Iz mog ugla 2019

Zena | Belorusija 2019

Belorusi se ove godine na seniorskoj Evroviziji takmiče po 16. put, a novi barjaktar ove baltičke države za Tel Aviv će biti isto toliko stara Zinaida Kuprijanovič, koja će se publici predstaviti pod scenskim imenom Zena. Ona će pevati numeru Like it i pokušaće da svojoj državi donese šesto finale u istoriji beloruskih evrovizijskih učešća, a usput i prvu pobedu za svoju naciju.

Zena nosi titulu najmlađe učesnice ovogodišnjeg Evrosonga zato što je rođena 17. septembra 2002. godine u prestonici Minsku. Još kao dete je bila veoma aktivna, te su je roditelji usmeravali ka sportu i kreativnom stvaralaštvu. Iako su je nastavnici videli kao gimnastičarku, balerinu ili slikarku, ipak je rešila da se opredeli za pevanje zato što je njena nastavnica klavira Dijana Galucjan skrenula pažnju na muzičke sposobnosti i privlačan ton četvorogodišnje devojčice. Godine 2008. se izvan bilo kakve audicije upisala u ansambl „Zaranak“ Nacionalnog centra za muzičku umetnost, da bi 2010. godine upisala časove hora u dečjoj muzičkoj školi. Vežbajući sa vokalnim trenerom E. Popovim, učestvovala je na mnogim koncertima i takmičenjima u Češkoj, na Jalti i Lidi.

Od 2013. godine obavlja funkciju vodećeg izvođača u školi pevanja „Super Puper“ koju drži njen otac Aleksander. Iste godine je na takmičenju New Wave Kids stigla do finala u kom je učešće završila kao osma. Naredne, 2014. godine, takmičila se na dečjem izdanju poznatog međunarodnog muzičkog festivala Slavjanski bazar, gde je i pobedila pevajući numere Smile i Novi dan.

Svoj prvi spot za pesmu Prema vetru je snimila 2014. godine. Evrovizijske scene se ove godine kao pevačica uspela domoći iz trećeg pokušaja, jer je pre toga dva puta pokušala da se domogne dečjeg Evrosonga – prvi put 2015. godine, kada je s numerom Mir bila četvrta, a drugi put 2016. godine, kada je s kompozicijom Kosmos bila treća. Iako nije pobedila na ta dva nacionalna izbora za dečji Evrosong, ipak je dečju fazu svoje karijere zaokružila upravo 2018. godine, kada je bila jedan od troje voditelja Evrovizije za decu, održane u prestonici Minsku. To znači da za nju evrovizijska scena neće biti nepoznanica, ali će prvi put biti pod velikim opterećenjem zato što će je iskusiti kao pevačica.

Vredi istaći da je nastupala i sa nekadašnjim evrovizijskim učesnicima Ani Lorak (Ukrajina 2008), Aleksanderom Ribakom (Norveška 2009. i 2018) i Larom Fabijan (Luksemburg 1988). Pozajmila je i glas Moani u beloruskoj sinhronizaciji istoimenog Diznijevog animiranog filma iz 2016. godine, a decembra iste godine je osvojila gran-pri za najboljeg pop pevača na republičkom radijskom konkursu „Mladi beloruski talenti“. Januara 2017. godine je izdala svoj prvi album pod nazivom „Kosmos“, a septembra iste godine se takmičila u šou-programu New Star Factory, gde je prvi put publici počela da se predstavlja pod scenskim imenom Zena. Zanimljivo je da je ovakvo scensko ime sebi nadenula inspirisana popularnom serijom „Ksena: Princeza ratnica“. Nastupala je sa grupom „Sever.17“ i učešće je završila kao treća. Uspešnu 2017. godinu je u decembru završila osvajanjem svojih prvih velikih priznanja – na dodelama nagrada BelMuzTV i Komsomolska istina proglašena je za „Otkriće godine“.

Još jedno vredno priznanje koje je dobila u ovoj veoma dugoj karijeri je stipendija Specijalnog fonda predsednika Belorusije za podršku talentovanoj omladini. Zenin autorski repertoar obuhvata 20 kompozicija, od čega je za desetak njih uradila i spotove.

Njenu evrovizijsku numeru Like it su radili Viktor Drobiš i Julija Kirejeva.Viktor Drobiš iza sebe ima već evrovizijsko iskustvo budući da je komponovao ruske pesme Nobody hurt no one iz 2005. godine i Party for everybody iz 2012. godine, kao i belorusku numeru iz 2016. godine Help you fly. Zena je otkrila da je na ideju da se pojavi na Evroviziji došla Julija Kirejeva, koja ju je zapazila tokom njenih priprema za vođenje dečjeg Evrosonga 2018, rekavši joj da je za nju spremila pesmu specijalno namenjenu za Evroviziju. Prilikom stvaranja ove numere je u obzir uzimala koji joj se delovi sviđaju, a koji ne, i zajedno su uobličili jednu veoma divnu pesmu. Zenino poznanstvo sa Viktorom Drobišem traje još od njenog učešća u šouu New Star Factory, gde je Viktor bio muzički producent.

Tokom nastupa na nacionalnom izboru, gde je pobedila sa 69 od maksimalnih 70 poena stručnog žirija, na sceni ju je pratilo četvoro pratećih vokala/plesača: Anastasija Ševerenko, Ana Trubecka, Olga Dorožnej i Anastasija Bartševič. Ona je otkrila da je upravo njena želja za nastup na nacionalnom finalu bila da ima tim plesača i pratećih vokala iza sebe, jer je želela da se na Evroviziji predstavi u energičnom ritmu, što je i bilo u skladu sa njenom numerom. Može se očekivati da i za evrovizijsku scenu zadrži isti nastup.

Oznake