Iz mog ugla 2019

„Like it“ iz mog ugla (Belorusija)

Belorusiju će na 64. Evrosongu u Tel Avivu predstavljati mlada Zinaida Kuprijanovič Zena s pesmom Like it. Ona je 16. predstavnik Belorusije, i nastupiće u 1. polufinalu 14. maja.

Zena Like it

Like it

I guess I forgotten to turn my phone
Off I’m outside my comfort zone
I’m tired of being lonely
Tam-tara-ram
Nobody gonna like this, no
Ok, I don’t like these empty words
I’ll go even if it really hurts
It’s making me stronger
Tam-tara-ram
I know it’s gonna be…
Uuuuuh what should I do
It’s up to you, karma
Uuuuuh I wish I knew
Give me a sign, karma
Just to remind you
I don’t give up
I won’t give up no
I’ll always try!

Pesmu su uradili Viktor Drobiš (muzika) i Julija Kirejeva (muzika i tekst), a današnji dan na kladionicama zauzima 34. mesto.

Černobiljska molitva (Svetlana Aleksijevič)

Najpoznatije belorusko književno delo je knjiga „Černobiljska molitva“ hvaljene Ukrajinke Svetlane Aleksijevič, inače dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2015. godine. Za temu je uzela čuvenu černobiljsku nuklearnu katastrofu koja se dogodila 26. aprila 1986. godine, kada je serija eksplozija razorila reaktor i postrojenje četvrtog energetskog bloka černobiljske nuklearne elektrane, smeštene u blizini beloruske granice.

Za Belorusiju se taj datum smatra nacionalnom nesrećom jer je u Belorusiji, kao pretežno agrarnoj zemlji, uništeno 485 sela. U ratu je poginuo svaki peti Belorus koji danas živi na kontaminiranoj zoni. U Gomelju i Mogiljevu broj umrlih premašuje broj novorođenih za 20 odsto, a iz godine u godinu raste broj obolelih od karcinoma, umno zaostale dece, dece sa neuropsihijatrijskim poremećajima i genetskim mutacijama.

Delo je bilo obrađeno u dokumentarnoj formi, gde je Svetlana sabrala utiske ljudi koji su direktno bili pogođeni černobiljskom tragedijom. Razgovarala je sa izvršiocima, suprugama vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju, ljudima raseljenih sa tog područja, decom iz tog područja itd. I tu se negde nalazi oko stotinu njih sa svojim ličnim, bolnim i strašnim pričama.

Čitaoci dok ovo čitaju imaju utisak da im hiljadu stvari prolazi kroz glavu, a i da ih neko šutira u mozak.

Iz našeg ugla

#guiltypleasure
Ovo će tako slatko da ispadne u polufinalu. Ali, ovaj ritam se teško zaboravlja i, pored banalnog teksta i predvidljivosti, lagano mi postaje blagi favorit. Zena se očigledno razume u pevanje i verujem da će Belorusi čitav vokalni, ali i scenski nastup pojačati do maja.
Ocena: 4-

#teenyenergeticbomb
Zena je jedna od onih koja opravdava titulu žestokog prvog polufinala, gde će bitka za deseto mesto biti opaka. I ona i „D mol“ iz Crne Gore imaju pesme namenjene tinejdž-publici, ali u prednosti se nalazi Zena zbog toga što se njena numera odlikuje modernijom i skupom produkcijom.
Ocena: 5

#donotlikeit
Opet ništa od finala. Još jedna loša ovogodišnja pesma u nizu, da čovek ne zna ni šta više da komentariše. Naslušah se ovakvih pesmica prethodnih godina i ne dirnuše me nešto preterano. Što se mene tiče, trebalo je da pošalju prošlogodišnju pesmu Forever u dvadeset petoj verziji.
Ocena: 2

#IsEuropeGonnaLikeIt?
Dopadljiva pop pesma! Dopada mi se što je poruka u kontrastu sa Toy. Zvuk jeste komercijalan u neku ruku, ali vrlo evropski pripitomljen, pa se baš u toj blagosti krije simpatičnost kojom odiše Like it.
Ocena: 4

banalno
Zena je trebalo da malo pažljivije sluša pesme s dečjeg Evrosonga, jer bi tako shvatila da joj je ova ispod svakog nivoa. Obilje banalnosti, bez trunke umetničke vrednosti. Verujem da je porodica ponosna na svoju isforsirano-talentovanu mezimicu, ali joj treba prizemljenje.
Ocena: 2-

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,40

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 27. marta do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,92

