Iz mog ugla 2019

„Limits“ iz mog ugla (Austrija)

Nova izaslanica Austrije je 31-godišnja talentovana pevačica Paenda, koja će evrovizijsku pesmu Limits izvesti u 2. polufinalu, 16. maja, u Tel Avivu.

Paenda Limits

Limits

Minds got to move but I’m so trapped within me
Expanded all my limits too carelessly
And I’m counting on the time to get me back in line
Cause nothing really makes sense no more
I’m set on hold so I needn’t be bold anymore
Cause the face in the mirror
Just couldn’t look clearer right back through me
And how I’d like to say
It will get better tomorrow or any day

Kompletan autor ove atmosferične elektro-pop balade je sama Paenda, a na današnji dan na kladionicama zauzima 32. mesto.

Zamrznuto vreme (Ana Kim)

Jedno od hvaljenih dela austrijske književnosti novijeg doba je knjiga Ane Kim iz 2008. godine „Zamrznuto vreme“. U ovom delu se kao pripovedačica romana javlja neiskusna istražiteljka koja radi za agenciju Crvenog krsta, koja pomaže ljudima iz bivše Jugoslavije u potrazi za izgubljenim srodnicima. Godinu dana je radila u kancelariji u Prištini, gde je koordinirala identifikaciju posmrtnih ostataka, od kojih su mnogi pronađeni u masovnim grobnicama, suočavajući se sa zastrašujućim rezultatima rada forenzičara–arheologa, lekara i antropologa. Po povratku u Beč je radila na sakupljanju podataka o nestalim osobama u cilju podrške procesu identifikacije na Kosovu. Pomažući imigrantu sa Kosova, nastanjenom u Beču, čija je žena nestala za vreme rata, ona postepeno biva uvučena u udes svog klijenta i na ličnom planu, i pridružuje mu se na putu za Kosovo.

Ovaj dokumentarni aspekt predstavlja samo površinski sloj romana. Kroz priču svoje pripovedačice, Ana Kim istražuje razorno dejstvo gubitaka bliskih osoba na preživele, koji ostaju bespomoćni dok njihov život nastavlja da teče u vremenu gubitaka bliskih osoba. Oni ostaju bespomoćni dok njihov život nastavlja da teče u vremenu koje neizvesnost čini „zamrznutim“.

Jezik romana varira od precizne, rezervisane objektivnosti „ante-mortem upitnika“ („izbegavati osećanja, tragati za činjenicama“) do snažnog i često poetskog jezika koji odražava borbu pripovedačice da pomiri profesionalno i lično učešće, i prihvati iskustvo koje zalazi daleko iza njenog svakodnevnog života.

Kroz roman se zapravo često provlači pitanje „kako je ovo moguće izraziti rečima“. Ova mešavina činjenica i intenzivnih osećanja čini roman „Zamrznuto vreme“ dirljivim istraživanjem o ličnom gubitku i potrazi za razrešenjem.

Ana Kim je za ovaj roman dobila Nagradu Evropske unije za književnost 2012. godine.

Iz našeg ugla

#emotionless
Previše veštački i alternativno za moj ukus. Prosto, ovako se ne prenose tekst i emocija. Previše kompjuterski, previše jednolično, monotono, vrti se u krug, nema poente. Nije da mi smeta, ali baš me i ne dotiče.
Ocena: 1+

#OzbiljanIgračKojiIOvajPutPostižeGol
Austrijanci su još od vremena Končite postali ozbiljni evrovizijski igrači, te su i ove godine tu titulu opravdali. Za njih je od tada svejedno u kom će polufinalu da se nađu, bitno im je da pošalju neku dobru numeru dostojnu finala. Naravno, ni ove godine nisu omanuli, naprotiv.
Ocena: 5

#limits
Kao što i samo ime numere kaže, nekako je pomalo ograničena, odnosno nedovršena. Sam instrumental mi se dopada, ali mi je Paendin glas pomalo iritirajuć. Melodija je umirujuća, ali sam kraj dolazi nekako neočekivano naglo. Očekivala sam više.
Ocena: 4-

#BlueBallsFeeling
Stvarno nema boom monenta???? Wow, okej. Jedino što može da spasi Austriju je megaultragigaspektakularan nastup, koji će se na kraju najverovatnije svesti na video-bim s projekcijama iz spota. Ovako je predosadno.
Ocena: 1

#ČekajućiGodoa
Nežno jeste, ali je neemotivno, hladno i nekako ravno. Ova pesma mi je kao dim od cigarete koji se uvija tu negde oko glave, u prvih mah neprimetan, a onda počinje da nervira i smeta. U stalnom sam iščekivanju da se nešto dogodi, ali, nažalost, ostaje sve bezlično, bez pečata.
Ocena: 3-

