Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Norvežani spremaju višenedeljni MGP za 2020

Iako još Pesma Evrovizije u Tel Avivu nije ni održana, neke zemlje poput Norveške već znaju šta će raditi naredne godine, što je i jedna od informacija koja će biti obrađena u ovom izdanju „evrovizijskog potpurija“. Ostatak redova popunjavaju nove vesti o pripremama predstavnika Švajcarske, Rusije, Severne Makedonije, Hrvatske, dok onu treću kategoriju sačinjavaju sporedne vesti iz Holandije, Belorusije, Rumunije, i mogućeg povratnika Andore.

🇳🇴 Norveški MGP kao višenedeljni TV šou u 2020

Norveški javni servis NRK naredne godine obeležava 60 godina od održavanja prvog Melodi Grand Prixa i tim povodom je uprava državne televizije odlučila da napravi velike promene u formatu takmičenja za 2020. Naime, organizatori će se vratiti formatu s kvalifikacionim polufinalnim nadmetanjima, koje je prethodno bilo korišćeno 2006–2014, a prvi put posle 2013. godine će svaka epizoda ovog šoua biti emitovana jednom nedeljno, i to, naravno, u udarnom terminu subotom.

Finalnoj večeri će prethoditi pet polufinalnih koje će, kao i finale, biti emitovano uživo iz prestoničkog Osla. U svakom od pet polufinala će se producenti fokusirati na izvođače iz isto toliko različitih regiona ove skandinavske države: severnog, centralnog, zapadnog, istočnog i južnog.

Iz svakog od pet polufinala će se za finale kvalifikovati dva kandidata – jednog će izabrati publika, a drugog žiri.

Konkurs za zainteresovane izvođače, kompozitore i tekstopisce je otvoren do 17. maja tekuće godine. Za razliku od prethodnih godina, u ovogodišnjem konkursu su napravljene dve bitne promene: sve prijavljene radove mora potpisati bar jedan norveški kompozitor ili tekstopisac, i svaki producent/kompozitor/tekstopisac može da pošalje najviše tri pesme.

🇨🇭 Oproban evrovizijski koreograf radi i za Švajcarsku

Da Švajcarci pripremaju zaista spektakularan nastup za Tel Aviv, govori i činjenica da će za vizuelnu prezentaciju svog ovogodišnjeg aduta Luke Henija biti zadužena iskusna Šveđanka Saša-Žan Baptist. Njoj će to biti drugi nastup koji osmišljava za ovogodišnji Evrosong, pored onog za kiparsku predstavnicu Tamtu. Takođe, prošle godine je radila nastupe za vicešampionku iz Lisabona Eleni Fureiru, bugarsku grupu „Equinox“ i Australijanku Džesiku Mauboj, a ranije je sarađivala i sa delegacijama Gruzije i Jermenije.

Što se tiče Henijeve pesme She got me, švajcarska delegacija može da se ponosi time što je to najbolje rangiran debitanski singl na tamošnjoj nacionalnoj top-listi singlova Schweizer Hitparade, gledajući slušanost pesama pred završno izdanje Pesme Evrovizije; u prevodu – odmah po ulasku na listu je zauzeo visoko 11. mesto. Poslednji takav uspeh je uspeo da zabeleži legendarni di-džej BoBo sa svojom takmičarskom numerom iz 2007. godine Vampires are alive.

Za Luku je ovo drugi singl po uspešnosti, posle debitanske numere Don’t think about me, koja se nalazila na 1. mestu; svi njegovi ostali singlovi su se nalazili na sredini oko 20. mesta.

Inače, gledajući švajcarske evrovizijske kompozicije iz poslednjih 15 godina, poslednja numera koja je uspela ući u prvih 10 na toj top-listi je bila Sebalterova Hunter of stars iz 2014, ali je taj uspeh (6. mesto) zabeležen u sedmici kada se održavao ovaj najveći televizijski muzički spektakl.

🇷🇺 Sergej Lazarev u društvu švedskih pratećih vokala

Šveđani se poslednjih godina mešaju u sve i svašta, pa samim tim i u pripreme evrovizijskih nastupa za bilo koju državu. Tako će biti i ovog puta zato što će društvo Sergeju Lazarevu praviti sledećih četvoro pevača iz ove brojne skandinavske države u svojstvu pratećih vokala: Adam Svenson, Jeni Jans, Erik Seještet i Simon Lingmert.

