Iz mog ugla 2019

Jonida Malići | Albanija 2019

Predrasude o tome da Evrovizija postaje stacionar za pevače iz muzičkih rijalitija ove godine će razbiti jedna od onih koja već godinama uživa u statusu jedne od najvećih muzičkih zvezda u svojoj domovini. U pitanju je 16. albanska predstavnica Jonida Malići, koja će ove godine s numerom Ktheju tokës pokušati da svojoj zemlji donese deveto finale u šesnaestogodišnjoj istoriji albanskih učešća, a usput i prvu evrovizijsku pobedu.

Jonida je rođena 26. marta 1983. godine u Tirani. Njen talenat je prva primetila pijanistkinja Nora Kašku koja ju je čula kako u peva u autobusu, te se na njen predlog Jonida prijavila za takmičenje u jednoj osnovnoj muzičkoj školi, na kojoj je četiri godine studirala violinu. Pod uticajem operske pevačice Suzane Turku je sa devet godina postala član Dečjeg kulturnog centra, u kom je započela svoju muzičku karijeru. Iako je period osnovnog obrazovanja provela u učenju violine, nije želela da se zaustavi na tom instrumentu, već je upisala i časove gitare u srednjoj muzičkoj školi „Jordan Misja“ koje je pohađala tri godine. Nakon završene srednje škole je nastavila studije na Akademiji umetnosti u klasi Nine Mulje. Diplomirala je 2006. godine i ubrzo je dobila uloge u mjuziklima „10 Komandamentet“ i „Romeo i Julija“.

Zanimljivo je da je tokom svojih tinejdžerskih dana imala i već neke snimljene profesionalne kompozicije na festivalima za odrasle, a posebno se istakla činjenicom da se na popularnom „Festivalu pesama“ u periodu 1996–2018 takmičila čak 10 puta! I to i pre nakon što je ovaj festival počeo da služi za odabir aduta „crnih orlova“ na Evrosongu. Prva dva pojavljivanja na ovom famoznom „albanskom Sanremu“ je imala 1996. i 1997. godine, pevajući u duetima sa Aleksanderom Rapijem i Kastriotom Tušom.

Gledajući eru kada je ovaj festival počeo da služi kao metod odabira albanskog evrovizijskog aduta, ona je pre nego što je prošle godine odnela pobedu na „Festivalu pesama“ pokušala tri puta da se domogne evrovizijske scene. Najbliža tome je bila u sezonama 2004/2005. i 2007/2008, kada je učešće završavala kao treća, odnosno četvrta, s numerama Frikem se më pëlqen i S’ka fajtor në dashuri. Najlošiji plasman na prethodnim albanskim nacionalnim izborima ostvarila je u sezoni 2006/2007, kada je s numerom Pa identitet bila osma. Da joj je pauza od 11 godina od učešća dobro došla, govori i činjenica da je posle 10 učešća konačno uspela da izbori pobedu s numerom Ktheju tokës i izbori mesto na evrovizijskoj sceni, što će biti veliko priznanje za njenu dosadašnju karijeru. Njenu evrovizijsku numeru autorski potpisuje Eriona Rušiti i govori o borbama za emigraciju i napuštanje svoje domovine, što je veliki problem izuzetno dobro poznat albanskoj dijaspori.

Zanimljivo je da Jonida i Eriona, bez obzira na dugogodišnje privatno prijateljstvo koje datira još od kada je Jonida bila Erionina učenica na Univerzitetu umetnosti, prvi put sarađuju u poslovnom smislu, te da je Eriona izjavila da je Jonidi bila izuzetna čast da sarađuje sa njom zato što do tada nije uspela da nađe numeru sa jakim emotivnim nabojem kao što je Ktheju tokës. Poruka numere ovogodišnje albanske predstavnice je da se svako mora vratiti svom identitetu, zemlji, svojoj originalnosti, tražiti duboko u korenima ono najbolje i vratiti se ljudskim osećajima, gde život dobija smisao.

Prvi album je snimila 2005. godine pod nazivom „Nuk të pressure“, a u njene najveće hitove se mogu svrstati i sledeće numere: Një orë më shumë i Fantastik iz 2011. godine, Sonte iz 2013. godine, Jam bërë si ti iz 2015. godine i N’errësirë iz 2018. godine. Ono čime još može da se pohvali je i činjenica da je 2014. godine vodila albansku verziju popularnog šoua „Ples sa zvezdama“, kao i da je 2016. godine bila jedan od članova žirija u takmičenju „Glas Albanije“.

Ono što još treba napomenuti jeste činjenica da će je za njen evrovizijski nastup stilizovati Ardi Asljani, sa kojim je sarađivala i na ranijim javnim pojavljivanjima, da je u njegovoj kreaciji bila odevena i za snimanje spota za novu verziju evrovizijske numere, koji je režirala producentska kuća „Triangle Media Group“, kao i da je novu verziju pesme uradila u Švedskoj pod producentskom palicom Enisa Muljaja i Sokola Marsija.

Takođe, finansijsku podršku za njen evrovizijski nastup su pružili i visoki državni zvaničnici poput ministra turizma i životne sredine Blendija Kljosija i gradonačelnika Tirane Eriona Veljaja. Koliko je gradonačelniku Tirane stalo do njenog boljeg plasmana na Evroviziji, govori i činjenica da će tokom održavanja Evrosonga u Tel Avivu 14–18. maja na Trgu Skenderbeg biti održani promotivni koncerti na kojima će poznati albanski pevači pružiti podršku Jonidi. Takođe, na Trgu Skenderbeg će biti organizovano i javno praćenje Evrosonga u Tel Avivu.

Sve ove navedene aktivnosti su najbolji dokaz kako se promoviše učešće jedne države na Evroviziji.

Bravo!

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Andrej,
    Zaista nema na čemu. Mi smo već odavno naziv pesme preveli kako treba, još u izveštaju s finalne večeri, kada je numera i pobedila. Onaj ko je čitao, video je to.
    Je l’ komentar trebalo da bude neka fora?

  • da znate za večeras: Pesma joj nosi naziv “Ktheju Tokes” ne zove se “okreni – obrni zemlju” ili šta već 😀 Nema na čemu 😀