Evrovizija 2019

Gruzijski idol Oto Nemsadze putuje u Tel Aviv

Posle dva meseca emitovanja konačno je završena osma po redu sezona gruzijskog Idola, koja je ujedno bila i prva preko kog se birao 12. evrovizijski izaslanik ove kavkavske države. SMS glasači u Gruziji i Mesindžer glasači širom sveta su odlučili da u prvom polufinalu 14. maja sa Srbijom evrovizijsku pozornicu deli Oto Nemsadze, koji će nastupiti s numerom Napred.

Veliko finale gruzijskog Idola, ujedno i poslednja, deseta emisija u ovoj sezoni, bila je emitovana iz Koncertne dvorane u Tbilisiju. Takmičilo se četvoro kandidata koji su se predstavili sa namenski napisanim numerama na maternjem jeziku. Redom su se predstavljali:

  1. Giorgi Nakašidze | Napred
  2. Liza Kalandadze | Tužno more
  3. Oto Nemsadze | Napred
  4. Giorgi Pruidze | Verujem

Prvih dvadesetak minuta emitovanja emisije su bili rezervisani za priloge o tome kako su večerašnji superfinalisti reagovali kada su saznali da će se boriti za mesto koje vodi u Tel Aviv, kako su birane pesme za završnu emisiju i kako su tzv. superfinalisti izlačili pesme koje će izvoditi u završnoj emisiji. Takođe, u sklopu prvih dvadestak minuta emitovanja bila je emitovana i čestitka supervizora Evrosonga Jona Ola Sanda.

Zanimljivo je i da je redosled po kom su večerašnji superfinalisti nastupili bio određen upravo u sklopu prvih dvadesetak minuta emitovanja emisije, a izvlačili su ga učesnici završnog muzičkog „Final 4“ turnira.

Video-razglednice za svaki od ovih četvoro nastupa su bile u formi vokalnih priprema kandidata za superfinalno veče i u sklopu tih razglednica je svih četvoro takmičara govorilo o pesmama i o tome šta bi im značilo učešće na Evrosongu.

Između nastupa su glavni voditelji na sceni Koncertne dvorane u Tbilisiju spominjali sponzore, a iza scene je bilo prisutno još nekoliko voditelja koji su u bekstejdžu komunicirali sa finalistima, njihovim navijačima, predstavnicima sponzora, autorima takmičarskih kompozicija, producentima šoua i šeficom delegacije.

I posle takmičarskog dela i velikog reklamnog bloka program je pre revijalnih muzičkih tačaka bio ispunjen brojnim prilozima u kojima je bilo prikazano kako su finalisti, voditelji i članovi žirija proveli svoje zajedničko slobodno vreme.

Kao i prethodnih devet sedmica, bio je prisutan i četvoročlani žiri u sastavu: Stefan Mgebrišvili, član nesuđenih gruzijskih predstavnika iz 2009. godine, grupe „Stephane & 3G“; zatim Natija Todua, pobednica šoua „Glas Nemačke“ i učesnica prošlogodišnjeg izbora za nemačkog predstavnika, te direktorka medija u javnom servisu GPB Tinatin Berzedinšvili i direktor diskografske kuće Bravo Records Zaza Šengelija. Oni nisu imali direktan uticaj na odabir predstavnika, nego su samo komentarisali nastupe i izvođenja svih četvoro finalista.

U revijalnom delu programa su, između ostalih, nastupili i članovi žirija Stefan Mgebrišvili i Natija Todua i gruzijska predstavnica iz 2015. godine Nina Sublati, koja je tom prilikom izvela svoj novi singl. Svi gosti revijalnog dela izuzev Nine Sublati i Natije Todue su izvodili pesme po svom izboru u pratnji specijalno oformljenog benda za tu priliku. Natija Todua je, kao i Nina Sublati, izvela svoj novi singl.

O pobedniku su odlučivali isključivo SMS glasovi publike u Gruziji i Mesindžer glasovi publike prikupljeni širom sveta. Njihovi glasovi su se skupljali tokom celog trajanja šoua. Pre nego što je proglašen pobednik, na scenu su izlazili predstavnici brojnog sponzorskog pula koji su davali određena priznanja za tzv. superfinaliste.

Posle toga konačno je usledelo proglašenje pobednika. Najviše poverenja su gledaoci dali Otu Nemsadzeu i numeri Napred.

Voditelji ovog maratonskog programa u trajanju od tri sata i jače, sa glavne scene Koncertne dvorane u Tbilisiju, bili su Vaniko Tarknišvili i Ruska Makašvili.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Gruzijancima na izboru i želi sreću na takmičenju u Tel Avivu!

Oznake