Iz mog ugla 2019

„22“ iz mog ugla (Irska)

Sara Makternan i pesma 22 predstavljaju Irsku u maju u Tel Avivu. Ona je 53. predstavnik Irske, a nastupiće u 2. polufinalu 16. maja.

Sara Makternan 22

22

I see 22, oh when I think of you
Lately, that’s all I do
Don’t you know that I
I’m always driving by
Want to come home to you
Now I know, I’ve always been afraid to say
How I feel
But this’s got to change
Every time I’m with somebody I’m confusing him with you
Anywhere I go reminds me of the things we used to do
And I dream about our street where we kissed out of the blue
at your house number 22

Pesmu 22 su kreirali holandski autori Janik van de Polder, Marsija Sondajker i Roel Rats, a na današnji dan na kladionicama se nalazi na 27. mestu.

Uliks (Džejms Džojs)

„Uliks“ (na latinskom Odisej) možda je jedno od najpoznatijih dela irske literature. Ova modernistička novela veoma je specifična u nekoliko navrata. Naime, iako knjiga ima oko 800 strana, celokupna radnja od prve do poslednje stranice odvija se u jednom danu! Priča je smeštena u Dablinu, početkom 20. veka, i prati paralelno tri lika.

Ključni elementi koji daju umetničku vrednost ovom delu su poglavlja, kojih ima 18, od kojih svako nosi ime po jednom liku iz Odiseje. Naime, svako poglavlje napisano je u drugačijem specifičnom stilu. Tako na primer, 15. poglavlje je napisano kao scenario za predstavu, 13. je u stilu ljubavnog romana, 10. obiluje bizarnim elementima, prenaglašavanjima i neočekivanim interapcijama, dok se 13. bazira na figurama poput onomatopeje i repeticije u funkciji imitiranja muzike.

Takođe, budući da je Džejms majstor isprepletane fabule i priče, postoji gomila referenci i paralela koje nisu tako lako uočljive na prvi pogled. Na primer, u poslednjem poglavlju (Penelopa), glavni junak se takođe vraća nakon „puta“ svojoj ženi, koja u ovom slučaju nije bila verna, za razliku od junakinje po kojoj poglavlje nosi ime.

Još jedan od kvaliteta koji pridaju na značaju ovog dela je izuzetno moćna deskripcija, kako likova, tako i predmeta, zgrada i pejzaža, kao i izuzetnog smisla pisca da primećuje detalje, čak i na pojedinačnim pločicama stepeništa ispred pabova.

Postoji popularna izreka u Irskoj koja glasi: „Ako bi se Dablin srušio, mogao bi se obnoviti samo uz pomoć ove knjige“. Najinteresantnije je što pisac Džejms Džojs zapravo uopšte nije boravio u dragom mu Dablinu kroz ceo proces stvaranja ovog dela.

Iz našeg ugla

#warm
Sem pomalo groteskne pojave pevačice, nema ovde mnogo toga da se zameri. Lajt-motiv (broj 22) je baš upečatljiv i u glavi mi odzvanja neodoljivi gitarski stakato prilikom refrena. Jedna od boljih ljubavnih pesama ove godine. Slatko i iskreno.
Ocena: 4-

#LaLaLa
Ovoliko dugo iščekivanje na odluku ko će biti irski predstavnik je delovalo kao da se oni spremaju za svoju osmu pobedu, što uistinu i nije tako. Fina je to pesma, rado bih je čuo na radiju svaki dan, ali, nije nimalo za evrovizijsku scenu. Šanse za finale ovde nimalo ne postoje.
Ocena: 2+

#tokomvožnje
Kao radio-hit ovo bi još i moglo da prođe. Nažalost, meni ovo ne zvuči kao pesma koju bih volela da čujem na velikoj evrovizijskoj sceni. Ovo je simpatična numera, nešto što bih možda pustila tokom vožnje automobilom i tu se sva priča završava. Šanse za finale su mršave.
Ocena: 3

#Pobogu
Pop pesmica o tinejdžerki koja nije prebolela dečka is srednje, te se samoproklamovala kao baba-devojka sa svega 22 godine. Na ESC ima mesta za sve, ali ovo je vređanje evrovizijskog integriteta – tim više što je priča mogla odlično da se tvistuje na više mesta, a nije.
Ocena: 1