Zena | Belorusija 2019

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Mislim da je pored Srbije ove godine Belorusija najpotcenjenija numera. Pesma je krajnje vesela, idealna za pokretanje i uveseljavanje širokih narodnih masa nešto slično kao kiparski Fuego samo ne baš na toliko visokom nivou ali opet tu je negde približno. Jeste pesma jednostavna, što neko reče pesmuljak ali sa vrlo prostim i konkretnim refrenom ‘is it gonna like it’… e ustvari to je ono što kaže da ne možeš da mrziš pesmu. Iako je niska po kladionicama kao i mi, ja joj prognoziram prolazak u finale i tu negde oko 15.og mesta recimo plasman.
  Ocena: 4

 • Drago mi je da nisam jedini kome se ovo svidja, generično je, izlizano, vec vidjeno, sa glupim tekstom i bez neke posebne price i poente, ali daleko je od najgorih sta vise meni je plasirana negde na 16om/17om mestu, brzo i zanimljivo, pravi izraz je “catchy”, i volim da ne poslusam ponekad…ne sumnjam da ce Belorusija spremiti dobar nastup, cak je ne bih ni 100% otpisao, cuda se desavaju pa mozda i Zena odvede Belorusiju u finale nekako

 • Meni se ovo dopada. Zanimljiva, pamtljiva pesma, sasvim korektno. Primerena je pevacici. Jedino mi pred kraj fali nesto jace. Ocena: 4

 • Meni ovo ‘niti smrdi niti miriše’ … Uglavnom ostavlja utisak, fino… Ocena: 3+

 • Belorusija – 1
  Neuspeo pokusaj da se uradi nazovi moderna pesma. Amaterski i ispod prihvatljivog nivoa. Kad se doda neharizmaticna pevacica i los nastup dobije se jedinica.

 • Ono što me je impresioniralo kod ove mlade pevačice jeste njena impozantna biografija. Tako mlada, a već ima poprilično iskustvo iza sebe. Stvarno svaka čast! 😀
  Kao i za Moldaviju, i za Belorusiju mislim da su poslali najbolje što su imali u datom trenutku. Zena za svojih 16,5 godina ima sjajne vokalne sposobnosti. Ali, nažalost, to nije pokazala u ovoj pesmi.
  Pesma je, kao i moldavska, ocenjena opisnom ocenom ,,zlatna sredina”. Niti dobro, niti loše. Na prvo slušanje sam početak pesme mi je bio dosta iritirajući, pa sam momentalno morao da prekinem sa slušanjem pesme. Ali, kada sam pročitao biografiju, prešao sam preko toga, i rešio da odslušam celu pesmu. Ipak treba uzeti u obzir i činjenicu da je ona veoma mlada, i tek treba da razvija svoj ne baš mali talenat.
  Ono što ova pesma ima jeste taj zarazni ritam, koji te natera da se digneš i zaigraš. Ali, s druge strane, tekst pesme je isuviše banalan za ovu vrstu takmičenja. A i ima nešto komercijale u sebi.
  A ako ova pesma hoće u finale, onda mora još više da se potrudi oko scenskog nastupa, jer to ova pesma zahteva. Na taj način i osrednja pesma poput ove može lagano u finale (kao DoReDos prošle godine – pesma osrednja, ali nastup za 5+).
  Kad se sve sabere i oduzme, pomnoži i podeli, na kraju sam ovu pesmu ocenio kao i moldavsku – trojka, i to slabašna trojka. To je moja mala nagrada za Zenu i za njenu ambiciju da postane još poznatiji izvođač nego što je to sada. 🙂

  Ocena: 3-
  Plasman: 22. mesto od 41 kompozicije

 • Ovo je toliko trulo i plitko, da će na kraju početi da mi se sviđa! Kao da ti oduzme svu pamet, skuva čorbu od iste, i onda ko zombi nastaviš da troluješ: like it,like it, like it… Čak sam i ja pre neke večeri počeo da pevam taj refren za sebe, kad mu ni vreme ni mesto nije bilo! Da, slažem se, pesma je uvredljivo banalna, ali ja niže od srednje ocene ne mogu dati za nešto što očigledno ima tako snažnu mobilišuću moć!
  Ocena za Belorusiju – #hipnotišuća trojka (3).

 • Nije loše zamišljeno, ali je mnogo loše realizovano. Da se dopunim da ne bude zabune.