Jedina koja ima evrovizijsko iskustvo u ovom timu je Dženi Jans koja je ranije bila deo azerbejdžanske delegacije. Adam Svenson i Simon Lingmert su nekoliko puta učestvovali na Melodifestivalenu u svojstvu pratećih vokala, a Erik Segersted je na ovom „Evrosongu pre Evrosonga“ nastupio 2009. kao član grupe EMD i 2013. u duetu sa Toneom Damlijem.

U isto vreme je i Sergej objavio delić atmosfere sa vokalne probe u kojoj se nalazi u društvu četvoro dotičnih i vokalnog trenera Aleksa Panaija.

View this post on Instagram

#Scream #Eurovision #Russia Немного приоткрою вам тайны репетиций к конкурсу Евровидение… мы много репетируем. Готовим номер , поем- специально на несколько дней приехали греческий режиссер Фокас, а также прекрасные вокалисты из Швеции, которые будут бэк-вокалистами в песне Scream. Знакомьтесь @jenkablues @adamsvensson83 @eriksegerstedt @simonlingmerth ! Дженни и Адам вам знакомы, тк были со мной и в 2016 году! И все вокальные репетиции вновь под руководством прекрасного Алекса @alxpanayi и конечно же дорогого нашего @fkirkorov !#eurovision2019 #sergeylazarev #Scream #Russia #rehersal @fkirkorov @iliaskokotos @dimitriskontopoulos @fokasevagelinos

A post shared by Sergey Lazarev (@lazarevsergey) on

🇧🇾 Televouting ukinut na zahtev izvođača

Nakon što je mlađana Zena odnela pobedu na beloruskoj nacionalnoj selekciji, u tamošnjim tabloidima su se pojavile spekulacije da je pobednik bio unapred poznat. Međutim, na put takvim glasinama je stao direktor javnog servisa Ivan Ejsmont, koji je rekao da su učesnici izbora zahtevali da publika ne glasa.

Valjda zato žiri bolje zna ko treba da ide na Evrosong!

🇲🇰 Poznat tim Tamare Todevske za Evrosong

Predstavnica Severne Makedonije Tamara Todevska je objavila tim koji će biti zadužen za njen evrovizijski nastup u drugom polufinalu 16. maja. Nastup će osmisliti tim švedskih vizuelista, za njen stajling će se pobrinuti Aleksandar Nošpal, a društvo na sceni će joj praviti tri prateća vokala: Antonija Gigovska, Aleksandra Janeva i Vasil Gavranijev.

Prva sa liste pratećih vokala Antonija Gigovska ići će drugu godinu zaredom na Evrosong u svojstvu pratećeg vokala; prethodne godine je tu uslugu činila grupi „Eye Cue“. Širu afirmaciju je stekla učešćem u „Pinkovim zvezdicama“ u sezoni 2015/2016. gde je stigla do velikog finala.

🇭🇷 Leo Mujić radi za Roka Blaževića

Žak Houdek vrlo dobro zna kako treba da izgleda dobar evrovizijski nastup, te je ozbiljno prionuo na osmišljavanje za svog štićenika Roka Blaževića. Naime, on je odlučio da nastup mlađanog Splićanina osmisli baletan Leo Mujić, sa kojim je Žak sarađivao na hrvatskoj adaptaciji poznatog mjuzikla Endrjua Lojda Vebera „Jesus Christ Superstar“, u kojoj Houdek igra jednu od glavnih uloga.

Mujić je tim povodom izjavio da Evroviziju nije pratio dugih niz godina, ali da ju je obavezno pratio u detinjstvu, kada je to bio jedini prozor u svet; kao sećanje na ovo takmičenje je izdvojio pesme Rock me baby grupe Riva iz 1989. i Mariju Magdalenu Doris Dragović iz 1999. godine. Dodao je i da će sa Rokom raditi na poboljšanju pokreta, stepenu navike, držanju leđa i reakciji na pojedini deo otpevanog teksta, te da će biti i nekih iznenađenja u nastupu o kojima za sada neće govoriti.

🇦🇩 Andora razmišlja o povratku

Andora je na Pesmi Evrovizije prvi put učestvovala 2004. godine i bila je redovan učesnik sve do 2009, kada se povukla sa takmičenja zbog slabog interesa medija, loših rezultata, i, pre svega, finansijskih problema u javnom servisu RTVA. Međutim, situacija bi po tom pitanju uskoro mogla da se promeni zato što je generalni direktor andoranskog javnog servisa Havijer Muhal izjavio za lokalne medije da će se naredne 2020. možda vratiti na takmičenje, te da bi u tom slučaju bili ponovo otvoreni za saradnju sa katalonskom televizijom TV3.

