Iz mog ugla 2019

Serhat | San Marino 2019

Novi stari predstavnik San Marina na Evroviziji je turski multimedijalni umetnik Serhat. Njega je interno izabrala televizija San Marina, a u 1. polufinalu 14. maja pevaće disko pesmu Say na na na.

Ovaj pedesetčetvorogodišnjak peva, piše i producira pesme, vodi kvizove, a uz sve to na velikoj evrovizijskoj sceni u Stokholmu 2016. godine publici je pevao „kako ništa ne zna“. Iako se Serhatova evrovizijska pesma I didn’t know nije našla među finalistima, našla se na Bilbordovoj listi dens hitova na 25. mestu. Naime, ta numera je skrenula pažnju američkoj disko i soul pevačici Marti Voš, nekada članici popularnog sastava „The Weather Girls“ s kojom je snimio duetsku obradu.

Definitivno su američki slušaoci imali više sluha za Serhatovu evrovizijsku pesmu, nego evrovizijska publika. Pretpostavljamo da bi Serhat ovog puta više želeo da se dogodi obrnuta situacija.

Elem, Serhatova televizijska karijera počinje 90-tih kada je bio voditelj kviza Riziko turske verzije svetski poznatog kviza Jeopardy. Krajem 90-tih, tačnije 1997. godine, otvara srednju muzičku školu u kojoj se obrazuju mladi muzički talenti. Videvši koliko je zabavno biti muzičar, Serhat je ubrzo započeo i samostalnu muzičku karijeru. Svoj prvi hit Total disguise je otpevao sa francuskom pevačicom Viktor Laslo, a nedavno je ovu pesmu snimio ponovo, ali sa bivšom evrovizijskom pobednicom Elenom Paparizu (očito je da lepe dame vole Serhata).

Takođe, i numera I didn’t know je nedavno dobila svoju novu verziju (stotu po redu).

Najviše dueta u svojoj karijeri je snimio sa rusko-gruzijskom pevačicom Tamarom Gvertsiteli, što mu je omogućilo da obiđe zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Od 2013. se seli u Nemačku, gde je snimio do sada svoj najveći hit J m’adore.

Osim što ćemo ga gledati i slušati u Tel Avivu ovog maja, Serhat je odlučio da tada objavi i svoj novi album (nema šta, zaista vredan čovek). Ali to nije sve, Serhat je i tekstopisac i kompozitor svoje ovogodišnje evrovizijske numere Say na na na uz Meri Suzan Eplgejt.

Oznake