Iz mog ugla 2019

Ester Peoni | Rumunija 2019

Trobojku Rumunije, kao i visoka očekivanja, ove godine ima čast da brani dvadesetpetogodišnja Ester Peoni s kompozicijom On a Sunday.


Pravo ime ove profesionalne muzičarke je zapravo Aleksandra Krecu, i jedna je od onih kojima je muzička kultura utkana u identitet od malih nogu, budući da je propevala u ranom detinjstvu. Mala Aleksandra učila je džez pevanje u Montrealu, gde je živela s porodicom ranije, a kada su se vratili u rodnu Rumuniju, klavir i klasična gitara ušli su u arsenal njenih muzičkih talenata.

Sredinom 2013. godine, kada je došlo vreme upisivanja fakulteta, Ester je postala student Fakulteta muzičke interpretacije u Bukureštu, sa usmerenjem na, pogađate, džez pevanje.

Od tada njeno ime počinje da se pominje i u lokalnoj muzičkoj industriji – počela je da piše pesme za izvođače kao što su DJ Rino, Silvija, Temi i Pepe, koji su u Rumuniji poznata imena popularne, ali i „andergraund“ scene. Zahvaljujući tome, njeno prvo pojavljvanje u mjuziklu bilo je u projektu „Cuminte de Craciun“ zajedno sa pet drugih izvođača.

Pažnju na sebe skrenula je svojim interpretacijama (iliti „kaverima“) tuđih pesama, od kojih bi terbalo izdvojiti Derniere dance od Indile i My heart is refusing me od Lorin.

Prvi autorski singl Ester Peoni Sub aripa ta broji čak 16 miliona pregleda na Jutubu, što se smatra velikim uspehim. Samo godinu dana kasnije išla je na turneju širom svih većih gradova u Rumuniji kao pratnja popularnijim izvođačima, a prošle godine objavila je prvi mini-album sa četiri numere, a kompozicija On a Sunday nastala je sega par meseci kasnije.

Bilo je, verovatno, samo pitanje vremena kada će ova mlada zvezda u usponu „overiti“ i Evroviziju.

Oznake