Iz mog ugla 2019

Sastav „Tulia“ | Poljska 2019

Neobična grupa „Tulia“ iz Poljske svoju muzičku bajku je započela 2017, kada je legendarni britanski rok bend „Depeche Mode“ podelio njihovu neobičnu obradu pesme Enjoy the silence na svojoj zvaničnoj internet-stranici.


Ove zanimljive devojke iz Šćećina neguju svoj osobeni stil koji su prikazale u veoma zanimljivim obradama svetskih hitova. Muzika koju ova poljska grupa izvodi u sebi krije karakteristike klasike, folk muzike i moderne muzičke produkcije. Obrada pesme Davida Podsjadla Nieznajomy donela im je 10 miliona pregleda na Jutjubu, a ovakva vrsta muzike je zainteresovala ljude širom sveta za poljsku kulturu.

Prethodna 2018. godina je bila veoma značajna za ovaj sasatv. „Tulia“ je nastupala na najznačajnijoj dodeli muzičkih nagrada u Poljskoj Fryderiky 2018 zajedno sa Natalijom Nikjel i grupom „Pianohooligan“. Ali, to naravno nije sve. Iste godine grupa je izdala svoj debi-album, a zabeležili su i zapažene nastupe na Nacionalnom festivalu poljskih pesama u Opolu, kao i na Top of the Top festivalu u Sopotu i Lato z radiem u Gdinji.

Debi-album ima 20 numera, a gostovali su proslavljeni poljski pevači Kasja Kovalska i Marcin Virostek.

Kada je reč o evrovizijskoj pesmi Pali się (Fire of love) inspiraciju za nju su našli u jednom od najboljih poljskih filmova poslednjih godina „Hladni rat“ Pavela Pavlikovskog. Grupu čine Patricija Novicka, Dominika Sjepka, Joana Sinkjevič i Tulija Bičak, a one neguju poseban stil pevanja u Poljskoj tzv. śpiewokrzyk, odnosno grleno ili „belo“ pevanje.

Numeru Pali się (Fire of love) je komponovala Nadija Dalin, a tekst su napisali Alan Rič, Džud Fridmen i Sonja Krasnji. Zanimljivo, pesma je objavljena u novembru prošle godine, a nakon interne odluke čelnika nacionalne televizije TVP i producentke kuće da ova skupa ide na Evroviziju, rešeno je da upravo ovu kompoziciju pevaju u Tel Avivu, ali u bilingvalnoj verziji.

Oznake