Iz mog ugla 2019

„Storm“ iz mog ugla (Estonija)

Naturalizovani Estonac švedskog porekla Viktor Krone pobedio je u finalu Eesti Laula 2019 s pesmom Storm. On je 25. predstavnik Estonije na Evroviziji, a takmičiće se u 1. polufinalu 14. maja.

Viktor Krone Storm

Storm

All my life I’ve wondered why
I keep fighting all the tides
For a million reasons that I find
But I might, I might be all wrong
A storm like this
Can break a man like this
But when it all calms down
We’re still safe and sound

Kompoziciju Storm (Oluja) autorski potpisuju Stig Resta, Valo Kikas, Fred Kriger i sam Viktor Krone, a na kladionicama se trenutno nalazi na 24. mestu.

Lepota istorije (Vivi Luik)

Vivi Luik je, pored Jana Krosa, najpopularnija estonska književnica. Njen roman „Lepota istorije“ prati mladu ženu koja odlazi da pozira skulptoru iz Praga. Radnja se odvija u proleće 1968. Ona će ubrzo biti primorana da se snađe u nesnađenom svetu punim ratova, pod okupacijom. Kopaće i istraživati prošlost, sadašnjost i budućnost da bi pronašla sebe.

Jedna od posebnosti romana jeste i tajni jezik, kog im je nametnuo surovi sovjetski režim. Ne znajući jezik, heroina se često dvoumila, pa tako imamo situacije gde ona ne zna da li se govori o puteru ili o lepim vestima vezanim za rat. Vrlo često ovo delo ume da zbuni čitaoce zbog mnoštva isprepletanih političkih i mitskih motiva i teško bi se snašao neko ko nema baš nikakvih saznanja o Estoniji za vreme polovine 20. veka.

Iz našeg ugla

#popić
Avićijev uticaj je i više nego očigledan. Ako to stavimo po strani, opet nema dovoljno elemenata koji me intrigiraju. Prelazi iz dinamičnijeg u dinamičniji su mi najupečatljiviji ovde. Kasnije sve postaje monotono, bledunjavo, pomalo infantilno i dođosmo na „’ajmo Jovo nanovo“.
Ocena: 2-

#AviciiPhilosophyIsntDead
Dva su razloga zbog čega je švedski pevač odneo pobedu na estonskom izboru – odlična vizuelna prezentacija i lobi autora numere Stiga Reste. Međutim, Stig Resta je ovaj put debelo podbacio kao autor sa ovim već jednim viđenim i neoriginalnim receptom za hit sa svetskih top-lista.
Ocena: 3

#švedska-ne-ipak-estonija
Totalno švedska numera, iako pretpostavljam da je ovaj fazon kod Šveđana malo prevaziđen. Iskreno, zvuči kao bleda kopija neke numere pokojnog Avićija. Kliše je ovde prisutan od teksta do melodije i sama numera je sasvim neinventivna. Estonci su mi veliko razočarenje ove godine.
Ocena: 3-

#Shaky
Ok, ne mogu da kažem da je loša pesma, ali čini mi se da je kompozitor dao sve od sebe da je amerikanizuje na najvišem mogućem nivou i to mi prilično smeta. Ipak, pohvala Estoniji što održava nepredvidivost svake godine. Kantri, rok, elektronika… Hajde da vidimo i to.
Ocena: 3

#kapuokeanu
Od Estonije ipak očekujem nešto autentičnije, pa taman da mi se to i ne dopada. Ovo ipak nema dušu, a i dosta liči na Avićijev repertoar. Ne postoji nijedan segment koji bi ovu pesmu izdigao na viši nivo, a sumnjam i da je efektan scenski nastup sposoban za tako nešto. Šteta…
Ocena: 3-

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,80

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 5. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,98

Viktor Krone | Estonija 2019

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Posle onakve prošlogodišnje numere, po mom skromnom mišljenju najbolje pesme svih vremena na Evrovizijama, ovako da se srozaju to je neverovatno. Estonija je uvek slala odlične numere i odlične pevače a ovog puta je poslala klasičan evrovizijski kliše.
  Neće oni videti finale ove godine iako se po kladionicama prosečno kotiraju.
  Ocena: 2-