 • Nije loše. Zamislili su oni to ok, targetuju mlađu publiku, idu na moderniji fazon, brža pesmica itd. ali u stvarnosti ovo je kao Britni Spirs nekada, ništa novo nisu ponudili, a pevačica je sve dodatno upropastila svojim lošim izgovorom engleskih reči. Pola reči ne razumem iako dobro baratam engleskim. Ocena 2

 • Iako su okolnosti pod kojima je žiri glasao u njihovoj nacionalnoj selekciji bile veoma sumljive(sve 10ke i jedna 9ka je previše) moram da se složim da je ovo jedna od boljih pesama…
  Nažalost to nije dovoljno da je progura u finale(po mom mišljenju)…iako pristojna,pesma je jako repetativna i predvidiva,a Zena ne pokazuje dovoljno svoj potencijal i vokal…
  Mozda je trebalo da otpeva nesto u stilu Anyone i want to be,ako je već imala iskustva u jesc…
  Od mene ocena 3 jer mislim da će uživo ovo ostaviti bolji utisak

 • Isti slucaj kao sa Moldavijom, jos jedna indiferentna pesma bez ikakve poente, emocije, price…Ova pesma i Evrovizija su kao nebo i zemlja, bez ikakvih mogucih dodirnih tacaka.Cak ne mozes ni da konstatujes da su promasili godinu i da su bar pogodili ako nista drugo takmicenje na kome ce se predstavljati.Nista.Tipicna komercijalana pesma u moru istih pesama koju niko ne primeti.Promasena tema, ocena 1, finala nema i nadam se da ce se Belorusija u buducnosti trgnuti mada cisto sumnjam!!! #next

 • Sviđa mi se kompozicija, ali mislim da je Napoli bi bio bolji izbor.
  Ocena: 3

 • Meni ovo zvuci kao B-Side pesma Britni Spirs. Glatko ispada u polufinalu.

  Ocena: 2

 • Meni je ovo nije uopšte loše. Zena poseduje vrlo moćan vokal za svojih 16 godina.
  Tekst je vrlo banalan i repetitivan. Dopada mi se što pesma poseduje gradaciju, što je još jedan plus. Takodje, pamtljiva je i cathy je. Ocekujem je u finalu, a u finalu negde na sredini lestvice.
  #ilikeit
  Ocena: 4

 • Zena je,nakon dva neuspešna pokušaja za JESC 2015 i 2016,te vođenja prošlogodišnjeg istog u Minsku,konačno se uspela pobiti do evrovizijske scene kao izvođač!Pesma je pamtljiva,ona je dobar vokal,puno iskustva ima,zarazna i pamtljiva pesma,tako da će se provući u finale sa nekog 9 ili 10.mesta u polufinalu.U samom finalu će verovatno biti u TOP 10 televotinga,tj.publike,ali će je žiri srozati,te će u konačnici biti na sredini tabele,negde pri vrhu desne strane.Ocena:4(moja najviša do sada).

 • Pjesma počinje donekle obećavajuće, a onda se s početkom refrena pretvara u jeftini, repetitivni pjesmuljak koji nikako ne vidim u finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Ocjena: 2.

 • Prvo moram da se osvrnem na obzirom na godine impresivnu biografiju ovogodišnje predstavnice Belorusije. Dok sam čitao vaš tekst o Zeni koji je prethodio komentarisanju pesme, samo sam se pitao još koliko ima do kraja teksta. Ne sećam se da je neko od 18. marta kada je rubrika za ovu godinu krenula imao duži tekst. No, da se osvrnem na pesmu. Pesma mi gaji taj istočnoevropski duh i fazon kada su u pitanju numere koje sa tog podneblja idu na ESC a pritom su vesele, lepršave, tinejdž i namenjene za igru na žurci. To je ono što nikako ne mogu da ne osetim. Drugo, dobar vokal nema šta, treba reći. Treće, prilično zarazna pesma , imam utisak da tera na slušanjem, e sad kako će se kome dopasti to je pitanje. Pamtiljiva je dakle i drži pažnju što je bitno, a na ESC možda i od suštinske važnosti. Ipak ne odaje utisak da će ljudi pohitati da glasaju za nju, jer joj nedostaje taj X faktor. Bez obzira na sve pesma nema ono nešto što će je izdvojiti iz proseka, pa će najverovatnije moja je procena ostati bez finala, iako je u uslovno rečeno lakšem polufinalu. Od mene dobar – 3

 • Još jedna pesma koju sam priželjkivao da pobedi u NF i ode na ESC, što je kao što rekoh jako retko da se desi 😀 Ali iz mora prosečnih pesama u Beloruskom NF ova se nekako jedina i izdvajala i jedina iole liči na nešto…Svakako nešto što smo već videli, čuli more puta a i nekako mi pesma više priliči Dečijoj Evroviziji nego Evrovizji..malo zvuči neozbiljno i neubedljivo al opet ima taj neki fini ritmić…sve u svemu neka sredina…ocena 3