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,80

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 31. marta do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,36

Paenda | Austrija 2019

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni je Austrija jako tajanstvena i nepredvidiva u celoj ovoj evrivizijskoj prici…Kao da ne zele da privuku paznju, uvek biraju interno, uvek skoro poslednji objave pesmu i na kraju uvek iznenade visokim plasmanom…Susta suprotnost od Svedske i to mi se svidja, smatram da se tako sve zemlje trebaju ponasati pre same Evrovizije jer su mi nacionalni izbori poput Melodifestivalena suvisni, ne treba nam Evrovizija pre Evrovizije jer se tako gubi draz cele price koju svi neprestano iscekujemo…Da se vratim na austrijski izbor, kada su objavili ime izvodjaca rekao sam sebi “O kakvo zvucno ime, izgleda kao ozbiljna umetnica, ovde se sprema neko ludilo poput Billie Eilish…” i na kraju sasvim prosecna pesma sto ne menja moje misljenje o njoj kao izvodjacu i umetnici…Ona ima veoma komercijalan vokal sto mi se svidja, pesma mi je 2019. godina, ima poruku, puca se na emociju, komercijalan pop instrumental dok je refren KATASTROFALAN!!!Umesto da prsti on stvara tugu, patetiku i monotoniju, BLJAK…Spasava ih definitivno scenski nastup, mislim da ce potruditi jer mi sama ona lici na osobu sa estetikom kojoj je bitan vizuelni identitet…Ocena je 3, s obzirom da sam veoma slab na izvodjace koji se zalazu za kvalitet i umetnost bicu u ovoj situaciji pristrasan i reci cu da bih iskreno voleo da udje u finale… #moguciDarkHorse

 • Nemam nista protiv laganim melodijama, ali ova pesma je tako mirna da imam problem da nezaspim kad je slusam. Njen glas je u delovima pesme veoma neprijatan i ne svidja mi se ni ovo njeno “uplaseno” pevanje.

  Ocena: 3

 • Čini mi se da je ovo trebalo biti nešto izvanredno, ogromno, svetski, ali se završilo nedovršeno. Sve je u jednoj liniji, a jedino mi je refren ostao pamtljiv. Ocena: 3

 • Ova pesma će da iznenadi izvodjenjem uživo.Dok sve pesme idu na to da natrpaju što više u pesmu,Austrija(a i Slovenija)idu na to da pesma bude odmerena,drugačija i samim tim pamtljiva.Meni je jako zanimljiva Paendina boja glasa kao i vizuelni efekat i jedino što bih voleo jeste da ova pesma ima malo više uspona.
  Ocena:4-

 • Recept za slušanje austrijske pesme – opustiti se i ne osloboditi se grča iščekivanja nekog razvoja drame. Kada sam u tome uspeo, počeo sam da primećujem interesantne harmonije i da uđem u atmosferu pesme. Solidno!

 • Ocekivao sam mnogo vise od ovog izvodjaca, slazem se sa misljenjima koji kazu da je dosadna, bezlicna, fali boom momenat, fali mi neka eksplozija, sve mi fali u ovoj pesmi a opet ne znam ni sta bih dodao, cak mislim da bi najbolje resenje bilo resiti se ove pesme i uzeti novu…kao jedinu pozitivnu stavku bih dodao da ima neki sarm i lepotu ali nazalost veoma minimalno pa ce tako i ocena biti samo 2

 • Najzanimljivije od svega mi je to da su mi se sve njene pesme koje sam čuo dopale više, od ove evrozvizijske. Šteta, jer jer očigledno ume da napravi dobre elektro-pop stvari. Ova evrovizijska je baš pokušaj, baš je eksperiment, Austrijanci se kockaju, ali po mom mišljenju, trebalo bi da izgube u toj kocki. Pesma je pre pre mirna i monotona, njen glas samo na pojedinim mestina neprijatno bocka i to je sve. Preskromno. Mnogo više sam očekivao. Voleo bih da se PAENDA za koju godinu vrati opet na ESC,uprkos ovoj pesmi, mislim da ima potencijala s boljom pesmom za finim rezultatom.
  Ocena za Austriju – #anemična dvojka (2).

