Iz mog ugla 2019

Papai Joci | Mađarska 2019

Jedan od petoro povratnika ovogodišnje Pesme Evrovizije je i Papai Joci. Ekscentrični i vrlo unikatan izvođač ciganske muzike biće 17. predstavnik Mađarske u Tel Avivu. To će biti njegovo drugo pojavljivanje na ovom takmičenju nakon Pesme Evrovizije 2017. godine u Kijevu, gde je osvojio zavidno 8. mesto. Pobedio je na već tradicionalnom mađarskom festivalu A Dal sa setnom baladom Az én apám (Moj otac).


Papai Jožef rođen je 22. septembra 1981. godine u mađarskom gradu Tati. Rođen je u muzički nadarenoj porodici, tako da ne čudi što je već sa četiri godine svirao gitaru i pisao pesme. Njegov otac je bio lider velikog ciganskog orkestra. Međutim, problem je nastao kada je trebalo da se odluči između muzike i košarke, koja je takođe bila njegova velika pasija. Dilema je rešena 2001. godine učešćem na muzičkom takmičenju Üstökös (srp. Kometa). Tada je Joci odlučio da svoj život podredi muzici i porodici. U to vreme, Joci je bio inspirisan muzikom 60-ih i 80-ih, kao što su pop, rok, soul i R&B.

Prvi album izdaje 2005. godine, nakon još jednog talent-programa. Godine 2007. pravi višegodišnju pauzu, da bi se 2011. godine vratio na mađarsku scenu hitom Rabolj el. U ovom periodu se vidi već uticaj ciganske muzike pomešanom sa danas vrlo popularnim R&B žanrom. Pre dve godine odnosi pobedu na A Dalu sa pesmom Origo, te odlazi na Pesmu Evrovizije kao predstavnik Mađarske. U Kijevu osvaja odlično 8. mesto i postaje jedan od najuspešnijih, ali i najprepoznatljivijih mađarskih predstavnika zbog svog jedinstvenog vokala. Njegova tadašnja evrovizijska numera osvojila je mnoštvo nagrada nakon samog takmičenja.

Ovogodišnja evrovizijska pesma nosi naziv Az én apám (Moj otac). Prilikom izvođenja, Joci nam pripoveda o njegovom ocu koji ga je naučio svemu što zna. U pesmi se takođe ističe važnost očuvanja međuljudskih i porodičnih odnosa, kao i briga o sebi. Ovu setnu etno-numeru potpisuju Molnar Ferenc aka „Caramel“ i sam Joci, a ista je već dobila nagradu za pesmu godine u Mađarskoj.

Oznake