Iz mog ugla 2019

Roko Blažević | Hrvatska 2019

Osamnaestogodišnji Roko Blažević će predstavljati komšijsku Hrvatsku na 64. Pesmi Evrovizije u Izraelu. Mlada nada hrvatske pop scene izvešće grandioznu baladu The dream (San), koju potpisuje Žak Houdek, hrvatski predstavnik iz 2017. godine. Roko je pravo učešća na Evroviziji osvojio pobedom na najnovijoj Dori, tradicionalnom nacionalnom izboru u Hrvatskoj.

Mladi gimnazijalac iz Splita. Reč je o već veoma iskusnom muzičaru koji potiče upravo iz porodice nadarenom za muziku. Rokova majka je pevačica narodne muzike, otac je deo klape, a brat je stručnjak za gitaru i bas. Sam Roko ume da svira klavir i orgulje, a ranije se vrlo aktivno bavio i hip-hop plesom.

Blažević je za svojih 18 godina učestvovao na brojnim televizijskim muzičkim takmičenjima. Počeo je sa „Hrvatskim super talentom“ sa deset godina, potom „RTL zvijezdice“, da bi na kraju odneo pobedu na srpskom takmičenju „Pinkove zvezdice“. Od tada je veoma prepoznatljiv, pogotovo mlađoj publici. Nakon pobede, usledio je i njegov prvi singl Podsjećaš na ljubav. Ali, Roku pobeda u Srbiji izgleda nije bila dovoljna, pa se tako prijavio i na hrvatsku verziju „Pinkovih zvezdica“, gde je osvojio visoko 2. mesto. Pravi takmičarski tip, reklo bi se.

Žak Houdek je kompoziciju The dream (naziv verzije na hrvatskom je Heroj) napisao specijalno i isključivo za Roka. Entuzijastični Roko nikako nije mogao da odbije takvu ponudu, te se sa ovom baladom prijavio na novooformljenu Doru. Tu je, naravno, osvojio 1. mesto i pravo da predstavlja domovinu na najprestižnijem evropskom takmičenju. Blažević je osvojio maksimalnih 12 poena i od publike, i od žirija, a među najvećim konkurentima bili su mu popularni Luka Nižetić i još jedna „mlada nada“ Lorena Bućan.

Nimalo iznenađujuće, Rokova evrovizijska numera govori o ljubavi. Polupatetična lirika utkana je u grandioznu, ali klasičnu evrovizijsku baladu. Kao glavni simbol numere poslužila su anđeoska krila na Rokovim leđima, jer su upravo anđeli najiskreniji simboli ljubavi. Sudeći po svemu, ova pesma po svim kriterijumima pripada Houdekovoj školi. Pored njega, pesmu potpisuju i Andrea Ćurić, Filip Gjud, Ivan Škunca i Čarli Mejson. Zanimljivo je da je popularni evrovizijski tekstopisac Čarli Mejson napisao tekst za srpsku numeru iz 2015. godine Beauty never lies Bojane Stamenov.

Oznake