#LilyAllen
It’s not fair, 22, Fuck you, samo su neke od pesama proslavljene Lili Alen na koje me podseća ovogodišnja iska pesma. Nema ovde nekog ozbiljnog evrovizijskog potencijala, ali je uprkos tome pesma vrlo prijatna, pitka, dobrog ritma, nosi u sebi neku vedru i bezbrižnu atmosferu.
Ocena: 4-

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,00

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 3. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,02

Sara Makternan | Irska 2019

Oznake

20 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nema potrebe za komentarisanjem završnog plasmana ove pesme, te ću reći da je ovo jedna lepa, pevljiva pesma koju bih rado slušao. Ocena: 4

 • I,zaboravio sam to da kažem,redni broj 2 im je zapečatio sudbinu neprolaska u finale i sa njim je još verovatnije da će biti poslednji u polufinalu!

 • Radijska pesma koju mogu da X puta cujem i stalno nema nista po cemu je zapamtim. Ovde nema nista zanjimlivo ni u muzici ni u glasu. Sve tu vec bilo u mnogim drugim pesmama.

  Ocena 3

 • Laku noć,prijatno,Irska! Prošle godine su prekinuli svoju tradiciju stalnog neprolaska u finale koja traje od 2014,ali se sada,sa ovim pesmuljkom,vraćaju na stare staze neprolaska,iako su zemlja sa njviše pobeda,čak 7!Jedino im Lipstick iz 2011 ostaje svetla tačka u ovoj deceniji!Tinejdžerski tra-la-la-la pesmuljak,koji ne samo da neće proći u finale,nego će i ljubiti samo dno polufinala,neko od zadnja 3 mesta(16,17 ili čak poslednje,18.što bi bio najgori irski rezultat ikada).Ocena:1(kec ko vrata).

 • Dosadno, dosadno, dosadno
  Primetio sam da prvo ocenjujete lose pesme ove godinee a onda krecemo se dobrim pesmama, tad ce biti 4 i 5 svaki dan a ovo je nists vise od ocene 1

 • Što se Irske tiče, prvo što sam uočio jeste specifičan i prijatan glas Sare Makternan. Priznajem da ova pevačica ima veoma privlačan glas, i ono što je interesantno i ono što daje draž njenom pevanju jeste to neko uvijanje kad izgovara samoglasnike. I ima harizmu, što je, takođe, veoma bitna stavka.
  Pesma koju ona peva… Pesma je slušljiva, simpatična i mogu da je slušam svakodnevno bez problema, jer ne može da mi dosadi. Ali, stičem utisak da su Irci mogli i bolje da odaberu. Sara, sa njenim glasom, je zaslužila bolju pesmu od ove (zvučaće čudno, ali baš pesma kojom je htela da predstavlja San Marino (?!) je dovoljan dokaz za to), ali i ova je dosta prijatna za slušanje. Sama pesma nema onaj wow efekat, zbog čega bi bila upamćena među širokom publikom. To je ono što je glavna mana ove pesme.
  Što se tiče mogućeg plasmana u finale, stvarno ne razumem zašto kao razlog za otpisivanje Sare navodite da nastupa pod brojem 2? Moje mišljenje je da je finale moguće, i da to nije misaona imenica za ovu pevačicu. Samo je bitno da osmisli wow nastup, i eto finala. 🙂
  Zbog nedostatka wow efekta i zbog pokušaja Irske da, narodski rečeno, na krušku kalemi jabuku (to je ona zavrzlama u kojoj su Irci odabrali Saru, ali ne i njenu pesmu sa kojom je konkurisala, i kada su Irci odabrali pesmu, ali ne i originalnog izvođača), 4-. Da nije toga, verovatno bi dogurala do odličan 5.

  Ocena: 4-
  Plasman: 13. mesto od 41 kompozicije

 • Dao sam joj dvojku samo zbog dobrog ritma i ništa više.
  Naravno ni F od finala, a što neko dole reče i ono od prošle godine nije u redu što su se uopšte plasirali u finale, ove godine ipak nećemo gledati taj film

 • Tralala pesma ništa više…
  Sara deluje kao harizmatična devojka,ali pesma nema ništa wow….ovo je meni suviše retro i takodje redni broj 2 im je dodatno umanjio već mizerne šanse
  Posto Irska baš voli dvojke ove god,od mene ocena 2

 • Mnogo bolje od prošlogodišnje katastrofe iz Irske koja je tako nepravedno daleko dogurala! Ali i dalje jako daleko od nekog vrhunskog kvaliteta… Opuštajuća pesma, setna, prijatna, lagana ko stvorena za auto! Evrovizija danas traži mnogo više od toga,tako da ne bih više trošio reči. Sve je jasno.
  Ocena za Irsku – #preopuštena_trojka (3).

