Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Izrael otvara drugu polovinu finalne večeri. Albanska predstavnica objavila novu verziju pesme

Centralna vest novog „evrovizijskog potpurija“ nam dolazi iz Izraela, gde je održan sastanak šefova delegacija za predstojeću Pesmu Evrovizije u Tel Avivu. Tu su, takođe, mesto našle i vesti iz Švedske, Španije, Moldavije, Belorusije, Albanije i sa Kipra.

🇮🇱 Odluke sa sastanka šefova delegacija

Jedanaestog marta je u Tel Avivu održan sastanak šefova delegacija u kom su donete sledeće odluke:

  • slučajnim žrebom je određeno da predstavnik zemlje domaćina Kobi Marimi u velikom finalu 18. maja nastupa pod rednim brojem 14;
  • nakon ovogodišnjeg takmičenja u Tel Avivu se sa pozicije člana devetočlane referentne grupe povlači šefica holandske delegacije Emili Sikinge, dok će njeno mesto zauzeti šef švajcarske delegacije Reto Peric.

🇮🇱 Krister Bjerkman ponovo producent takmičenja

Kako je javio Švedski radio, Krister Bjerkman će ponovo biti producent takmičenja na predstojećem izdanju u Tel Avivu. On je poznat kao jedan od uticajnih ljudi u istoriji moderne Evrovizije, te je bio producent izdanja održanih 2013. i 2016. godine. Od 2002. godine obavlja ulogu producenta Melodifestivalena, sa čije će se pozicije povući 2021. godine.

🇸🇪 Šta je Jon Lundvik otkrio o svojim ranijim učešćima?

Manje je poznato da će ovogodišnji švedski predstavnik Jon Lundvik imati dve pesme na Evroviziji. Jednu će izvesti on – Too late for love, a druga njegova numera će biti Bigger than us u izvođenju britanskog predstavnika Majkla Rajsa. Zanimljivo je da pesma Too late for love prvobitno nije bila namenjena za Melodifestivalen, već je hteo da se nadmeće upravo sa pesmom Bigger than us, ali da ga je švedska delegacija savetovala da promeni pesmu, što je i poslušao.

Isto tako je Lundvik izjavio da je pre prvog učešća na „Melodiju“ s numerom My turn prošle godine pričao da je na ovom najvećem evrovizijskom izbornom festivalu trebalo da se nadmeće i 2017. godine, ali da mu je u poslednjem trenutku, pre konferencije za štampu, produkcija saopštila da se neće takmičiti i da će njegovo mesto zauzeti evrovizijska pobednica iz 2012. godine Lorin.

Takođe, Lundvik je otkrio i da je hteo da se takmiči i 2014. godine s numerom Natural, ali da su producenti odlučili da ga u izvođenju te numere zameni Anton Evald, kome je godinu dana ranije pevao prateće vokale. Istakao je da mu je tada bilo žao zbog te odluke, ali da sada nije razočaran.

Njegov nastup na evrovizijskoj sceni će doneti i neke promene, pošto je sa njim na „Melodiju“ na sceni bilo sedmoro pratećih vokala, od toga četvoro na sceni i troje izvan scene.

🇪🇸 Detalji o nastupu i promotivnom evrovizijskom koncertu

Španski predstavnik Miki Nunjez je počeo sa pripremama za svoj evrovizijski nastup. Kao što je već poznato, za koreografiju će biti zadužen Grk Fokas Evangelinos, koji je ove godine zadužen i za nastup ruskog predstavnika Sergeja Lazareva, dok će za režiju biti zadužen Mamen Markez.

Evangelinos je, pričajući o nastupu, rekao da je način na koji će Miki izneti pesmu pun svetlosti, te da će scena biti obasjana bojama, fantazijom i eksplozijom. Njemu će na sceni društvo praviti petoro plesača / pratećih vokala: Mikel Henet, Ernesto Santos, Fran Herero, Marija Akosta i Meri Martinez.

U toku su i pripreme za organizaciju trećeg promotivnog evrovizijskog koncerta u Madridu, koji će biti održan 19. i 20. aprila. Za sada je devetoro ovogodišnjih evrovizijskih učesnika potvrdilo pojavljivanje. Pored Mikija, na koncertu će nastupiti i Elio iz Belgije, Jonida Malići iz Albanije, grupa „Lake Malawi“ iz Češke, Katerina Duska iz Grčke, Jurijus Veklenko iz Litvanije, grupa „D-moll“ iz Crne Gore, grupa KEiiNO iz Norveške i Majkl Rajs iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni gosti će se pojaviti nekadašnji španski evrovizijski učesnici: grupa „Las Ketchup“ (2006) i Alfred Garsija (2018. u duetu sa Amajom Romero), malteška predstavnica iz 2002. i 2016. Ira Losko, portugalska predstavnica iz 2008. Vanja Fernandes, izraelski predstavnik iz 2017. Imri Ziv i drugoplasirana sa norveškog Melodi Grand Prixa iz 2013. godine, Adelen.

