Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Učesnici veoma temeljno pristupaju pripremama

Kako se učesnici spremaju za Evrosong? Kakvi se skandali dešavaju u najavi? O tome nam govore Island, Hrvatska, Izrael, Letonija, Slovenija, Malta, Belorusija, Rumunija, Mađarska, Gruzija, Kipar, Rusija i Holandija.

🇮🇱 Izraelac u društvu petoro pratećih vokala

Predstavnik zemlje domaćina Kobi Marimi će na finalnoj večeri 18. maja nastupiti u društvu petorice pratećih vokala: Ofree Israelijem, Josijem Markom, Lerom Akselrodom, Liorom Natanom Levom i Majanom Bukrisom.

Najmlađi u ovom timu je Josi Mark, koji ima 23 godine, dok su ostalih četvoro uzrasta između 26 i 28 godina.

🇭🇷 Hrvatska sprema tehnološka čuda

Šefica hrvatske delegacije Elizabet Homsi je otkrila detalje o nastupu Roka Blaževića na Evrosongu. Naime, za sajt Hrvatske radio-televizije je izjavila da će Evrovizija u Tel Avivu biti upamćena po brojnim tehnološkim rešenjima koja će biti uvedena na sceni, a taj trend će pratiti i Hrvati, te je najavila da će delegacija ponuditi tehnološka rešenja kakva do sada nisu bila viđena na evrovizijskoj sceni, čime će na taj način biti iskorišćeni svi maksimalni kapaciteti za organizaciju.

S druge strane, Roko Blažević je ove subote, 30. marta, ponovo nastupio u HRT-ovom šou-programu „Zvijezde pjevaju“, gde je gostovao i ovogodišnji britanski predstavnik Majkl Rajs. Pored toga što je Majkl Rajs izveo svoju numeru Bigger than us, on je sa Rokom otpevao još jednu pesmu.

Za one koji ne znaju, šou „Zvijezde pjevaju“ se ove godine vratio na program Hrvatske radio-televizije nakon pet godina pauze, a koncepcija se svodi na izvođenje poznatih numera koje profesionalni izvođači izvode u duetu sa javnim ličnostima koje nisu imale dodirne tačke sa pevanjem. Ovaj šou predstavlja licencnu verziju Bi-Bi-Sijevog šoua Just the two of us, emitovanog tokom 2006. i 2007. godine, a u novoj sezoni je jedna od članica žirija i nekadašnja hrvatska evrovizijska učesnica Danijela Martinović (1995. i 1998).

🇮🇸 Nema razloga za isključenje islandskih predstavnika

Od početka priprema za završnicu u Tel Avivu se stalno priča o tome da li će islandska grupa „Hatari“ biti diskvalifikovana zbog potpisivanja peticije za bojkotovanje Evrovizije u Izraelu. Takođe, priča se i da će članovi ovog sastava dati neku političku izjavu tokom takmičenja.

Jon Ola Sand, supervizor takmičenja, tim povodom je izjavio da ne vidi nikakvog razloga da im izraelska vlada ne da vizu za to takmičenje, ali da ako oni budu dali neku izjavu političke prirode, onda će biti diskvalifikovani.

🇱🇻 🇧🇾 🇸🇮 🇬🇪 Nove verzije pesama

Nove i dorađene verzije pesama su poslali Letonija, Belorusija, Slovenija i Gruzija. Svaka od ovih dorađenih verzija se odlikuje po nekim sitnim promenama – tako su Belorusi ponudili bolji audio-snimak Zenine numere, Letonci su poboljšali instrumente i vokale u suptilnijoj formi, Slovenci su skratili pesmu na propisana tri minuta zato što je originalna verzija trajala tri minuta i osamnaest sekundi, a Gruzijanci su novoj verziji svoje numere dali engleski naziv Keep on going kao i poboljšan audio-snimak.

Pri spomenu Gruzije, vredi dodati i da će Oto Nemsadze uskoro plasirati i spot za svoju takmičarsku numeru Keep on going u kojem će se pojaviti članovi folklornog ansambla „Shavabada“, kao i 50 odabranih javnih ličnosti. Sa njim će na sceni biti i petorica muških pratećih vokala: Giorgi Kakanadze, Giga Čigogidze, Dato Cincadze, Spartak Šarikadze i Mikheil Jakašvili. Mikheilu evrovizijska scena neće biti nepoznanica jer je prošle godine nastupio u Lisabonu kao član grupe „Iriao“.

🇲🇹 Mikela Pače otkazala promotivnu evrovizijsku turneju

Ovogodišnja malteška predstavnica Mikela Pače je odlučila da otkaže nastupe ranije zakazane u sklopu promotivne evrovizijske turneje. Kao razlog je navela fokusiranje na pripremu evrovizijskog nastupa.

Ranije je bila zakazala nastupe u Amsterdamu i Londonu, ali je odlučila da ih otkaže zbog priprema za evrovizijski nastup.

🇭🇺 Mađari pozivaju fanove na slanje slika očeva

Mađari su i ovaj put rešili da pripreme nastup za pamćenje i u skladu sa nazivom ovogodišnje pesme Joci Papaija pozvali su fanove da šalju slike svojih očeva koje će biti prikazane na LED ekranu u toku njegovog nastupa. Slike očeva fanovi mogu da šalju do 31. marta na mejl adresu adal@mtva.hu.

🇨🇾 Tamta u društvu četvorice plesača

Kiparska predstavnica Tamta će na evrovizijskoj sceni u Tel Avivu nastupiti u društvu četvorice plesača – u pitanju su Šveđani Lamin, Kemas, Niklas i Benjamin. Time se dolazi do zaključka da će nastup biti sličan onom kakav je imala Eleni Fureira u Lisabonu, kao što je i numera Replay stilski slična Fuegu.

🇷🇴 Ester Peoni menja nastup

Rumunska predstavnica Ester Peoni je otkrila da će nastup u odnosu na onaj sa rumunskog izbora biti u potpunosti izmenjen, te da će u njemu biti više plesa i koreografije. Ipak, jedna ključna stavka će ostati, a to je fotelja kakva je bila viđena i na nastupu na nacionalnom izboru i u spotu.

🇷🇺 Ruski evrovizijski tim dobio i petog pratećeg vokala

Sergej Lazarev i njegov evrovizijski tim predvođen Filipom Kirkorovim su odlučili da postojećem švedskom timu pratećih vokala u sastavu: Adam Svenson, Jeni Jans, Eriku Seještetu i Simonu Lingmertu naknadno priključe još jednu Šveđanku, a to je Meri Nordmark Sjestrem. Ona je zajedno sa Jeni Jans pevala prateće vokale za Azerbejdžan 2017. godine, a, takođe, na Melodifestivalenu 2017. je pevala prateće vokale Oveu Ternkvistu.

🇷🇺 🇳🇱 Nove informacije o promotivnim koncertima

Učešće na promotivnom koncertu u Moskvi zakazanom za 24. april su potvrdila još tri nova imena: Paenda iz Austrije, Leonora iz Danske i naša Nevena Božović. Oni su se pridružili ranije potvrđenim predstavnicima Hrvatske, Češke, Irske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i rezidentske Rusije.

Takođe, organizatori evrovizijskog koncerta u Amsterdamu su objavili ime još jedne specijalne gošće – pored pobednice iz 1982, Nemice Nikol, društvo na evrovizijskoj sceni će joj praviti i pobednica iz 1998. godine Dana International. Takođe, na „after-partiju“ će pored Justine Pelmelaj i Sijeneke nastupiti i Rozina, koja je Holanđane zastupala 1978. godine kao deo grupe „Harmony“.