 • Estonija se bas trudi ali NIJE SVOJA!!!Koliko je Madjarska originalna toliko je Estonija neoriginalna…Prosle godine su bili Italijani a ove godine Svedjani, ja iskreno nisam pristalica sablona…Takodje mislim da bi trebalo da bude zabranjeno da odredjenu zemlju predstavlja drzavljanin neke druge zemlje…On ima sasvim solidan vokal, apsolutno se slazem da je pesma skroz Avicii ciji bas i nisam neki fan niti volim tu vrstu elektronske pop muzike, previse mi je festivalska…Siguran sam da ce uci u finale iako ja to ne bih voleo…I da, mene jako nervira vecina evrovizijskih fanova jer mi se cini da oni upravo vole ovakve mejnstrim pesme koje u vecini slucajeva bolje prodju i koje ne mogu da se porede sa remek delima koja dolaze iz Srbije, Francuske, Madjarske, Italije, Portugala… #goodbyetostorm

 • Što se tiče nastupa između Islanda i Portugala i ja sam u prvom trenutku pomislio da je to loše za Estoniju ali gledajući recap sam zaključio da to ustvari može biti i prednost. Svi oni kojima će Island i Portugal biti too much, previše čudno i neobično, doživeće Estoniju kao pravi pop, mainstream i odmor između, za njih, dva naporna entryja.

 • Mlako,predvidivo,pomalo otrcano i prevazidjeno….
  Estonija je prošle godine bila moj pobednik,a sada jedva mogu da je poslušam nakon svog ovog vremena…
  Nije ni kao da je ovogodišnji Eesti Laul bio nešto naročito..
  Stig Rasta je ko naš Graja…jedan hit i nakon toga manje više ništa.Jedino što ovde mogu da izdvojim je harizma pevača i specijalni efekti ali to nije dovoljno.I još plus ne mogu da ignorišem činjenicu da će nastupiti izmedju Islanda i Portugala koji će ga progutati.
  Ocena:3(samo zbog vizuelnog doživljaja i donekle harizme)

 • Estonci su imali bolje pesme na nacionalnom izboru. Ali meni se cini da ime Stig Rästa nekako vredi vise nego kvalitet ove pesme. Pesma nije nesto bas originalno sta se melodije ili teksta tice. Ali ima neku pozitivnu energiju zbog koje je pesma prijatnija za slusanje.

  Ocena: 4-

 • Nemam šta puno reći za Estoniju. Prosečna pesma, sa malo repetitivnim tekstom. Ocena: 3

 • Estonija ove godine baš izmislila toplu vodu! Ova pesma je baš avangardna i drugačija… ha ha ha! Dobro, zaista je bilo i boljih i originalnijih pesama na Eesti Laulu, ali ovogodišnja malo slabija ponuda na festivalu od prošlogodišnje je pomogogla ovom Švedjaninu da pobedi… Pesma je u principu – u redu, podnošljiva je i nije zaista loša, ali ocena manje i kod mene ide zbog neinventivnosti.
  Ocena za Estoniju – #po_kazni trojka (3).

 • Prisećam se i čini mi se da je Estonija zemlja koja je imala najveći broj pesama koje su me baš iznervirale i kojima sam želeo ostanak u polufinalu, što se i dešavalo. Eto još jedne takve, žali Bože protraćenih nota.

 • Generična, prosečna i obična pesma, ali ne mogu se sloziti da nema dusu, lepo Viktor to prezentuje, iako tekst malo glupav opet me uveri nekako i natera me da pevam sa njim…nazalost nisam siguran da li ulaze u finale sa ovim, mada s obzirom da su u prvom polufinalu po meni zasluzuju barem finale
  Ocena: 3

