Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Objavljene nove verzije i promo-spotovi

Dođosmo smo do samog kraja nacionalnih izbora. Ostalo je samo da tokom dana svoje pesme objave još Jermenija, Malta i domaćin Izrael. Time će sve ovogodišnje evrovizijske pesme biti poznate.

Naravno, ovi dani služe i za objavljivanje poboljšanih verzija pesama, kao i za objavljivanje pratećih spotova, a uskoro počinju i predevrovizijski koncerti, te će i o tome biti reči u ovom pregledu vesti.

🇳🇴 Može to i bolje

Ovogodišnje izdanje norveškog Melodi Grand Prixa je najmanje gledano još od 2014. godine – 961.000 gledalaca je pratilo finale izbora za predstavnika Norveške, međutim to je lošije od gledanosti prethodnih godina. Ipak, ovo takmičenje je bilo četvrti program po gledanosti u Norveškoj.

🇦🇱 Čeka se nova verzija

Snimanje spota za poboljšanu verziju albanske pesme Ktheju tokës počelo je ove nedelje. Muzički spot će producirati „Triangle Media Group“, a albanska predstavnica Jonida Malići će nositi kreacije dizajnera Ardija Aslanija. Nova verzija pesme je prethodnog meseca snimljena u Švedskoj. Još nije precizirano kada će ta nova verzija pesme biti objavljena.

🇦🇿 Hoće u ponovo na vrh

Isa Melikov će biti novi krativni producent azerbejdžanske evrovizijske delegacije. Naime, Azerbejdžan želi da se posle nekoliko razočaravajućih rezultata na Evroviziji vrati u sam vrh ovog takmičenja, pa su preduzete i neke promene. Melikov je inače jedan od autora jedine pobedničke pesme Azerbejdžana Running scared (2011), a bio je i producent numere Always (2009), koautor numere Sceletons (2017) i tekstopisac numere I wanna be like you za dečji Evrosong (2018).

🇪🇸 🇭🇺 🇲🇪 🇷🇴 🇨🇿 🇸🇮 Objavljene nove verzije i promo-spotovi

A da izabrane pesme dožive izvesne promene pre same Evrovizije nije retkost. Španska numera La venda koju će u Tel Avivu izvoditi Miki Nunjez je dobila i svoju novu verziju, ali i prateći spot. Reditelji spota su Adrija Pujol i Feliks Kortez, a spot, kao i pesma veličaju lepotu življenja.

Ni mađarski predstavnik Papai Joci nije bio baš najsrećniji sa verzijom pesme Az én apám sa kojom je pobedio na nacionalnom takmičenju. Kako bi pesma bila što bolja i mogla da se bori za najviši plasman, dobila je svoju novu verziju kao i prateći spot.

Što se tiče crnogorske grupe „D-moll“ i pesme Heaven, dogodilo se takođe da i u ovom slučaju dođe do izvesnih promena. Nakon pobede na nacionalnom takmičenju, bilo je nekih zamerki na prvobitnu verziju, tako da je i ona dobila novu poboljšanu varijantu, a uz to naravno i prateći spot.

Određene promene u melodiji urađene su i na pesmi On a Sunday koja će predstavljati Rumuniju, kako bi numera dobila dodatnu snagu. Novu verziju prati i video-spot koji je snimljen u drevnoj kući „Monteoru“ u Bukureštu.

I češki bend „Lake Malawi“ je konačno objavio novi spot za svoju pesmu Friend of a friend koju će izvesti na evrovizijskoj pozornici u Tel Avivu. U novom spotu su prisutni svi članovi, a ovom prilikom je sastav objavio i da su odradili svoju prvu probu nastupa koji će izvesti na Evroviziji. I ova numera je aranžmanski dorađena u odnosu na originalnu verziju.

Pored svih njih, svoj zvanični spot su objavili i predstavnici Slovenije Zala Kralj i Gašper Šantl.🇭🇷 Hrvatska verzija kao alternativa

Osamnaestogodišnji Splićanin Roko Blažević pobedio je na ovogodišnjoj povratničkoj Dori. Pobedničkom pesmom The dream predstavljat će Hrvatsku na Evrosongu u Tel Avivu. Nedavno je nastupio u šou-programu „Zvijezde pjevaju“ u kojem je uživo otpevao i hrvatsku verziju svoje evrovizijske pesme koja nosi naziv Heroj.

Mnogi njegovi obožavatelji smatraju da bi na Evroviziji ipak trebalo da nastupi na hrvatskom jeziku.

🇱🇹 I Litvanac sprema doradu

Pesma koja će na narednom Evrosongu u Tel Avivu predstavljati Litvaniju Run with a lions doživeće promene u narednom periodu. Jurijus, izvođač ove pesme, potvrdio je ovu vest, a zajedno sa autorima došao je na ovu ideju kako bi numera dobila veće šanse za što bolji plasman. Datum prezentacije ove nove verzije nije poznat.

🇱🇻 Počela promotivna kampanja

Šesto izdanje predevrovizijskog koncerta u Rigi, glavnom gradu Letonije, biće održano 12. aprila u Kristal klub koncertnoj dvorani. Ovaj događaj se organizuje od 2014. godine, pod palicom fan-kluba OGAE Letonija. Ulaznice za ovaj događaj su već u prodaji. Za sada su svoje učešće potvrdili predstavnici Letonije grupa „Carousel“ i učesnik takmičenja Supernova Edgars Kreilis. Program će voditi Roberto Meloni.

A za specijalne potrebe izvođenja na nacionalnoj televiziji LTV, grupa je izvela svoju evrovizijsku numeru That night sa Laimeom Pilnigom, jednim od učesnika ovogodišnje Supernove. Takođe, ovom prilikom je izmenjen čitav poslednji minut pesme.

🇷🇺 Promo-koncert i u Moskvi

Predevrovizijski koncert održaće se i u Moskvi. Koncert će biti održan u dvorani „Vegas“ 24. aprila. Za sada su učešće na ovom promotivnom koncertu potvrdili ruski predstavnik Sergej Lazarev, Majkl Rajs iz Ujedinjenog Kraljevstva i češki predstavnici bend „Lake Malawi“.