Podsetimo, katalonski i andoranski javni servis su već jednom sarađivali na evrovizijskom projektu, i to 2004. godine, kada je Andora organizovala prvu televizijsku selekciju. Ali, preveliki troškovi su ih zaustavili u daljoj saradnji.

S druge strane, očekuje se da spomenuti katalonska TV3 punopravan član EBU postane u decembru tekuće godine, te se može očekivati da se naredne godine vrati Andora i debituje Katalonija(?).

🇷🇴 Rumunska predstavnica osma po glasovima publike na nacionalnom izboru

Svega mesec dana nakon održavanja tradicionalne izborne selekcije, rumunski javni servis TVR je objavio rezultate glasanja publike na finalnoj večeri ovog festivala. Ester Peoni je pobedu odnela najviše zahvaljujući žiriju, a po glasovima publike je bila osma sa 356 glasova. Da su se samo gledaoci kraj malih ekrana pitali, pobedu bi odnela Laura Bretan s numerom Dear father.

Kompletni rezultati glasanja publike izgledaju ovako:

 1. Laura Bretan – 4.685 glasova – 12 poena
 2. grupa „Trooper“ – 1.425 glasova – 10 poena
 3. Bela Santjago – 1.161 glas – 8 poena
 4. Vajda – 988 glasova – 7 poena
 5. Linda Teodosiju – 771 glas – 6 poena
 6. Leticija Mojsesku i grupa „Sensibil Balkan“ – 572 glasa – 5 poena
 7. Aldo Blaga – 455 glasova – 4 poena
 8. Ester Peoni – 356 glasova – 3 poena
 9. Dija i Lučijan Kolareza – 332 glasa – 2 poena
 10. Olivije Kaje – 151 glas – 1 poen
 11. Teodora Dinu – 139 glasova – 0 poena
 12. Klaudiju Mirea – 134 glasova – 0 poena

🇳🇱 Holandski plan za organizaciju Evrosonga leži zaključan godinama

Holandija je poslednji put Pesmu Evrovizije organizovala davne 1980. godine, a ove godine im je pobeda, prema kladionicama, bliža nego ikad jer favorit Dankan Lorens od objavljivanja numere Arcade ne silazi sa vrha. Predstavnici agencije javnih servisa NPO, u čijem sastavu posluje i podsistemski AVROTROS, izjavili su da već godinama čuvaju u svojoj ladlici plan za organizaciju Evrosonga, ali da će o tome, kao i o finansijama za organizaciju takmičenja, diskutovati sa EBU tek posle takmičenja – ako budu pobedili.

S druge strane, organizatori promotivnog koncerta Eurovision in Concert, koji će biti održan 6. aprila u dvorani AFAS Live, polako privode kraju sastavljanje spiska učesnika ovogodišnjeg konceta. Voditelji će biti tamošnji evrovizijski komentator Kornald Mas i predstavnica „lala“ iz 1999. godine Marlejn Sahupala, a učešće je za sada potvrdilo 23 izvođača, od čega 20 ovogodišnjih.

Među 20 ranije potvrđenih ovogodišnjih učesnika se nalaze i naša Nevena Božović i, naravno, njihov Dankan Lorens, a tu su i: Jonida Malići (Albanija), Paenda (Austrija), Elio (Belgija), grupa „Lake Malawi“ (Češka Republika), Leonora (Danska), Derud i Sebastijan Rejman (Finska), Bilal Hasani (Francuska), duo „S!sters“ (Nemačka), Katerina Duska (Grčka), Papai Joci (Mađarska), Kobi Marimi (Izrael), Jurij Veklenko (Litvanija), grupa „D mol“ (Crna Gora), grupa KEiiNO (Norveška), Ester Peoni (Rumunija), Serhat (San Marino), Miki (Španija), Majkl Rajs (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Luka Heni (Švajcarska).

Specijalna gošća će biti evrovizijska pobednica iz 1982. godine, Nemica Nikol, a na „after-partiju“ će nastupiti i holandske predstavnice iz 1989. i 2010. Justine Pelmelaj i Sijeneke.