 • Jao, Austrijo, Austrijo, šta vam je ovo trebalo?! Oko ove pesme ne želim puno da dužim. Pesma je zaista predosadna, previše tužna, monotona i ravna. Da bar ima neke emocije kod pevača, ali čak ni toga nema. Uopšte ih ne vidim u finalu, i mislim da će baš oni biti poslednji, ili pretposlednji u drugom polufinalu ESC-a, a do sada su uspavali da idu u finale i čak da budu pri vrhu. Ova pesma nije toga dostojno uopšte. Veliki promašaj Austrije ove godine.
  Od mene jedna patosirana jedinica.

  Ocena: 1
  Plasman: 41. mesto od 41 kompozicije

 • E,Austrija,na šta ste spali!Nakon Končitine pobede 2014,i finala svake naredne godine!Prošle godine ste imali vrhunsku Nobody but you sa kojom zamalo niste pobedili opet,a sada,ove godine,imate ovu predosadnu,pretužnu i predepresivnu pesmu od koje zamalo nisam zaplakao.Ovim se prekida niz stalnog ulaska Austrije u finale,koji traje još od Končite 2014,tj.prvi put od 2013 gledaćemo finale bez Austrije.Dobro bi im došla malo pauza od finala.Ocena 1.

 • Taman sam mislio da će mi ovo biti najmonotonije komentarisanje do sada ove godine kad pročitah komentar @Zvezda. Ha-ha-ha-ha-ha, sa svim se slažem u komentaru. Dosadno, jednolično, ravno, nekako umarajuće čak. Mislim da će mi u prenosu služiti za pravljenje neke pauze ili osveženje ili dopunu hranom ili grickalicama. U poslednje dve godine dva TOP 3 za Austriju ali ove godine vidim da ni do finala neće dobaciti. Pesma jednostavnp nije vredna sećanja. Ocena – 2
  P.S. I sad se na primer ova pesma bolje kotira od naše Nevene??! E to mi nikada neće biti jasno.

 • Moram veoma da se ne složim sa članovima redakcije..Mada je i po meni ova pesma definitivno monotona,ravna, bez da se išta nešto dešava u njoj, generalno zvuči kao neka recitacija…i generalno ima boljih balada ove godine (tipa Makedonija Izrael itd) ali i ovo nije uopšte loše..Inače kad je krajem Januara objavnjeno da ona prestavlja Austriju i naziv pesme koja će izaći, ni na kraj svake pameti mi nije bilo da bi to moglo biti ovako nešto, očekivao sam nešto skroz drugačije…što je više slušam sve mi se više svidja…tako dosadnjikavo zvuči ali tako me nekako odvede u neke misli, neko drugo vreme, isključi me iz sadašnjosti skroz a svemu tome doprinosi i njen divan nežan umirujući glas i to sve tako upakovano zvuči kao neka mirna noćna uspavanka..i meni iskreno prosto prija za slušanje i opuštanje..naravno nije da je savršena ali vrlo pristojna..Ocena 4

 • Austrija – 3
  U početku mi se nije baš dopala, previše mi je bila statična i tužna. Sad mi se sve više dopada i prija mi da je slušam. Mislim da nije dovoljno upečatljiva ni kompetitivna da bi ostvarila zapažen uspeh na Evroviziji.

 • Jel ovo Irena Spasić iz 48 sati svadbe peva za Austriju ili je to možda Nina Kraljić hrvatska predstavnica iz 2016.?
  Šalu na stranu, u odnosu na prošlu godinu ova pesma je katastrofa i ne znam šta su hteli da postignu ovom pesmom. Neće se kvalifikovati u finale.
  Ali ajde zbog vokala
  Ocena: 2

 • Ocekivao nesto vanserijski kad ono dobismo samo youuuuuu, youuuuu, youuuuuu… Ili bolje receno ” This Is What You Cane For” u baladicnoj verziji. Sve vreme cekam da se desi nesto, kad ono nista. Zao mi je, za Austriju nema finala ove godine.

  Ocena: 1

 • Ovom pjesmom bi Austrijanci mogli ponoviti 3. mjesto iz prošle godine – ali odostraga, i to u polufinalu. Ne znam što im je bilo da su ovo odlučili poslati. Dosadno i neupečatljivo, stoga neprimjereno za natjecanje na koje odlaziš s namjerom da privučeš pažnju i skupiš što više bodova, vjerujem da će mnogi gledatelji već do kraja večeri zaboraviti da je Austrija uopće nastupila. Ocjena: 1.

 • ˶Stavili su jadnicu ispred zelenog ekrana i kamera tri minuta pužijim koraku, korakom puža se prbližava njoj. Ona to vrlo emotivno iznosi i zaplače u jednom trenutku, onda ja kažem: I ja bih plakao da moram to ˶*****˝ da pevam˝.
  -Citat Miljan Tanić iz OGAE Srbija-
  Ocena: 1