Iz mog ugla 2019

Bend „Lake Malawi“ | Češka Republika 2019

„Lake Malawi“ je indi-pop bend koji je izabran da predstavlja Češku na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu. Oni su osmi predstavnici svoje zemlje, a takmiče se s pesmom Friend of a friend.

Grupu je osnovao glavni vokal Albert Černi 2013. godine. Želja ovog sastava je da privuku publiku i izvan Češke pa je čitav njihov repertoar na engleskom jeziku.

Ime benda je inspirisano numerom Bon Iver. Da jesu grupa internacionalnog karaktera svedoči i činjenica da je njihov debi-singl Always June bio pušten na Bi-Bi-Siju, a nakon toga su u Pragu bili predgrupa popularnom rok sastavu „Thirty Seconds to Mars“ 2014. godine. 2015. Godinu dana kasnije nastavili su niz uspešnih nastupa; jedan od njih je bio na festivalu „The Great Escape“ u Brajtonu, a iste godine je njihova pesma We are making love višestruko nagrađena.

Naravno, kako to obično biva, menadžeri poznatih izvođača su obratili pažnju na ovaj mladi sastav pa su 2017. godine izdali debi-album „Surrounded by Light“, s koga se izdvajaju singlovi Paris i nešto alternativnija numera Prague (In the City).

„Lake Malawi“ je do sada imao više od 300 nastupa širom Češke, Slovačke, Poljske, Austrije i Velike Britanije. Muzika ovog benda je bila deo i nekoliko čeških filmova, kao i brojnih reklama. Čine ga pevač i gitarista Albert Černi, basista i klavijaturista Jeronim Šubrt i bubnjar Antonin Hrabal. Albert Černi je rođen 1989. godine u Trinecu na češko-slovačkoj granici i tvorac je svih numera benda „Lake Malawi“. Višestruki je dobitnik različitih muzičkih nagrada, između kojih i MTV nagrade.

Kompletni autori evrovizijske numere Friend of a friend su Jan Štajnsderfer, Maćej Mikolaj Tribulec i Albert Černi.

Oznake