 • Slatka je pesma, opuštajuća, ne preskačem je kad mi iskoči u plejlisti, ali nema šanse da ovo prođe polufinale pored mnogo jačih pesama, pogotovo što su dobili “death spot”, redni broj 2.

 • Sipatična pesmica, sa bljak tekstom… Nikako za evrovizijsku scenu… Moja ocena za Irsku je slaba trojka 3-

 • Meni se ovo jednostavno ne sviđa. Ni po čemu se pesma niti izdvaja niti pamti. Dosadna, jednostavna, ravna linija pesma. Finale je za Saru misaona imenica. Ocena – 1

 • Irci ove godine salju finu i prijatnu pesmu, e sad posto su dobili poziciju broj 2, pitanje je hoce li se nekako istaci i uspeti da se ugura u finale… Treba tu jedan dobar nastup da se napravi.

  Ocena: 4

 • Pesma je dosadna, nezanimljiva, jednostavna, ni po čemu izdvojiva. Meni se ovo jednostavno ne sviđa. Kada je slušam i se tim se da je Irska rekorder po broju pobeda nije mi dobro. Zbog toga što mi je ovo jednostavno rečeno ravna linija i ne budi ništa u meni, prva će biti numera koju ocenjujem sa jedinicom u ovogodišnjoj rubrici. Finale je za Saru misaona imenica. Dalje nemam šta da kažem

 • Ovo kladioničarsko ređanje pesama koje se predstavljaju polako mi prelazi u monotoniju. Sreća što će druga polovina druge polovine ankete jednostavno prštati, pa se vredi strpeti. Ja samo kada čujem ovu pesmu i onda se setim da je Irska rekorder po broju pobeda, već mi nije dobro. Meni se jednostavno rečeno ova pesma ni po čemu ne sviđa. Totalno je jednostavna i dosadna, ama ništa po čemu bih je izdvojio. Zbog te neke ravne linije i nebitnosti koju mi ova pesma budi, ovo će biti prva numera koju ću oceniti sa jedinicom. Finale je misaona imenica za Saru i tu se moja priča završava.

  P.S. Hajde malo sa življim i jačim pesmama, ne mogu da dočekam 😀 Posle mi neće biti dobro kada krene žurka !

 • Zemlju koja ima najviše eurovizijskih pobjeda, već dulji niz godina kao da vodi moto: Važno je sudjelovati, nije važno pobijediti. Tako i ove godine, Irska kao da je poslala pjesmu tek zato da svi budu na broju, tek toliko da ne prekida tradiciju svojeg sudjelovanja na Eurosongu. Nije ovo jedna od onih pjesama zbog koje ću promijeniti radijsku stanicu, ali pjesma koju teško da bih uspio upamtiti i da mi je mjesec dana svakodnevno vrte na radiju. Ocjena: 2.

 • Irska – 4
  Jako fina pesma. Lep ritam, simpatican glas, odise mladoscu, pozitivnom energijom i dobrim vibracijama. I Sara je vrlo simpaticna. Skroz je luckasto to sto radi s kosom u spotu. Voleo bih da prodje u finale al sam se razocarao danas kad videh da nastupa pod rednim brojem 2.

 • Fin pesmuljak u početku mi je bilo baš bezveze i bljutavo …vremenom se posle nekoliko slušanja popravio utisak al ko što rekoh fin PESMULJAK i nažalost ništa više od toga, nije da zažališ što si poslušao al nije ni da želiš često da je čuješ..prosto ne odiše nekom energijom i ne ostavlja neki Bog zna kakav utisak..zvuči pomalo amaterski i zastarelo al za neko usputno slušanje i prihvatljivo..medjutim nazalost nista vise od toga..tako ni za Eurosong ne vidim nikakav potencijal u ovoj pesmi..Ocena 2