3. Merland | En livredd mann
  4. Anna-Lisa Kumodži | Holla
  5. Erlend Bratland | Sing for you
  6. Ingrid Berg Mehus | Feel
  7. Hank fon Hel | Fake it
  8. Karina Dal | Hold me down
  9. Adrijan Jergensen | The bubble
  10. trio „KEiiNO“ | Spirit in the sky

Sve numere ovogodišnjeg Melodi Grand Prixa možete poslušati na sledećem linku: NRK.NO>>

Povratnici na takmičenje su Karina Dal, Erlend Bratland, Hans-Erik Divik Husbi (aka Hank fon Hel) i Ćetil Merland, koji je 2015. godine pobedio na ovom takmičenju u duetu sa pevačicom Debrom Skarlet. Tom Hugo i Aleksandra Rotan se takođe vraćaju na ovo takmičenje, ali kao deo muzičkog trija „KEiiNO“. Na listi takmičara je i violinistkinja Ingrid Berg Mehus, devojka o kojoj je Aleksander Ribak pevao u pobedničkoj pesmi Fairytale 2009. godine.

Emitovanje norveškog nacionalnog izbora počinje večeras u 20.55 h i možete ga pratiti uživo na sledećem linku: NRK.NO>>

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Norvežani ponovo u svom stilu – moderno, ali slabašno. Očigledno da ni ova „velika imena“ nisu uspela da opravdaju zašto su tako velika. Mada, postoji samo jedan izuzetak. Iz godine u godinu sve je više navale amerikanizovanih „jogurt“ pesama, ali baš ove godine primećujem da se posebno u skandinavskim državama pojavljuje protivteža amerikanizovanoj najezdi.

Dobri primeri za to su Jon Henrik-Fjelgren sa švedskog Melodifestivalena, ženski dvojac Juli i Nina sa danskog Melodi Grand Prixa, ali i trojac „KEiiNO“ sa ovogodišnjeg norveškog izbora. Sve tri numere poseduju jak uticaj nordijskog folklora, sa čestim lajt-motivima poput polarnih svetala ili tekstovima pisanim na grenlandskom ili sami jeziku.

Izgleda da se konačno i kod skandinavskih nacija budi famozni „nacionalni ponos“, što se ove godine može čuti na njihovim izborima i što je za veliku pohvalu.

No, što se tiče samog norveškog Melodi Grand Prixa, uveren sam da nas večeras čeka izuzetan spektakl. Koliko god pesme zvučale slabo i nedovoljno dobro za evrovizijsku scenu, siguran sam da će svaka odlično izgledati na sceni oslanske dvorane.

Ovo su moji favoriti:

trio „KEiiNO“ | Spirit in the sky

Apropo priče o pesmama sa jakim uticajem skandinavskog folklora, još jednom posebno ističem ovaj muzički biser. Trojac „KEiiNO“ čine Tom Hugo, Aleksandra Rotan i Fred Buljo i očigledno su se okupili isključivo zbog Evrovizije. Aleksandra i Tom imaju vrlo komercijalne vokale i to značajno doprinosi milozvučnosti pesme. Najvažniji elementi tradicionalne norveške muzike su utkani u pesmu – nordijska polarna svetla, tradicionalno sami pevanje i izuzetna poetičnost. Najveći plus je upravo tradicionalno sami pevanje, koje mogu da izvedu samo retko umešni vokali zvani „jojkare“ u Skandinaviji. Autori su sve nabrojene elemente ubacili u kontekst modernog, što daje bezbroj načina za scensku prezentaciju. Poslušajte i uverite se sami.

Karina Dal | Hold me down

Karina se po treći put takmiči na ovom izboru. Ove godine će se norveškoj publici predstaviti kompozicijom Hold me down koju, pored mnoštva autora, potpisuje i Laura Gruseneken aka Senek, prošlogodišnja predstavnica Belgije na Pesmi Evrovizije. Pesma nije bog zna kakvo remek-delo, ali ima intrigantne muzičke i vokalne momente. Određena doza himničnosti, mračnog skandinavskog prizvuka i „ear worm“ efekta je takođe prisutna. Kao i prethodno navedena numera, ova ima velikog potencijala za prezentaciju na sceni.

Oznake