🇲🇩 Moldavska predstavnica objavila spot

Moldavska predstavnica Ana Odobesku je objavila spot za svoju takmičarsku numeru Stay. Spot je rađen u režiji Olega i Ine Butnaru, koji su vlasnici producentske kuće Butnaru Film Productions.

🇨🇾 Evridiki kao kiparski evrovizijski komentator

Kiparka predstavnica iz 1992, 1994. i 2007. godine Evridiki će biti komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije za Kipar, saopštio je javni servis CyBC. Njoj će društvo praviti iskusan televizijski prezenter Tasos Trifonos.

🇧🇾 Zena o pesmi i predstojećem evrovizijskom učešću

Beloruska predstavnica Zena je učestvovala u lajv-četu na društvenim mrežama koji je organizovala oficijelna evrovizijska stranica javnog servisa BTRC. Između ostalog, pričala je i o svojoj pesmi I like it.

O spomenutoj kompoziciji je rekla da je bila napravljena ciljano za Evrosong, te da je na ideju da se takmiči na nacionalnom izboru došla autorka teksta te numere Julija Kerejeva, koja je posle Zeninog voditeljskog angažmana na prošlogodišnjem dečjem Evrosongu, održanom u prestonici Minsku, poželela da napravi pesmu sa kojom će ona putovati u Tel Aviv na seniorsku Evroviziju. Zena se složila sa tim, te je pri kreiranju ove pesme u obzir uzimala šta joj se sviđa, a šta ne.

Dodala je i da će se pri pripremi nastupa truditi da on bude u skladu sa pesmom.

🇦🇱 Nova verzija albanske pesme

Nakon povratka iz Stokholma, gde je ovogodišnja albanska predstavnica radila na osvežavanju svoje takmičarske kompozicije Ktheju tokës, Jonida Malići je snimila i prateći spot za tu pesmu koji je rađen u produkciji Triangle Media Group. Nakon dužeg najavljivanja je konačno predstavljen publici.

🇮🇱 Hangar 11 kao lokacija tradicionalnog Eurokluba

Jedno od standardnih okupljališta fanova za vreme bilo kog Evrosonga je svakako tzv. Euroklub, koji će biti otvoren od 11. do 18. maja u terminu od 21.00 do četiri sata ujutru po centralnoevropskom vremenu. Kao i prethodnih godina, akreditovani novinari i delegacija će dobiti besplatan ulazak u klub. Članovi OGAE klubova će moći kupiti narukvice.

Lokacija ovogodišnjeg Evrokluba u Tel Avivu će biti Hangar 11, koji je udaljen četiri kilometra od same lokacije održavanja takmičenja u kongresnom centru. Može da primi 350 do 1000 gostiju istovremeno.

🇸🇪 Objavljeni rezultati glasanja na Melodifestivalenu

Nakon što je Jon Lundvik osvojio ovogodišnji Melodifestivalen, švedski javni servis SVT je objavio kompletne rezultate glasanja u polufinalima i finalu. Zanimljivo je da su u polufinalima pobedili Viktorija (1. polufinale), Hana Ferm i Lijamu (2. polufinale), Jon Henrik Fjelgen (3. polufinale) i Jon Lundvik (4. polufinale).

U sklopu baražnog takmičenja „Druga šansa“ od osmoro učesnika ubedljivo je najviše glasova u svim glasačkim grupama osvojila Ana Bergendal, dok njen protivnik u duelu Andreas Jonson nije osvojio niti jedan glas.

Ubedljivo najveću podršku publike u svim glasačkim grupama je imao Jon Lundvik, koji je bio ubedljivi favorit i žirija i publike na „Melodiju“ tokom svih šest večeri.

Detaljne rezultate možete pogledati OVDE >>

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Rale:A hit su mi evrovizijski fanovi koji konstantno navode Albaniju kao favorita pored Holandije, Rusije, Svedske…Ne mogu da se porede sa nama, ali to je ta netrpeljivost prema nama i potcenjivanje bez razloga ali nema veze, pokazacemo mi ko smo i sta smo…Ne sumnjam u Nevenu i nadam se da svim silama rade na scenskom nastupu jer je to najbitnije za nas, pesma nam je odlicna a izvodjac dobija pohvale na racun izgleda svakodnevno…

  • Ne pamtim kad je Albanija poslednji put poslala originalnu pesmu na takmicenje. Uvek ili prodje kroz izmene ili posalju skroz drugu pesmu. I nikad im do sada nije uspelo..