Iz mog ugla 2019

Derud i Sebastijan Rejman | Finska 2019

Naslednik Sare Alto i 53. predstavnik Finske biće svetski poznati di-džej Derud, koji će autorsku numeru Look away izvesti u pratnji vokala Sebastijana Rejmana. Tvorac svetski popularnog hita Sandstorm takmičiće se u 1. polufinalu ovogodišnjeg Evrosonga.

Vile Virtanen (u svetu poznat kao „Darude“) finski je muzički producent i disk-džokej. Dolazi iz malog okruga Eura sa jugozapada Finske i karijeru je započeo već davne 1995. godine. Do danas ima izdata četiri studijska albuma. Kruna njegove karijere svakako je numera Sandstorm iz 1999. godine, sa kojom je polako, ali sigurno osvajao sve svetske radio-stanice i noćne klubove. Prvi album je izdao ubrzo nakon ovog mega hita, nosilac je čak tri finske „Gremi“ nagrade i danas se slobodno može nazvati na neki način simbolom Finske. Virtanenov muzički opus može se opisati kao jedinstveni spoj elektronske, dens, trens i haus muzike. Slobodno se može reći da je Derud jedan od začetnika nove ere u domenu moderne muzike.

Virtanen je nadimak „Darude“ dobio još za vreme studentskih dana. Bio je student politehnike na Univerzitetu u Turkuu, pa je sasvim spontano prilikom jedne od studentskih žurki dobio nadimak „Rude boy“ što se kasnije promenilo u „Da Rude“ a onda i sraslo u „Darude“. Muzičku karijeru je započeo tako što je komponovao demo-snimke na svom računaru i kasnije ih slao radio-stanicama. Zanimljivo je da je jedan od prvih izvođača koji je svojom muzikom zarađivao preko interneta. Njegova karijera počinje vrtoglavo da raste 1999. nakon potpisa ugovora sa prvom muzičkom kućom, kada je ujedno i objavljena legendarna pesma Sandstorm, koja i dan danas „žari i pali“ noćnim klubovima.

Njegov „partner u zločinu“ biće Sebastijan Rejman, pevač finsko-švedskog porekla. Vodeći je vokal i gitarista finskog benda „Sebastian & The 4th Line Band“. Sa pevanjem je počeo sa 14 godina, a kao uzor poslužili su mu Elvis Prisli i Brus Springstin. Godine 2012. bio je voditelj finske verzije talent-programa „Ja imam talenat“, a 2014. vodio je program „We Want More“. Ponosni je otac dvoje dece i u srećnom je braku sa finskom glumicom Inom Kustonen.

Pesmu Look away (Skloni pogled) komponovali su upravo Derud i Sebastijan Rejman. Ova pesma je bila favorit uz još dve ponuđene pesme na finskom nacionalnom izboru. Podsetimo, Finci su i ove godine napravili poluinterni izbor. Izvođač je odabran interno, a publika je prilikom nacionalnog finala birala između jedne od tri njegove kompozicije. Ovakav format je u Finskoj prvi put upotrebljen prošle godine kada je Sara Alto interno odabrana kao predstavnica.

Oznake