 • Vidim, Estonci se malo bacili na uvoz pevača. 😀 Hehehehe… Šalu na stranu. 🙂
  Viktor Krone je pevač koji je osrednjih pevačkih sposobnosti, ali i izuzetno šarmantan i harizmatičan izvođač. Ta stavka je veoma bitna za sam nastup, i tu može dobiti mnogo.
  Pesma… Da se ne lažemo, pesma jeste prosek i slažem se sa redakcijom da ova pesma stilski podseća na Avićija. Ali… Postoji jedno veliko ali… Dva su razloga zbog čega smatram da će Estonija u finale: prvi razlog jeste da nema puno pesama ovog tipa ove godine; drugi razlog je to što evropska publika i dalje to sluša i prepoznaje se u toj muzici.
  Inače, ovu pesmu mogu da uporedim sa pesmom DJ Darudea, jer su pesme stilski slične. Smatram da je ova pesma bolja u odnosu na finsku numeru. A o tome da je ova pesma najbolja što se tiče baltičkih država neću trošiti reči. To je već evidentno.
  Dakle, rezimiram – prosečan glas, prosečna pesma, već viđena, ali prisutna je harizma i šarm i to će doći do izražaja na samom ESC-u. Smatram da će u finale, a tamo će biti na sredini tabele.
  Od mene za Viktora i Estoniju – 4.

  Ocena: 4
  Plasman: 11. mesto od 41 kompozicije

 • Smor,dosadno,već viđeno,ništa posebno!Mislim taj tekst Storm like this,zar može ijedan ESC da prođe bez toga!Ogroman korak unazad u odnosu na La forzu,koja je bila pesmetina i apsolutno zasluženo prošle godine u TOP 10!Ocena 2.

 • Estonija – 4
  Good looking guy, vrlo efektan nastup, mainstream pop pesma prijemčljiva širokoj publici, slušljiva, pamtljiva, efektna. Uz malo sreće ovo može vrlo visoko. Zvuči poznato ali to ne mora da bude nedostatak, naprotiv, većina ljudi širom Evrope sluša ovakvu muziku i prepoznaje se u njoj. Nema tu nikakvog eksperimentisanja i ničeg čudnog i avangardnog, deluje kao sigurna karta.

 • Rimovanje “this” sa “this”, stvarno? Dobra je produkcija pesme, ali nema šanse da prođe polufinale s obzirom da nastupa između Islanda i Portugala. Ocena 3-

 • Negde i najbolja pesma ovogodisnjeg Eesti Laula, očekivano odnela i pobedu…Medjutim u generalnom sagledavanju ovogodisnje konkurencije na Eurosongu, u tom grupisanju sa ostalim evrovizijskim pesmama ove godine, ova pesma je pomalo “Progutana” ima daleko boljih pesama i ova je prosto nekako bleda u celoj toj priči..S jedne strane nije mi loša okej pesma na mestu medjutim nekako mi ne ostavlja nikakav neki jak utisak i ništa što bi me navelo da je slušam iznova i iznova,vrlo je nerado poslušam…Moram samo i da kažem da ne mogu da verujem da se i dan danas na Eurosong šalju ovakve pesme i ovakve teme..Kad će već jednom da se prevaziđu te priče “i am strong” “Storm” “This is me and i will always be” ” This is my Love” “Love Love Love Love i samo nešto Love je najbitnija” … Jel može jedan Eurosong da prođe bez toga…mislim Storm like this can break a man like this…zar stvarno…lzlizano, stoput vidjeno i dosadno..Željni smo nečeg novog…Suma Sumarum: Prosečna i osrednja pesma i ocena 3

 • Ova pesma mi se ni po čemu specijalno ne izdvaja, ali mi je slušljiva i ulazi u uši, simpatična mi je, a nekog posebnog razloga tu nema. Malo je kliše i klasika, mislim da je evrovizijska scena ovakvih pesama videla dosta, pa će shodno tome biti i plasman verovatno tu negde oko sredine tabele. Obzirom na konkurenciju u polufinalu u kojem nastupa, grčevito će se boriti za prolaz. Takođe smatram ovo najboljom pesmom među baltičkim zemljama ove godine. Dakle, osrednja pesma, prepoznatiljivog tona, finale moguće sasvim. Od mene, ocena -3

 • Totalno svedski, izvodi je gle cuda, Svedjanin. Mozda zvuci izlizano i prevazidjeno, ali ima i gorih pesama ove godine.

  Ocena: 4-

 • Pjesma, iako zvuči izlizano, daleko od toga da je neslušljiva. Pjevač svojim šarmom donekle upijeva nadoknaditi svoje skromne vokalne sposobnosti. Poljaci se prošle godine baš nisu proslavili angažiravši švedskog izvođača, hoće li Estonci biti bolje sreće? Ocjena: 3