ESC-potpourri Evrovizija 2019

Holandska pesma čekala dve godine. Rus najavio i epski nastup

Nakon turbulentne sezone nacionalnih takmičenja za Evrosong, u novim pregledima evrovizijskih vesti pratimo aktivnosti i planove ovogodišnjih predstavnika.

🇭🇺 Joci objavu treću i finalnu verziju svoje pesme

Papai Joci objavio je finalnu evrovizijsku verziju svoje takmičarske pesme Az én apám. Reč je o trećoj verziji ove numere, budući da je s jednom pobedio na nacionalnom takmičenju A Dal, potom je nova verzija dobila i video-spot, dok je treća varijanta označena kao ona koja će se čuti na sceni u Tel Avivu.

Poslušajte sve tri verzije pa ocenite razliku:
🇳🇱 Arcade je „čekala“ dve godine

Vauter Ardi, producent koji stoji iza ovogodišnje holandske pesme Arcade, izneo je u javnost detalje o nastanku kompozicije. Naime, pre dve godine mu se javio Dankan Lorens, poslao mu pet demo-snimaka, od kojih je jedan bio Arcade. Vauter je otkrio da ga je Dankanov glas tada posebno dotakao.

Krenuli su da rade na numeri Arcade, koja sada, u finalnoj verziji, ima čak „165 linija instrumentacije i vokala“.

– Tu su žičani instrumenti, bubnjevi, bas, klavir, sintisajzeri, refren, Dankanov glas, prateći vokali… Mislim da je zaista predivno.

Od trenutka kada je pesma objavljena, našla se na 1. mestu kladionica, a Vauter i Dankan neprestano dobijaju poruke oduševljenja, dodajući da se tome nisu nadali, te da sada postoje i velika očekivanja od takmičenja u Tel Avivu.

🇷🇺 Nastup epskiji i od filmova

Sergej Lazarev, koji ove godine drugi put predstavlja Rusiju, kazao je da će njegov nastup u Tel Avivu biti mnogo više epski nego u nekim filmovima. Nije jasno na šta je Sergej konkretno mislio, ali sudeći prema ranijim najavama za pesmu, kao i na osnovu snimljenog video-spota, očekuje se gotovo čitav „kratkometražni film“, i to uživo.

Rus se osvrnuo na kritike koje su usledile posle objave ovogodišnje numere Scream, podsećajući na istu situaciju 2016. godine, kada se takmičio s pesmom You are the only one. Ponovio je da su ovaj put hteli da se predstave skroz drugačije.

– Priznajem, namerno smo napravili „netipičnu“ pesmu koja će se izdvojiti od ostalih ove godine. Mora postojati jedinstveni karakter, jer to je ono što je razlikuje od drugih – kazao je Lazarev.

🇮🇹 Bez reči na engleskom jeziku

Italijanski predstavnik Mahmud, ujedno i pobednik ovogodišnjeg Sanrema, otkrio je da njegova numera Soldi neće imati reči na engleskom.

On je u intervjuu za jedan italijanski portal objasnio da pesma već ima reči na dva jezika: italijanskom i arapskom, i bilo bi previše da se doda i treći. Ocenio je i da je njegova numera već dovoljno „evropska“, zbog čega nema potrebe da se uvođenjem jezičkih trikova pridobije nova publika.

Ono što će Mahmud ipak morati da uradi jeste da je skrati na dužinu trajanja od tri minuta, budući da aktuelna traje nepuna tri i po minuta.

🇬🇷 Ovogodišnji izbor otvara vrata nezavisnoj muzičkoj sceni

Kompletna grčka delegacija održala je pres-konferenciju na kojoj su prisustvovali, pored ostalih, i predstavnica Katerina Duska, autorski i producentski tim.

Dimitris Papadimitriju, koji je bio zadužen za pronalazak i selekciju izvođača, rekao je da glavni cilj bio da se pronađe pristojan i umetnički nastrojen kandidat, te da je Duska bila njegov lični kandidat. On smatra da Katerinin izbor otvara vrata nezavisnoj muzičkoj sceni u Grčkoj, što predstavlja neverovatnu mogućnost. Dodao je da nacionalno finale i dalje ostaje kao opticaj u budućnsti, ali da je teško privući atraktivne izvođače Katerininog kvaliteta.

Margarita Maca, generalni direktor izdavačke kuće MINOS EMI / Universal, izjavila je da je izbor Katerine bio pravo iznenađenje za izdavače, da cilj nije striktno pobeda, već da se Grčka ponovo dinamično uvede u evrovizijski svet.

Takođe, na pres-konferenciji je rečeno da će Katerina Duska ipak ići na promotivne koncerte pre Evrovizije. Podsetimo, ranije je delegacija najavila da će promo-kampanju usmeriti isključivo na društvene mreže, međutim, sada žele da pokažu i njene vokalne mogućnosti.

