Iz mog ugla 2019

Viktor Krone | Estonija 2019

Naslednik Eline Nečajeve i 25. predstavnik Estonije biće švedski pevač Viktor Krone. On je putem nacionalnog izbora Eesti Laul (srp. Estonska pesma) izborio pravo da predstavlja ovu državu na Pesmi Evrovizije u Izraelu.

Viktor je pre 27 godina rođen u Esterokeru blizu Stokholma. U mladosti se bavio hokejom, ali tada je počeo i da svira gitaru. U jednom periodu je živeo u Americi, gde se bavio komponovanjem pesama. Pre 2014. godine i prvog Melodifestivalena (švedskog nacionalnog izbora) snimio je tek nekoliko pesama, ali je radio i turneje sa rok legendama poput Bobija Kimbala iz grupe „Toto“ i Džoa Lina Tarnera iz grupe „Deep Purple“.

Njegova karijera počinje da cveta 2015. godine nakon učešća na Melodifestivalenu. Tada je u duetu sa Behrangom Mirijem i pesmom Det rår vi inte för završio takmičenje pred samo finale. Nakon „Melodija“, singlovi su se samo nizali jedan za drugim.

Splet neobičnih, ali srećnih okolnosti uputio je Viktora na Estoniju. Naime, popularni muzičar i nekadašnji predstavnik Estonije Stig Resta upoznao je Viktora prilikom jedne od poseta Stokholmu. Resta je pozvao Viktora da dođe u njegov studio u Talinu i tako je nastala numera Storm. Međutim, ovde nije kraj pošto se još pesama „krčka“ u studiju.

Mladi Šveđanin trenutno uči estonski jezik i ističe da je potpuno fasciniran time što ga je ova baltička država oberučke prihvatila. On će se, zauzvrat, potruditi da osvoji odličan plasman u Tel Avivu.

Kompoziciju Storm (Oluja) potpisuju Stig Resta, Valo Kikas, Fred Kriger i sam Viktor Krone. Ona služi kao podsetnik da treba da živimo, ali i kao pomoć iz bezizlaznih situacija u životu.

Oznake