Iz mog ugla 2019

Jurijus Veklenko | Litvanija 2019

Dvadesetosmogodišnji Jurijus Veklenko je renomirani litvanski pop muzičar koji osim muzičke karijere gradi i IT karijeru, što prema njegovim rečima čini savršenu kombinaciju. S obzirom na svoje mlade godine, on i nije suviše dugo prisutan na muzičkoj sceni kao samostalan vodeći vokal – svoju samostalnu karijeru je otpočeo 2017. godine. Ali, kako pravila nalažu treba krenuti od početka.

Kako počinje svaka muzička bajka, tako počinje i Jurijusova biografija. Rođen je u lučkom gradu Klajpeda. Još od malena je ispoljavao talenat za muziku, a možete već pretpostaviti da potiče iz muzičke porodice. Kao učenik osnovne i srednje škole bio je član crkvenog hora. Kasnije se odselio za Vilnjus gde je neko vreme bio i član benda „Rollics“.

Pre svoje vrlo kratke samostalne karijere afirmisao se kao učesnik takmičenja „Ja imam talenat“, „Glas“, a pobednik je TV šoua „Mi smo ista krv“, onako kako ovih dana počinje karijera svakog renomiranog umetnika.

Već je imao prilike da se pojavi na evrovizijskoj sceni, kao prateći vokal 2013. u Malmeu i 2015. u Beču, sa tadašnjim izvođačima Andrijusom Pojavisom, odnosno Monikom Linkite i Vaidasom Baumilom. Naravno, pogađate, i sam je višestruki učesnik nacionalnog litvanskog finala.

U Tel Avivu će sam „trčati sa lavovima“, ovog puta. Autori Jurijusove evrovizijske numere su Erik Lumijer, Eš Hiklin i Pele Lorijano.

Oznake