Evrovizija 2019

Atmosferična elektro-pop balada – Austrija predstavila numeru „Limits“

Austrijska evrovizija pesma Limits predstavljena je javnosti u jutarnjem radijskom programu Ö3-Wecker. Njena evrovizijska kompozicija opisuje se kao elektro-pop balada „nabijena“ atmosferom.

Kako je pojašnjeno, Limits nije prijatna pop pesma i nije „na prvu loptu“. Počinje mirno, ali intenzivno, veoma savremeno, gotovo avangardno, ali pleni predivnim pevanjem Paende, koja bez napora peva najviše tonove i elegantno „lebdi“ nad veoma umirujućim ritmovima. Kako bilo, Austrija se predstavlja na Evrosongu u veoma perspektivnom i veoma modernom smislu.

U austrijskom javnom emiteru ÖRF veruju da bi plasman u finale sa ovakvom pesmom mogao da bude izvodljiv, naročito zbog glasova žirija koji uvek podrži ovakav tip kompozicije. Ipak, sumnjičavi su prema publici kojoj se ovakav žanrs ili dopada ili ne dopada, pa bi odziv mogao biti slabiji.

Pesma Limits govore o tome kako je Paenda potisnula sve granice svog zanosa i strasti prema muzici do te mere da je bila potpuno iscrpljena.

„Biti svestan trenutka u kojem mi je bio potreban odmor bio je proces za mene. Bio je to dug i povremeno težak put za saznavanje vlastitih granica. Pesma izražava ranjivost muzičara i istovremeno prenosi poruku da je važno verovati u sebe, kako bi pronašli sopstveni put. Osnovno načelo je: nema ograničenja.“

Selekcija pesme i izvođača

I četvrtu godinu zaredom je austrijski javni emiter ÖRF odabrao svog evrovizijskog aduta u saradnji sa di-džejem, producentom i urednikom Jutjub kanala Austrozone Eberhardom Forherom, a treći put zaredom je Austrija svog aduta izabrala internim putem.

Paenda je rođena u Štajerskoj. Talenat za muziku je iskazala još u ranom uzrastu, a kada je napunila 20 godina, preselila se u Beč zbog usavršavanja glasa. Učestvovala je u raznim muzičkim projektima pre nego što se 2015. godine upustila u solo-karijeru. Ona ne samo da komponuje i piše tekstove svojih pesama već se bavi i produkcijom.

U februaru 2018. godine je publici predstavila svoj debitantski album „Evolution“ koji je brzo osvojio publiku zahvaljujući spoju hip-hop i plesnog elektro-zvuka. Sa njega su se izdvojili singlovi Waves i Good Girl. Novostečenu popularnost je potvrdila nastupom na koncertu popularne britanske pevačice Džesi Džej u bečkoj Areni pred 3.000 posetilaca u svojstvu predizvođača. Za 26. april tekuće godine je zakazala izlazak drugog albuma „Evolution II“, na kojem će se naći evrovizijska pesma.

Paenda će boje ove alpske države braniti u drugoj polufinalnoj večeri 16. maja.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Austrijancima na izboru i želi sreću na takmičenju u Tel Avivu!

Oznake