🇪🇪 Nema velikih promena u nastupu

Šef estonske delegacije na Evrosongu Tomi Rahula izjavio je da će nastup Viktora Kronea u Tel Avivu biti sličan onom sa Eesti Laula.

– Zadržaćemo osnovni koncept, prema kojem Viktor na bini čvrsto stoji na steni usred oluje, ali će on svakako biti unapređen.

🇦🇹 Paendu očekuje novi album i turneja

Predstavnica Austrije je na dvostrukom zadatku. Osim odgovornosti da predstavlja svoju zemlju na Evrosongu ovog maja, u planu je i objava novog albuma.

Kako je njen tim saopštio, drugi po redu studijski album „Evolution II“ biće u etru od 23. aprila, kada će biti organizovana promocija u Beču. Pre toga, 8. aprila, lokalni ogranak fanova OGAE Austria i portal Eurovision Austria organizovaće za Paendu druženje s fanovima i novinarima.

Nakon Evrovizije, austrijsku pevačicu očekuje turneja u sedam gradova u zemlji, koja će trajati od jula do novembra.

🇧🇪 Wake up je bila tek jedna u ponudi 25 pesama

Autor pesme Wake up Pjer Dumulan, s kojom će se mladi Elio Vasamije takmičiti pod zastavom Belgije, otkrio je u intervjuu za jedan lokalni portal da ga ove godine valonski emiter RTBF nije direktno birao da napiše pesmu za Evroviziju, već je u ponudi bilo još 24 pesme koje je RTBF dobio. Takođe, postojao je stručni žiri od 17 članova koji je pomogao prilikom izbora predstavnika.

Dumulan se osvrnuo da mu ove sezone, za razliku od pre dve godine kada je napisao City lights, nije teško palo ograničenje trajanja pesme na tri minuta, ali da i dalje nije sposoban da piše „po narudžbi za Evrosong“, već da to radi po instinktu, puštajući da muzika sama komunicira s njim.

Ovaj uspešni kompozitor je takođe otkrio i da je imao ponudu kiparskog nacionalnog emitera CyBC prošle godine, ali kada je čuo Fuego, pitao se da li bi CyBC imao hrabrosti kao RTBF da ga angužuje, jer njegova muzika nije tako „formatirana“.

— Oni jesu zainteresovani za saradnju sa mnom, ali jesu li spremni i da idu do kraja? – zapitao se Belgijanac.

🇲🇩 „Sunstroke Project“ priskače u pomoć

Do sada najuspešniji moldavski predstavnici, momci iz grupe „Sunstroke Project“, pružiće podršku aktuelnoj predstavnici Ani Odobesku u Tel Avivu. Ipak, nije jasno da li se radi o konkretnoj pomoći ili o onoj moralnoj i kolegijalnoj.

Naime, Ana je izjavila da su protekle sedmice za nju bile stresne – počev od nacionalnog izbora, preko pobede, pa do kratkih rokova da do 10. marta pobedničku pesmu u produkcijskom smislu dovedu u red, osvrnuvši se da su za 24 časa snimili i spot.

– Mogli smo da snimimo i neki banalniji video, ali s obzirom na zadate rokove i mogućnosti, mislim da smo uspeli da napravimo nešto.

Predstavnica Moldavije takođe je kazala da im je novac ograničavajući faktor, budući da nacionalni emiter TRM plaća samo kotizaciju, dok sve ostale troškove snosi izvođač, kao i da im podršku nude mnoge kolege iz bivšeg SSSR-a.

🇸🇲 Grk osmišljava nastup

Nik Marijanos će osmisliti Serhatov nastup u Tel Avivu, saopštio je tim predstavnika San Marina. Ovaj Grk je imenovan kao kreativni direktor, nakon što je bio saradnik i na video-spotu za evrovizijsku pesmu Say na na na.

Nik Marijanos je poznati grčki plesač i koreograf koji je do sada sarađivao s brojnim grčkim zvezdama, među kojima su i Elefterija Elefteriju i Sakis Ruvas, a za koga je režirao nastup na Evrosongu u Moskvi 2009. godine.

🇵🇹 „Konan Oziris ima sve što treba da bi pobedio“

Pobednik Pesme Evrovizije 2017. Salvador Sobral istakao je u intervjuu za nacionalnu televiziju da ovogodišnji predstavnik Konan Oziris ima sve što treba za pobedu na Evroviziji.

– Svi faktori su tu. Superšokantno je, drugačije, različito… Govorim to sa uverenjem – rekao je Sobral, napominjući da takvu pesmu svakako ne bi snimio, kao što ni Konan verovatno ne bi njegovu, jer imaju različite stilove.