Iz mog ugla 2019

Duo „Carousel“ | Letonija 2019

Letonski dvojac „Carousel“ je novoformirani indi-pop bend iz Rige. Čine ga Sabine Žuga (vokalistkinja) i Marcis Vasiljevskis (gitarista). Pobednici su 5. letonske Supernove i na 64. Pesmi Evrovizije izvešće svoju debi numeru That night (Te noći) prilikom drugog polufinala.

„Carousel“ je novo ime na letonskoj muzičkoj sceni. Bend je zapravo oformljen 2015. godine pod prvobitnim nazivom „Žu Duo“. Kao što je napomenuto, bend broji svega dva člana: Sabinu Žugu i Marcisa Vasiljevskisa. Sabine Žuga (poznatija i kao Žubine) se godinama bavi pevanjem. U početku bila je član hora, pa član grupe „Lady’s Sweet“, prateći vokal Intarsu Busulisu 2009. godine u Moskvi, da bi kruna njene kratke karijere bilo ovogodišnje učešće na Pesmi Evrovizije.

Njen muzički pratilac je mladi profesor gitare Marcis Vasiljevskis. Gospodin Vasiljevskis od 2006. godine svira gitaru u bendu „Laime Pilniga“.

Odneli su pobedu na petoj letonskoj Supernovi sa najviše osvojenih glasova publike i stručnog žirija. Za petama im je bio već česti učesnik ovog takmičenja Markus Riva, ali i grupa „Laime Pilniga“ kojima je Marcis komponovao pesmu.

Ovaj alternativni dvojac svoj muzički opus predstavlja kao „kombinaciju bogatog i umilnog načina pevanja uz veoma finu pratnju gitare, koja slušaoca provodi kroz putovanje prepuno slatkih emocija“. Naučno rečeno, u pitanju je specifičan miks žanrova poput džeza, bluza i indi muzike.

Letonska publika se upoznala sa njima krajem prošle godine prilikom zimskog koncerta „Pasaka ziema“ ili po srpski „Zimska bajka“. Zanimljivo je da su prošle godine i Žubine i Marcis okušali sreću na Supernovi, letonskom nacionalnom izboru. Marcis kao jedan od kompozitora takmičarske numere Who’s counting?, a Žubine kao prateći vokal u istoj.

Njihova evrovizijska numera nosi simboličan naziv – That night (Te noći). Dvojac na veoma neobičan način opisuje nostalgiju i nedostajanje. Poetično i imaginativno, pesma i nakon slušanja odzvanja u glavi, ostavljajući veliki pečat iza sebe. Autori kompozicije su, pogađate, Žubine i Marcis.

Oznake