Iz mog ugla 2019

Počinje deveta sezona rubrike „Iz mog ugla“

Redakcija našeg sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs devetu godinu zaredom priredila je druženje sa svojim čitaocima i onima koji vole i prate najpopularnije svetsko muzičke takmičenje.

Dobro nam došli!

Iz mog ugla

Deveto izdanje naše najpopularnije i najčitanije rubrike „Iz mog ugla“ još jednom će nas sve povesti na muzičko putovanje na kojem ćemo se upoznati sa ovogodišnjim takmičarima i njihovim pesmama.

Šta smo sve pripremili?

„Iz mog ugla“, po ustaljenom šablonu, ove godine ima zabavan, informativan, ali i edukativan karakter. Muzika, naši i vaši komentari zabavljaće nas iz dana u dan (bar se nadamo!); kroz biografije ovogodišnjih učesnika informisaćemo vas o njihovom dosadašnjem radu, dok kroz edukativan segment rubrike svake godine nastojimo da „dodamo vrednost“ i čitaocima pružimo neka nova saznanja o državama učesnica.

U tom smislu, ove sezone će se naročito obradovati ljubitelji književnosti jer ćemo vas upoznati s književnim delima pisaca iz država učesnica. 🙂

Komentarisanje i ocenjivanje čitalaca

Već smo više puta ponavljali da je komentarisanje pesama i ocenjivanje vrlo osetljivo. Zapravo, komentarisanje na portalima i društvenim mrežama je najčešće „raspusno“, „hrabro“, bezobzirno i bezobrazno. Mnogo je sujete i slobode u javnom iskazivanju, kada postoji mogućnost prikrivanja svog identiteta. Da bismo izbegli neželjene rasprave koje često prerastu u uvrede, posebno skrećemo pažnju da bilo kakve prozivke i uvrede na račun tuđeg mišljenja ili izgleda izvođača, kao i ružne reči na nacionalnoj, verskoj, polnoj ili seksualnoj osnovi – ovde neće biti tolerisane.

Ocenjivanje u anketi
Ocene uz komentar ove godine nisu uslov. Ovaj put će čitaoci ocenjivati pesme u izdvojenoj anketi, na skali od 1 do 5. Jedinica se dodeljuje pesmi koja je po našem/vašem ukusu najmanje lepa, a petica favoritu. Ocenjivanje jedne pesme traje 24 sata od trenutka objave teksta.

Pre nego što ostavite komentar, pažljivo razmislite kako ćete i koga komentarisati, jer u suprotnom, takvi komentari neće biti objavljivani, kao što ni do sada jedan deo komentara nije bio objavljen. „Nezgodni“ čitaoci i „spameri“ ovde svakako nisu dobrodošli. Stoga ćemo nastojati da sprečimo bilo kakve zloupotrebe.

Potpuno je u redu da vam se nešto ne svidi ili svidi – za to postoje ocene od 1 do 5 te vas ljubazno molimo da ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi, kakva je oduvek vladala na ovom sajtu.

O načinu i pravilima na koji možete komentarisati na ovom sajtu i u ovoj rubrici detaljno se upoznajte na stranici O NAMA >>.

Pozivamo naše čitaoce da budu kreativno iscrpni u svojim komentarima, da izbegavaju komentare „sviđa mi se“, „ne sviđa mi se“ i slično, te da prilikom ocenjivanja pesmu i izvođača posmatraju u kontekstu ovogodišnje konkurencije, a ne poredeći s nekim ranijim pokušajima.

A komentarisanje redakcije?

I članovi naše redakcije ocenjivaće pesme ocenama od 1 do 5. Ove godine angažovano je pet članova: Svetlana, Strahinja, Marko, Đorđe i Slobodan, tako da će pet ocena ulaziti u prosek redakcije.

Svaki naš član će kroz 280 karaktera dati svoje mišljenje o pesmi, te kroz specifičan #hashtag dočarati i poentirati svoj sud.

Koncept i identitet rubrike

Kaleidoskop kao inspiracija
Rubriku „Iz mog ugla“ smo i ove godine obogatili karakterističnim vizuelnim identitetom za koji se pobrinuo naš saradnik Zdravko Trivić. Evrovizijski predstavnici biće prikazani u GIF-u, čija će pozadina biti šareni i pokretni kaleidoskop, motivi trouglova, prelamanje kristala, sve to pomalo kičasto i čak psihodelično. 🙂

„Iz mog ugla“ će se sastojati iz dva segmenta – podnevnog i večernjeg. Svakog dana, tačno u podne, počev od 18. marta, upoznaćemo vas s likom jednog ovogodišnjeg predstavnika. U drugom segmentu, svakog dana od 19 časova, čitaćete analize i ocene naših urednika, i to je upravo „vaš termin“ – tada i vi stupate na scenu svojim komentarima i ocenjivanjem u anketi!

Ponovimo još jednom – ocenjivanje jedne pesme traje 24 sata od trenutka objave teksta.

Svi imaju jednakog uticaja na konačnu, prosečnu ocenu određene pesme. Srednju ocenu vas čitalaca sabraćemo sa srednjom ocenom članova redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

U slučaju izjednačenog rezultata, prednost ćemo dati onoj pesmi koja bude dobila više ocena, tj. onoj koju bude ocenio veći broj čitalaca, a ako i tad rezultat bude izjednačen, računaće se veća prosečna ocena čitalaca.

Biramo omiljenu pesmu – NE potencijalnog pobednika

Svrha ove rubrike nije predviđanje pobednika i predviđanje rezultata. Cilj je pronalaženje omiljene pesme naših čitalaca i članova redakcije, a pre svega dobra zabava i poneka nova saznanja.

Već smo više puta spominjali – mi nismo muzički stručnjaci, već evrovizijski fanovi i dobri poznavaoci evrovizijskih prilika, koji svojim višegodišnjim iskustvom pokušavaju da se lepo zabave i utiču na kreiranje mišljenja javnosti. To je rečenica koju iz sezone u sezonu ponavljamo, ne da bismo opravdali sebe već da bismo upoznali i nove ’sagovornike’ kojima ponekad nije jasno s kojim pravom smo surovo iskreni u našim komentarima i ocenama.

Bogatiji smo i srećniji kada postoje razlike između nas i s jednakim uživanjem svake godine pratimo vaša razmišljanja i komentare. Verujemo da se ni ova godina po tome neće razlikovati od prethodnih.

Iskreno verujemo da ćemo se i ove godine pre svega lepo družiti i zabaviti. Zahvaljujemo vam se unapred – na razumevanju, poštovanju pravila i na međusobnom uvažavanju.

U iščekivanju devetog pobednika vaše omiljene rubrike „Iz mog ugla“, zapevajmo ponovo uz pesme naših dosadašnjih laureata.

Slobodan Todorović
Osnivač i glavni urednik

2011 | Love in rewind

2012 | Never forget

2013 | Only teardrops

2014 | Children of the Universe

2015 | Goodbye to yesterday

2016 | Lighthouse

2017 | Dance alone

2018 | Mercy

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Identitet rubrike me je odmah asocirao na pesmu Kaleidoscope Skies grupe Jam & Spoon. 🙂

    Jedva cekam!

  • Mnoge ovogodišnje kompozicije će dobiti vrlo niže ocene od kompozicija iz predhodne rubrike. Očekujem da će visoke ocene dobiti Švajcarska i Holandija, a pratiće ih Rusija i Švedska.