Iz mog ugla 2019

Grupa „D mol“ | Crna Gora 2019

Crnogorci se ove godine na Pesmi Evrovizije takmiče po 11. put i ono sa čime naši susedi mogu da se pohvale na prethodnih 10 učešća jesu dva finala koje su im doneli regionalno poznati muški izvođači Sergej Ćetković i Nenad Knežević Knez 2014. i 2015. godine. Ove godine će čast „đetića“ braniti članovi novoformiranog seksteta „D mol“ koji će pokušati da kroz prvo polufinalno veče 14. maja izbore treće finale za svoju naciju.

Grupu „D mol“ čini šestoro polaznika istoimene škole pevanja, takođe nekadašnjeg evrovizijskog učesnika Danijela Alibabića (SCG 2005. sa grupom „No Name“). Troje članova dolaze iz Podgorice: najmlađa članica je Tamara Vujačić (16 godina), zatim Mirela Ljumić (17 godina) i Željko Vukčević (19 godina). Drugu polovinu postave sačinjavaju Ivana Obradović i Emel Franca iz Bijelog Polja (oboje imaju po 18 godina) i najstariji član Rizo Feratović iz Gusinja (21 godina starosti). Gledajući ovih šestoro imena, jedno od njih je poznato i našoj javnosti, a to je Tamara Vujačić, sa kojom se srpska publika upoznala tokom njenog učešća u šouu „Pinkove zvezdice“ u sezoni 2015/2016.

Time se dolazi do sledećeg pitanja: Kako je grupa od do juče pretežno nepoznatih anonimusa odlučila da se prijavi za Monteviziju i odmah odnese pobedu?

Mirela Ljumić je izjavila da je to bila ideja njihovog mentora, ranije spomenutog Danijela Alibabića. U isto vreme je i dodala da su se svi složili sa tim i da se iz svega toga izrodilo jedno veliko prijateljstvo, pa se bukvalno od tada nikada ne odvajaju. Tamara Vujačić je na sve to kazala je da u odnosu na preostalih petoro članova ima iskustvo sa velikim scenama, te da je od početka bila u blagoj prednosti. Lokalni mediji su čak ovaj bend uporedili sa čuvenim „bezimenim“ sastavom iz 2005. godine, što je i logično, jer obe grupe imaju po šest članova; na to je Emel Franca odgovorio da im je Danijel poručio da se nalaze u boljoj vokalnoj formi u odnosu na njegovu šestorku iz Kijeva 2005.

Koncepciju scenskog performansa za njihov montevizijski nastup je osmislio poznati beogradski modni stilista Bane Dević, dok se za veoma originalan stajling, sačinjenog od belih košulja i crnih odela, pobrinula Olivera Čolović, koja će biti zadužena i za njihov stajling na evrovizijskoj sceni.

Svoju pesmu Heaven su opisali kao modernu, urbanu i mladalačku. Svim tim epitetima su dodali i još jedan, a to je vesela balada u r’n’b fazonu koja za temu ima slavljenje ljubavi, te da žele da svojim izvođenjem probude emociju kod ljudi. Zanimljivo je da su na konkurs prvo poslali verziju kompletno ispevanu na crnogorskom, pod nazivom Ti, ali su na kraju odlučili da promene mišljenje i otpevaju svoju numeru na engleskom zato što će, po mišljenju najstarijeg u grupi Rize Feratovića, zvučati bolje i efektnije. Tekst za verziju na crnogorskom, koju će najverovatnije predstaviti posle takmičenja u Tel Avivu, uradio je Aleksandar Miličić, dok je tekst za englesku, a ujedno i evrovizijsku verziju, uradio Adis Eminić.

Muzika i aranžman obe verzije delo je poznatog podgoričkog muzičkog producenta Dejana Božovića, široj publici poznatog po brojnim kompozicijama izvođenim na festivalu „Sunčane skale“, u čijem je organizacionom odboru i učestovao dugih niz godina kao muzički producent festivala. Ono što vredi spomenuti kod Dejana Božovića, pored rada sa mnogobrojnim crnogorskim izvođačima zabavne muzike, jeste i činjenica da je Evrovizije jednom pokušao da se domogne i kao pevač – i to učešćem na poslednjoj krnjoj Jugoviziji 1992. godine u Beogradu s numerom Dan samo zna, Tamara; tada je učešće završio kao jedan od četvoro izvođača koji nije uspeo da dobije niti jedan bod. Posle je shvatio da mu više leži posao kompozitora, aranžera i producenta, te će samim tim prisutnost jedne njegove kompozicije na Evroviziji njemu doći kao neki vid nagrade za životno delo.

Nova verzija numere je predstavljena zajedno sa spotom rađenog u režiji Miodraga Markovića i Gojka Brguljana, koji je sniman tri dana na Žabljaku, u okolini Podgorice, Starom Baru i na Velikoj plaži u Ulcinju. Spot prikazuje četiri godišnja doba u Crnoj Gori i u njemu se pojavljuju i najmlađi polaznici škole pevanja „D mol“, kao i poznati violinista Vili Ferdinandi, koji je ujedno i odsvirao solo deonicu u studijskoj verziji nove verzije numere Heaven.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Crnogorci su imali jedinu priliku da udju u finale i napokon pošalju ženskog solo izvodjača ali naravno to nisu uradili.Meni je Andrea miljama bolja od D-molla čak i nakon dorade…mislim koji je smisao ubacivati etno motive i lepe predele u spot ako je pesma tematski nema nikakve veze sa njima…mada čak i to kad se zanemari i dalje mi melodija zvuči prenatrpano i neuskladjeno,a oni kao grupa vokalno moraju da porade na tome da se više usklade.
    Ocena:2