Dečja Evrovizija 2019

Dečja pesma Evrovizije 2019. u Gljivicama

Dečja pesma Evrovizije 2019. godine održaće se u poljskom gradu Gljivice 24. novembra, saopštili su Evropska radiodifuzna unija i Telewizja Polska (TVP).

Sedamnaesto evrovizijsko takmičenje za decu održaće se u velelepnoj, novoj, modernoj i višenamenskoj Areni Gljivice koja se može pohvaliti mnogim savremenim i inovativnim sadržajima. Ovaj objekat je građen u periodu 2013–2018, ima kapacitet oko 13.500 mesta i predstavlja jedan od najvećih takvih objekata u čitavoj Poljskoj.

Gljivice se nalaze u južnoj Poljskoj, u Vojvodstvu Šleskom, i prema poslednjim procenama, u gradu živi nešto više od 180.000 ljudi.

Odluka o gradu domaćinu doneta je nakon više spekulacija i pregovora, a u opticaju su bili Krakov, Šćećin i Gljivice. Želja čelnika EBU bila je da se takmičenje održi u Varšavi, u manjoj dvorani, ali kako glavni grad Poljske nema adekvatan prostor, predstavnici TVP su razmišljali o drugim opcijama, pre svega vođeni željom da se za predstojeće veliko takmičenje predstave na veličanstven način.

Poljska se izborila za domaćinstvo posle pobede u Minsku 2018. godine, kada je Roksana Vengjel pobedila na 16. Dečjoj pesmi Evrovizije s numerom Anyone I want to be. Iako pobedniku ne pripada automatsko pravo organizacije narednog takmičenja, njemu se daje prednost, tako da je TVP odmah izrazio interesovanje te „pobedio“ na internom konkursu Evropske radiodifuzne unije.

Telewizja Polska svakako neće prvi put organizovati neki evrovizijski događaj, mada će dečji Evrosong biti najveći evrovizijski događaj koji će ugostiti. Ranije je ta kuća vrlo uspešno producirala Evrovizijsko takmičenje mladih plesača (Eurovision Young Dancers), i to u Gdinji 1997, Varšavi 2005. i Gdanjsku 2013. Varšava je bila domaćin i Evrovizijskog takmičenja mladih muzičara 1994. godine (Eurovision Young Musicians).

Kada je reč o zainteresovanima za učešće na 17. izdanju takmičenja, za sada je, pored domaćina Poljske, pojavljivanje potvrdilo još pet zemalja: Jermenija, Gruzija, Kazahstan, Holandija i Rusija. Holanđani su već pozvali svu zainteresovanu decu da se prijave za učešće na nacionalnom izboru Junior Songfestival, Rusi će takođe uskoro krenuti da se spremaju za nacionalni izbor, koji će i naredne godine biti realizovan u saradnji sa akademijom Igora Krutoja, a Gruzijanci će svog malog izaslanika za Poljsku i naredne godine birati preko muzičkog rijalitija Ranina.

Oznake